4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Mleté maso na grilu klasicky i netradičně

Největší klasikou z mletého masa na grilu jsou určitě burgery. Je sice kolem nich nutná trochu příprava, ale jejich variabilita a oblíbenost je nepopiratelná. V případě burgerů se určitě vyplatí si dát záležet na výběru mletého masa. Pro ideální poměr masa a tuku doporučujeme směs skládat z 50 % hovězího krku, 25 % žeber a 25 % hrudí.

Co se dochucení masa týče, začít můžete základní jednoduchou klasikou, kdy použijete na maso jen kvalitní sůlpepř, takže dáte prostor výrazné chuti masa. Pokud chcete ale něco jiného a máte raději maso více kořeněné, použijte třeba jemně nakrájenou cibuli, sušený česnek, petržel, mletý kmín nebo další koření dle chuti.

Vyhrát si samozřejmě můžete i s ostatními částmi samotného burgeru. Místo klasického chedaru dejte výraznější gorgonzolu, místo kyselých okurek si můžete dopřát jalapenos nebo experimentujte s omáčkami, které dáváte přímo na opečenou bulku. To vše totiž udělá ten váš burger speciální a dle vašich představ.

A pokud zrovna nejste fanoušky tohoto pokrmu, z mletého masa můžete na grilu připravit i karbanátky, kebab nebo třeba pljeskavicu, což je tradiční pokrm, který jsme na dovolené ochutnali skoro všichni.

Než odjedete k moři — chorvatská pljeskavica

Příprava této speciality v domácích podmínkách není vůbec složitá – pljeskavica není nic jiného, než grilovaná tenká placka ze směsi mletého hovězího, vepřového a jehněčího masa, cibule a koření.

Namleté maso smíchejte se solípepřem a dejte do chladu ideálně přes noc. Před grilováním promíchejte maso s jemně nasekanou cibulí (a případně podle chuti s česnekem). Přidejte saturejkupískavici a trochu chilli. Pro jemnější konzistenci můžete přidat trochu studené vody. Míchejte tak dlouho, až se maso přestane lepit a dejte ještě na chvilku do chladu. Tvarujte 0,5 cm tenké oválné placky a grilujte na rozpáleném grilu nebo na grilovací pánvi při teplotě 220 stupňů.

Klasický burger v základní verzi

800 g mletého hovězího masa, které necháme chvíli při pokojové teplotě si opepříme, osolíme a propracujeme rukama v míse. Pak utvoříme 4 placky tlusté cca 1,5 - 2 cm a uprostřed uděláme důlek, aby si při pečení burger dobře držel tvar. Ten by měl být velikostí úměrný bulce. Na rozpáleném ohni grilujeme cca 4 minuty z každé strany. Na poslední minutu na burgery položíme plátek chedaru.

Opečeme hamburgerové bulky z vnitřní strany, potřeme majonézou, položíme plátek salátu, rajčete, cibule, případně smažené cibulky, kyselé okurky nebo doplníme další přísady podle chuti. Vložíme maso s rozpečeným sýrem a přiklopíme vrchem bulky, který jsme pomazali BBQ omáčkou nebo majonézou, případně kečupem. 

Hamburgerové housky

Do mísy dejte 120 ml teplé vody spolu se lžící sušeného droždí a dobře promíchejte, dokud se perfektně nerozpustí. V druhé míse smíchejte 120 ml mléka, vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce třtinového cukru a lžičku mořské soli. Poté obě směsi smíchejte dohromady, přidejte 380 g hladké mouky a vypracujte pomocí robotu hladké a pružné těsto. Nechte vykynout na teplém místě přibližně hodinu. Těsto po vykynutí vyklopte na lehce pomoučněnou plochu, rozdělte na 8 stejných dílu a vytvarujte hezké pravidelné bochánky, které pokládejte na pečícím papírem vyložený plech. Bulky přikryjeme utěrkou a nechte opět kynout asi 45 minut. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem nebo jinými semínky. Pečeme přibližně 20 minut při teplotě 160 stupňů.

Zelný salát Coleslaw

Neodmyslitelnou přílohou kromě klasických hranolků je rozhodně salát coleslaw. Jeho příprava není vůbec složitá, ani finančně nákladná, jen je lepší s přípravou počítat a nechat salát trochu odležet, aby se všechny chutě náležitě rozvolnily.

Na coleslaw si najemno nakrájíme bílé zelí, které si průběžně nasolíme. Na jednu hlávku zelí střední velikosti bude stačit polévková lžíce soli. Důkladně promícháme a necháme asi 15 odpočívat. Poté rukama zelí řádně promačkáme, aby krásně zkřehlo.

K zelí přidáme nastrouhanou mrkevpůl cibule nakrájené na velmi tenké proužky. Do směsi ještě patří dvě lžíce cukru a tři lžíce vinného octa. Vše důkladně promícháme a dáme do lednice alespoň na 24 hodin. Před podáváním vmícháme majonézu a zakysanou smetanu.

Produkty zmíněné v článku

Produkt značky NaturWay

Sůl mořská jemnozrnná | 0,2-1,0mm
Sůl mořská jemnozrnná | 0,2-1,0mm

Mořská sůl je přírodní produkt získávaný tradičním způsobem - odpařováním mořské vody. Používá se jako běžná sůl v kuchyni při vaření a dochucování pokrmů.

Skladem

54.00 Kč

Produkt značky NaturWay

Cibulka smažená
Cibulka smažená

Smažená cibulka je připravená na bramborové nebo hrachové kaše. Výborně se hodí na dochucení vařených nebo pečených brambor, omelet a jiných vaječných jídel. Můžeme ji podávat i k pečeným masům nebo jen tak jí posypat chléb s máslem či sádem.

Skladem

52.00 Kč

Produkt značky NaturWay

Saturejka nať drhutá
Saturejka nať drhutá

Jedná se o sušený, drhnutý list saturejky zahradní (Satureja hortensis L.). Je používána jako druh koření. Je součástí směsi koření s názvem čubrica, která je oblíbená v balkánské kuchyni pro přípravu mletých i jiných mas, zapékané zeleniny, pomazánek a polévek.

Skladem

38.00 Kč

Produkt značky NaturWay

Pískavice semeno mleté
Pískavice semeno mleté

Jedná se o sušená, jemně mletá semena pískavice (Trigonella foenum-graecum L.). Využívá se mimo jiné jako koření, je vynikající jako přísada do domácího chleba.

Skladem

47.00 Kč

Produkt značky NaturWay

Penja pepř černý celý
Penja pepř černý celý

Černý pepř Penja se sklízí krátce před plnou zralostí a suší se na slunci. Silné intenzivní aroma s kouřovým nádechem se hodí ke všem tmavým masům a dušeným pokrmům a tmavým omáčkám.

Skladem

181.00 Kč

Produkt značky NaturWay

Chilli - cayenský pepř mletý
Chilli - cayenský pepř mletý

Jedná se o druh chilli papriky, která se tradičně používá v mexické kuchyni. Ve světě se však implantoval do všech pokrmů, kde chceme docílit pikantní chuti. Na rozdíl od klasického pepře nedráždí žaludeční sliznici.

Skladem

43.00 Kč

Produkt značky NaturWay

Česnek mletý
Česnek mletý

Mletý sušený česnek je vhodnou alternativou čerstvého česneku. Použijte 1/2 čajové lžičky tam, kde by jste použili 2 stroužky čerstvého česneku. 

Skladem

55.00 Kč

Produkt značky NaturWay

Barevný pepř  - drcený
Barevný pepř - drcený

Drcená směs černého, bílého, zeleného a růžového pepře.

Skladem

70.00 Kč

Produkt značky NaturWay

Africká perlová sůl | 2-7mm
Africká perlová sůl | 2-7mm

NaturWay africká perlová sůl vzniká z nejčistších hlubinných vod a afrického slunce na namibijském pobřeží a zároveň na kraji nejstarší světové pouště Namib.

Skladem

68.00 Kč

Produkt značky NaturWay

Rajské zrno – pepř guinejský celý
Rajské zrno – pepř guinejský celý

Pepř "Rajské zrno" je téměř bez vůně, o to více překvapí intenzivní ostrostí a jemnou a elegantní ořechovou notou.

Skladem

133.00 Kč

Související kategorie: Květy