Koriandr plod
Jedná se o sušené, plody (nažky) koriandru setého (Corianrum sativum L.).
Popis produktu
Jedná se o sušené, plody (nažky) koriandru setého (Corianrum sativum L.).
Koriandr účinky
- Normální trávení - produkce plynů
- Normální činnost kardiovaskulárního systému - cholesterol v krvi
- Normální činnost nervové soustavy
- Normální činnost močových cest
- Normální trávení - chuť k jídlu
- Normální stav pokožky
- Imunitní systém - antioxidant
Způsob použití: nálev, inhalace, likér, koření
V Evropě se koriandr používá při pečení chleba nebo pečiva, často v kombinaci s kmínem. Lehké a nevtíravé aroma koriandru se využívá i při výrobě klobás nebo při pečení masa a ryb. V české kuchyni je také oblíbená kombinace koriandru a hub, proto se používá do houbových omáček nebo polévek.
Výrobce: NaturWay (NW s.r.o., Číčenice 114, Číčenice)
Koriandr setý - Coriandrum sativum
Lidové názvy: anýz štěničný, koliandr, koliandr římský, kyšinec, kyšnec, slovensky Koriander siaty
Sklízíme: plod
Doba sklizně: červenec-srpen
Popis
Jednoletá až 70 cm vysoká rostlina s přímou, jemně rýhovanou, nahoře rozvětvenou lodyhou. Přízemní listy koriandru jsou střídavé, vroubkované, většinou trojlaločné. Horní listy jsou jedenkrát až třikrát peřenosečné s čárkovitými až niťovitými lístky. Květenství tvoří bílé nebo růžové okolíky, plody jsou kulaté dvounažky.
Použití
Hlavně se užívá v kuchyni jako koření, zvyšuje chuť k jídlu. Jinak působí proti nadýmání, mírní křeče a příznivě působí na nervovou soustavu. Má podobné použití jako kmín.
Pěstování
Podnebí a půda: Koriandr vyžaduje slunné a teplé oblasti a půdu s dostatkem vápníku a fosforu. Jinak na druh půdy není náročný. U nás se mu daří hlavně na jižní Moravě.
Způsob pěstování: Porost koriandru zakládáme přímým jarním výsevem, nejlépe v březnu. Koriandr vyséváme na produkční pozemek do řádků vzdálených 30 cm, do hloubky 1 cm. Po vzejití je zapotřebí rostlinky protrhat na vzdálenost 15-20 cm. Podle potřeby okopáváme. Na 1 ar spotřebujeme 10-15 g osiva.
Sklizeň: Plody sklízíme vždy časně zrána za rosy, těsně před plnou zralostí – v červenci až srpnu. V menším odřezáváme jednotlivé okolíky nožem, srpem nebo odstříháváme nůžkami. Jinak žneme celou nať, kterou svazujeme do snopků a necháme dozrát na poli. Také můžeme nechat dozrát volně na plachtách. Plody se snadno vydrolují. Při pěstování ve velkém se používá žací mlátička. Výnos z 1 aru je 10-20 kg.
Sušení
Po vymlácení se plody přečístí a dosuší jako všechny byliny s obsahem silic - v tenké vrstvě a ve vzdušných prostorách. Umělé teplo nesmí překročit 35 °C. Balíme do papírových pytlů.
Sesychací poměr
1:1
Zdroj: publikace Léčivé rostliny o sběru a pěstování - Iveta Mikešová, Monika Lutovská (Dokořán 2004)