Libeček kořen řezaný

Jedná se o sušený, řezaný kořen libečku lékařského (Levisticum officinale W. D. J. Koch).

Vyberte balení:

100 gskladem

80.00 Kč

250 gskladem

160.00 Kč

1000 gskladem

525.00 Kč

Zadejte Váš e-mail:

Množství:

Cena:

vyberte balení

Popis produktu

Jedná se o sušený, řezaný kořen libečku lékařského (Levisticum officinale W. D. J. Koch).

Libeček účinky

  • Normální trávení
  • Vylučování vody z organismu
  • Fyzická výkonnost
  • Relaxace
  • Normální činnost cévní soustavy, těžké nohy

Způsob použití: nálev, tinktura

Výrobce: NaturWay

TIP

Máte dotazy k produktu?

Napište a my Vám odpovíme.


Libeček lékařský - Levisticum officinale

Lidové názvy: vopych, apich, vlstek, české maggi, libček, liber, libíček, ligurček, lobeček, mágovka, opych, lubeček, vopich, slovensky Ligurček lekársky

Sklízíme: kořen

Doba sklizně: říjen-listopad

Popis

Vytrvala aromatická až 2 m vysoká rostlina s dužnatým oddenkem. Žlutohnědé kořeny dosahuji aż 40 cm délky a mohou být i 4 cm široké. Kořen má na průřezu červenohnědé kanálky. Na duté a lysé lodyze vyrůstají velké, dlouze řapíkaté, dva až třikrát zpeřené listy. Žlutavé kvítky jsou sestaveny do složených okolíků s vyvinutými obaly a obalíčky. Plodem jsou trojžebrové dvounažky. Kvete od července do srpna.

Použití

Má močopudné účinky, užívá se při zánětech močových cest a močového měchýře, při otocích k zvýšenému vylučování tekutin a účinkuje i proti nadýmání. V kuchyni se používá jako koření

.

Pěstování

Podnebí a půda: Libeček pěstujeme jako dvouletý. Dobře snáší polostín, půdu vyžaduje hlubokou s dostatečnou vlhkosti a dostatkem živin, hlavně vápníku. Nesnáší slunečné a suché pozemky. Libečku se nejlépe daří po hnojené okopaninė. Pokud je pěstován např. po obilovině, musí se na podzim do půdy zaoratat uleželý hnůj nebo kompost. K docileni vyšších výnosů se na podzim hnojí průmyslovými hnojivy v davkich 3 kg superfosfatu a 3 kg 40% draselné soli na 1 ar. Na jaře se přihnojuje síranem amonným - 2 kg na 1 ar.

Způsob pěstování: Nejčastější způsob, jak libeček pěstovat, je z předpěstovaných sazenic. Osivo vyséváme bud' na podzim (v říjnu), nebo na jaře (v březnu) na záhony do řádků vzdálených 15-20 cm, do hloubky 2-3 cm. Při výsevu osivo mísíme se stejným množstvím písku (nebo dvojnásobným množstvim pilin). Můžeme použít i salátové nebo ředkvičkové semeno, což nám umožní odplevelovat porost v době, kdy rostlinky nejsou ještě vzešlé. Libeček má totiž poměrně dlouhou dobu klíčivosti - až čtyři týdny. Po zasetí je dobré pozemek uválet. Na 1 ar spotřebujeme 60-80 g semene libečku. Na produkční pozemek sazenice vysazujeme již na podzim do brázd hlubokých 15 cm. Vzdálenost mezi brázdami necháme 40-50 cm a jednotlivé sazenice dáváme 30-40 cm od sebe. Na 1 ar potřebujeme přibližně 600-700 sazenic. Jakmile porost vyřádkuje, přihnojíme jej dusíkatým hnojivem. V průběhu vegetace porost plejeme a okopáváme. Musíme zalamovat nebo odřezávat květní stvoly, aby se tvorbou semen nezeslaboval kořen.

Sklizeň: Provádíme během října a listopadu. Kořeny zbavené natė vyrýváme pomocí rýče či rycích vidlí. Na velkých pozemcích vyoráváme. Sklizené kořeny libečku očistíme od hlíny a opereme, silnější kvůli snadnějšímu sušení podélně rozřízneme. Z 1 aru získáme 15-40 kg suchého kořene.

Sušení

Kořeny libečku sušíme umělým teplem nepřevyšujícím 45 °C. Kořeny na sebe nevrstvíme, pokládáme je v jednoduché vrstvě na lísky nebo síta. Správně usušený kořen je na lomu čistě bílý a lehko se láme. Po usušení balíme do pevných papírových pytlů.

Sesychací poměr

3:1

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vám budeme cca 2x měsíčně posílat zajímavé informace o bylinkách. Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí. Před zadáním e-mailové adresy si prosím přečtěte naše zásady ochrany osobních údajů ZDE. Děkujeme. 

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin

banner dárkové sady
banner dárkové sady