Bylinky a alkohol: co používají i výrobci destilátů

Příprava alkoholických nápojů z bylin je tradicí, která se ve světě objevuje již od starověku. První kvalitně popsané způsoby přípravy se nám dochovaly dokonce až z období středověku. Tehdy byla jejich příprava výsadou mnichů v klášterech, podobně jako vaření piva, často však pomáhaly i obyčejným lidem.

Bylinné alkoholické nápoje se totiž často užívaly jako lék, povzbuzovaly chuť k jídlu nebo zaháněly nadýmání. Ostatně i řada z nás měla babičku, která si připravovala vlastní bylinné likéry, kterými zaháněla své nejrůznější neduhy.

Likér, nebo destilát?

O principu přípravy bylinných likérů napovídá již jejich název. Ten je odvozen od latinského výrazu pro slovo rozpustit. Způsobů, jak vytáhnout a rozpustit v alkoholu všechny zdravé a aromatické látky, které se ukrývají v bylinách, je hned několik. Nejznámější je ovšem destilacemacerace, tedy tzv. studená metoda.

Destilací jsou vyráběny destiláty, u nás především z ovoce, jako jsou švestky či meruňky, ze kterých vzniká slivovice či meruňkovice. Studená metoda je pro nás ovšem daleko zajímavější, protože si s její pomocí můžeme připravovat bylinné nápoje i doma.

Postup je jednoduchý, jelikož se jedná o namáčení bylin a koření v alkoholu. Tímto postupem jsou připravovány i ty nejznámější bylinné likéry, jako je Becherovka, Fernet Stock či Jägermeister. Jejich receptury jsou přísně střeženy, tudíž si jejich věrné kopie doma nepřipravíte, můžete si ale připravit chutí podobné, či úplně jiné likéry, ovšem často stejně chutné.

TIP: Připravte si doma bylinný likér či víno 

Chutná i léčí

Každý z nich vám v případě potřeby může pomoci s trochu jinou zdravotní obtíží. Například macerováním meduňky v alkoholu vznikají tzv. karmelitánské kapky, které vyráběli již mniši v 17. století. K meduňce přidali citronovou kůru, semena koriandru, skořicimuškátový oříšek. Výsledkem byl likér, který byl požíván po jídle na lepší zažívání.

K tomuto účelu často sloužila i tzv. kmínka, tedy macerovaný kmín v alkoholu. Ten napomáhal tlumit křeče a podporoval tvorbu a vylučování trávicích šťáv. V případě problému se zažíváním je skvělý také anýzový likér připravovaný ze semen anýzu. I ten se používá během nadýmání, dokáže však pomoci i s nejrůznějšími střevními potížemi.

Tajemství legendárních bylinných nápojů 

Právě na zažívací potíže se často užívaly i výše zmíněné, dodnes komerčně prodávané, bylinné likéry. U nás je nejznámější Becherovka, která je vyráběna z 32 bylin a koření. Zajímavé je, že právě směs je přísným tajemstvím, které znají pouze dvě osoby na světě, a to výrobní manažer a ředitel pro rozvoj a strategii firmy. Nikdo jiný proto nedokáže specifickou nahořklou chuť nápoje vyrobit.

Většina bylin použitých při výrobě by měla pocházet z České republiky, ovšem některé přísady jsou dováženy z exotických končin, jako je Zanzibar, Srí Lanka či Jižní Amerika. Ke známým bylinám patří řebříček, hřebíček, skořiceyzop. Zbytek je však přísným výrobním tajemstvím.

Podobně je to také s Fernet Stock. I u něj známe šest základní bylin, a to hořcový kořen, zeměžlučová nať, heřmánek římský, chininová kůra, pomerančová kůračubet benedikt. Zbytek je však opět součástí přísně střežené receptury skládající se ze 14 různých bylin.

A v případě slavného Jägermeisteru je situace ještě složitější. Ten je totiž připravován z 56 různých druhů bylin, semen, kořenů, dřev a kůr, přičemž známých jich je jen pár. Opět se jedná o skořici, ke které je přidáván také zázvor, šafrán a mnoho dalších ingrediencí.

Co si ovšem doma rozhodně můžete vyrobit, je ořechovka. Ta se připravuje z nezralých vlašských ořechů, které se zbavují vnější hořké slupky. Následně se nechávají několik dní ve vodě, aby i samotné ořechy pozbyly své hořkosti. Poté se naloží do alkoholu a spolu s pomerančem a skořicí se macerují několik dní.

TIP: Recepty na láhodné alkoholické i nealkoholické recepty

Související produkty


Zeměžluč nať řezaná

od 58.00 Kč

skladem

Zázvor oddenek řezaný

od 60.00 Kč

skladem

Yzop nať řezaná

od 41.00 Kč

skladem

Yzop nať  MESH 80

od 95.00 Kč

skladem

Vlašský ořech NATURAL

od 50.00 Kč

skladem

Skořice květ

od 53.00 Kč

skladem

Skořice kůra řezaná

od 87.00 Kč

skladem

Skořice kůra mletá

od 35.00 Kč

skladem

Skořice kůra

od 83.00 Kč

skladem

Řebříček nať řezaná

od 46.00 Kč

skladem

Řebříček nať MESH 80

od 80.00 Kč

skladem

Řebříček květ řezaný

od 46.00 Kč

skladem

Muškát ořech hrubě mletý

od 126.00 Kč

skladem

Muškát ořech

od 74.00 Kč

skladem

Meduňka nať řezaná

od 54.00 Kč

skladem

Meduňka nať MESH 80

od 114.00 Kč

skladem

Koriandr plod

od 35.00 Kč

skladem

Kmín plod dvouletý

od 40.00 Kč

skladem

Hřebíček květ

od 58.00 Kč

skladem

Hořec kořen řezaný

od 176.00 Kč

skladem

Hořec kořen celý

od 1 038.00 Kč

skladem

Heřmánek římský květ

od 91.00 Kč

skladem

Čubet benedikt nať řezaná

od 44.00 Kč

skladem

anýz plod

od 50.00 Kč

skladem

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vám budeme cca 2x měsíčně posílat zajímavé informace o bylinkách. Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí. Před zadáním e-mailové adresy si prosím přečtěte naše zásady ochrany osobních údajů ZDE. Děkujeme. 

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin