4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Touareg čaj: osvěžení do horkých dnů

Touareg čaj je více než jen nápoj – je to symbol pohostinnosti, rituál a součást kulturní identity národů severní Afriky. Jedná se o osvěžující kombinaci zeleného čaje a máty. V tomto článku se podíváme na to, jak si čaj připravit, na zajímavé nápady pro jeho kombinace s dalšími přísadami, a také na jeho bohatou historii a kulturní význam.

Historie a kultura Touareg čaje

Touareg čaj má dlouhou historii, která sahá až do dávných obchodních cest napříč Saharou. Čaj se do severní Afriky dostal v 18. století díky obchodníkům, kteří jej přivezli z Číny přes Blízký východ. Postupně se stal součástí každodenního života a jeho příprava se vyvinula v komplexní rituál, který přetrvává dodnes.

Touareg čaj je nejen nápojem, ale také symbolickým aktem pohostinnosti a společenské soudržnosti. V komunitách jako jsou Tuaregové a Berbeři se čaj tradičně podává hostům jako projev úcty a přátelství. Tento rituál je často spojen s obřadem tří nálevů, kde každý nálev má svůj vlastní význam:

První nálev je hořký jako život.

Druhý nálev je sladký jako láska.

Třetí nálev je jemný jako smrt.

Z čeho se skládá Touareg čaj?

Základní ingredience pro přípravu Touareg čaje tvoří zelený čajmáta. Nejčastěji se používá zelený čaj typu gunpowder. Tato odrůda je známá svou výraznou, chutí s mírně kouřovým a ořechovým nádechem. Chuť je obvykle silnější než u jiných zelených čajů, což je dáno specifickým zpracováním lístků. Máta pak dodává čaji jeho charakteristickou osvěžující chuť. Tradičně se při přípravě používá také velké množství cukru, což jej činí velmi sladkým. Cukr ale můžete vynechat.

Jak Touareg čaj chutná

Chuť Touareg čaje je osvěžující a bylinná s výraznými tóny máty a jemnou trpkostí pramenící ze zeleného čaje typu gunpowder. Máta dodává čaji intenzivní, chladivý pocit v ústech, který je příjemně povzbuzující a osvěžující, zejména v horkých letních dnech. Zelený čaj Gunpowder přináší do chuti také jemnou hořkost s lehce kouřovými a oříškovými podtóny, což vytváří komplexní a vyvážený profil. Celkově je chuť čaje velmi aromatická a svěží.

Jak ho pít?

Tradičně se Touareg čaj podává horký v malých sklenicích. Horký čaj má výraznou, osvěžující chuť, která je ideální pro povzbuzení těla i mysli. V severní Africe se pije po celý rok, i v horkém podnebí, protože horké nápoje pomáhají tělu regulovat teplotu.

Vychutnáte si jej však i v ledové podobě. Po vylouhování čaje nechte čaj vychladnout a poté ho podávejte s ledem a čerstvými lístky máty. Studený čaj si zachovává své charakteristické osvěžující vlastnosti a navíc poskytuje příjemný chladivý účinek.

Vyzkoušejte různé kombinace

Touareg čaj nemusíte pít jen samotný, ale můžete jej zkusit kombinovat s dalšími ingrediencemi:

Citrón přidá kyselou a svěží vrstvu, která skvěle kontrastuje s mátovou chutí čaje. Tato kombinace je osvěžující, lehce kyselá a ideální pro horké dny.

Pomeranč dodá čaji jemnou sladkost s lehkým citrusovým nádechem, který vyvažuje bylinkovou chuť máty.

Jahody, maliny či borůvky dodají čaji jemnou ovocnou sladkost a mírnou kyselost. Barevné bobule navíc vytvoří krásný vizuální efekt.

Šalvěj přidá jemnou, lehce kořeněnou chuť s bylinným podtónem. Skvělá volba pro podzimní a zimní večery.

Kokosová voda dodává čaji lehce sladkou a tropickou chuť, která se skvěle doplňuje s bylinkovou svěžestí máty. Tato kombinace je ideální pro hydrataci a osvěžení během horkých dnů.

Produkty zmíněné v článku

Produkt značky NaturWay

Máta kadeřavá list řezaný (marocká máta)
Máta kadeřavá list řezaný (marocká máta)

Jedná se o sušený, řezaný list máty kadeřavé (Mentha spicata NANA L. var. crispa ).

Skladem

58 Kč

Produkt značky NaturWay

Gunpowder Temple of Heaven
Gunpowder Temple of Heaven

Perlový čaj - střelný prach – zelený čaj nejvyšší kvality. Tento čaj je proslavený hlavně díky svému originálnímu tvaru. Je celolistový, zavinutý do černozelených zrnek.

Skladem

63 Kč

Podobné články

Sůl: pomocník do kuchyně i pro očistu našeho těla
Rady a postupy

Sůl: pomocník do kuchyně i pro očistu našeho těla

Bylinné likéry a vína
Rady a postupy

Bylinné likéry a vína

Pro bylinná vína a likéry se nejčastěji používají následující byliny: andělika lékařská, benedikt lékařský, fialkový kořen, galgan obecný, hřebíček, koriandr setý, muškátovník vonný, pelyněk pravý, pomerančovník, puškvorec obecný, rozmarýn lékařský, zeměžluč lékařská a další. K výrobě aromatizovaného vína se používá hroznový mošt, víno nebo jejich směs. Navýšení procent alkoholu probíhá destilátem vinného původu a obsah se pak pohybuje 14,5 % a nejvýše 22 %. Při přípravě bylinných vín a likérů záleží ale hlavně na tom, která bylina je vám příjemná, voní vám a hodí se svými účinky. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů......

Jaké byliny na žlučník?
Rady a postupy

Jaké byliny na žlučník?

Hovězí maso jako specialita na gril
Rady a postupy

Hovězí maso jako specialita na gril

Přírodní léčba krevního tlaku
Rady a postupy

Přírodní léčba krevního tlaku

Zvýšený či snížený krevní tlak je strašákem dnešní doby. Faktorů, které ovlivňují krevní tlak je celá řada. Existují ovšem přírodní byliny, které dokáží účinně s vysokým či nízkým krevním tlakem bojovat.

Autoimunitní onemocnění: mohou pomoci bylinky
Rady a postupy

Autoimunitní onemocnění: mohou pomoci bylinky

Náš imunitní systém je velice sofistikovanou obrannou zdí, která chrání naše tělo před vlivem škodlivých látek, jako jsou bakterie, viry, plísně, paraziti, toxiny a další...

Bylinné oleje a octy
Rady a postupy

Bylinné oleje a octy

Mezi nejoblíbenější patří například ocet bazalkový, tymiánový, česnekový, estragonový, koprový, ale můžeme bylinky kombinovat a míchat podle libosti.

Proč tělo potřebuje detox nejen na jaře
Rady a postupy

Proč tělo potřebuje detox nejen na jaře