Černé čaje

Černý čaj pochází z lístků čajovníku čínského a patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Mezi nejznámější černé čaje patří English Breakfast, Earl Grey, Assam, cejlonské čaje, Nilgiri, Darjeeling, Yunnan či keňský čaj. Černý čaj má také spoustu zdravotních benefitů - snižuje krevní tlak, pomáhá s regulací cukru v krvi, snižuje riziko diabetu druhého typu a obsahuje řadu antioxidantů.  

Vyhledat produkty v této kategorii:ACDERY

Nalezeno: 7 produktů

Produkt značky NaturWay

Assam černý TGFOP1
Assam černý TGFOP1

od 57.00 Kč

skladem

Produkt značky NaturWay

Ceylon OP
Ceylon OP

od 55.00 Kč

skladem

Produkt značky NaturWay

Darjeeling First Flush
Darjeeling First Flush

od 97.00 Kč

skladem

Produkt značky NaturWay

Darjeeling FTGFOP1
Darjeeling FTGFOP1

od 64.00 Kč

skladem

Produkt značky NaturWay

Rwanda OP1 Rukeri
Rwanda OP1 Rukeri

od 61.00 Kč

skladem

Produkt značky NaturWay

Yunnan černý OP
Yunnan černý OP

od 44.00 Kč

skladem

Dáváme si ho ráno k snídani, nepohrdneme jím odpoledne o páté a někdo si jej klidně dopřeje i večer. Zcela samotný či s kapkou medu a citronu nám pomáhá, když nám není do skoku. Je také dobrým způsobem, jak pohostit návštěvu, když není káva. Řeč je samozřejmě o černém čaji, nejoblíbenějším čaji na západě. Jeho největším producentem je přitom Indie, Srí Lanka a Afrika. Původně se však jedná o čínskou komoditu s neobvyklou historií.

Černý čaj byl objeven zcela náhodně 

Černý čaj, podobně jako například čaj bílý či zelený, pochází jen a pouze z lístků čajovníku čínského. Právě v Číně má také tento druh nápoje svůj původ, kde byl objeven zcela náhodně. Žádná historie sahající tisíce let daleko. Černý čaj byl objeven až v 17. století a vlastně tak trochu náhodou.

Do té doby se čajové lístky vždy tepelně zpracovávaly, aby si uchovaly svou zelenou svěžest. Svět tak do té doby znal pouze zelený čaj. V 17. století a době válek však měly Číňané náhodným zapomenutím a znovuobjevením jedné várky čajových lístků objevit zoxidované lístky, ze kterých ve snaze ušetřit, připravili odvar. A světe div se, vůbec nechutnal špatně.

Číňané tomuto čaji začali říkat červený čaj, a byli to až holandští a britští obchodníci, kteří mu dali jméno černý čaj. Právě Evropané našli v této komoditě velkou zálibu. Jejich poptávka byla vysoká, a tak Číňané navyšovali produkci, co to jen šlo. Přesto začali Evropané čajové lístky i jejich semena přivážet do svých kolonií, a tak se pěstování čaje rozšířilo do dalších zemí světa. Díky tomu dnes produkce čaje bují v Indii, na Srí Lance, v Keni, ale také Indonésii, Brazílii, Rwandě či Vietnamu.

Typy černého čaje

V Evropě se černý čaj konzumuje především jako horký nálev. Ve Spojených státech je jeho většina konzumována ve formě ledového čaje. Někdo do černého čaje přidává med, někdo cukr, někdo mléko a někdo nejrůznější kořenící směsi.
Černých čajů dnes známe celou řadu druhů. Mezi ty nejznámější patří English Breakfast, Earl Grey, Assam, cejlonské čaje, Nilgiri, Darjeeling, Yunnan či keňský čaj.

Zdravotní benefity

Podobně jako bylinné čaje nebo zelený čaj, má i černý čaj několik zdravotních benefitů. Dokáže výrazně snižovat krevní tlak. Zároveň funguje jako účinný preventivní prostředek proti mrtvici a infarktům. Dokonce bylo zjištěno, že pravidelné každodenní pití černého čaje může tato rizika snižovat až o 20 procent.

Zároveň pomáhá s regulací krevního cukru, a tak napomáhá snižovat riziko vzniku druhého typu diabetu až o 70 procent. Zároveň obsahuje celou řadu antioxidantů, díky kterým eliminuje volné radikály, odstraňuje toxiny a eliminuje těžké kovy v organismu. Je blahodárný také pro naší ústní dutinu, kde snižuje tvorbu plaku, odstraňuje záněty a snižuje množství tvořících se bakterií.

Díky vysokému množství antioxidantů dokáže efektivně chránit buňky, a tak může posloužit jako prevence před rakovinovým bujením. Vyplavováním antioxidantů navíc pomáháte zmírňovat známky stárnutí vašeho těla. Napomáhá také hydrataci pokožky, díky čemuž bude pokožka pružná a svěží.

Příprava černého čaje

Příprava černého čaje patří k těm nejjednodušším. Měl by se louhovat dvě až tři minuty ve vroucím nálevu. Z jedné dávky čaje lze připravit pouze jeden nálev. Při druhém již výrazně ztrácí svou chuť. Jednou výjimkou jsou čínské černé čaje a také čaje Pu-Erh.

Další ingredience se nejčastěji do černého čaje přidávají až po vylouhování. Nezapomeňte, že podobně jako u kávy, i v případě černého čaje lze experimentovat a z černého čaje vyrábět cold infuse či cold brew. Takto připravené nálevy nechte několik hodin v lednici a následně sceďte. Při tvorbě ledového čaje použijte dvojnásobné množství čaje, tedy nejméně dvě čajové lžičky na porci.

Nezapomínejte na to, že černý čaj obsahuje 50 až 90 miligramů kofeinu na šálek. Není jej tedy vhodné konzumovat před spaním.

TIP: více se o černém čaji můžete přečíst v tomto článku

ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin