4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Hovězí maso jako specialita na gril

Není pochyb o tom, že pokud si chceme při grilování užít nějaký speciální zážitek, často zvolíme hovězí maso. Chce to trochu praxe, abychom docílili ideálního propečení a ochucení, ale rozhodně to není nic, čeho bychom se měli bát. Hovězí maso je totiž samo o sobě chuťově skvělé a výrazné, často si tedy vystačíme s minimem koření. Stejně tak ale toto maso snese dobře vybraných ingrediencí více a získáme tak přímo výbuch chutí. Je to na každém, co preferuje.

Co se výběru masa týče, nejlepší bude vyzrálé hovězí maso, které má výraznější chuť. Skvělou volbou je květová špička, hovězí pupek nebo vysoký roštěnec. Pokud byste radši něco jemnějšího, výborná bude loupaná plec nebo hovězí svíčková. V každém lepším řeznictví vám určitě pomohou vybrat ten ideální kousek.

Pokud jste příznivcem minimalismu, bude vám stačit k dochucení sůl a pepř, kterými jen vyzdvihnete chuť hovězího masa. Klasikou je hrubozrnná sůl, jako vzácnější variantu můžete použít solný květ, který je také o něco výraznější. Opravdovou specialitou je pak Havajská černá sůl, kterou navíc docílíte i jedinečného pokrmu na pohled.

Mezi pepři je velmi kvalitní variantou Kampotský pepř s nádechem po mátě a eukalyptu, který masu dodá příjemně silnou ostrost. Pro silné intenzivní aroma s kouřovým nádechem zvolte Penja pepř a svěží vůni s téměř citronovou chutí, jemnou ostrostí a hořkými tóny si můžete dopřát při použití černého pepře Lampong.

Dobře připravené maso na grilu můžete také na talíři ozdobit bylinkovým máslem, kterým výsledný skvost povýšíte na gurmánský zážitek nejen chuťově, ale také vzhledově. Na přípravu bylinkového másla si vystačíte s máslem v pokojové teplotě, které ochutíte bylinkovou solí. Vše pak za pomocí potravinářské fólie připravíte do úhledného válečku, který necháte odpočinout v lednici. Na připravený teplý steak stačí pak položit ukrojený kousek a jen se kochat pohledem na rozpouštějící se máslo.

Vysoký roštěnec na kávě

V případě, že už máte jednoduchou přípravu hovězího masa vyzkoušenou a máte chuť na něco nového a neokoukaného, rozhodně doporučujeme vyzkoušet kávovou marinádu. Na tuto speciální marinádu v hmoždíři rozdrťte římský kmínzrnka kávy, pak v misce promíchejte s pikatním kořením, solípepřem. Pokud nechcete použít připravené pikantní koření, nahraďte ho sladkou paprikoucayenským pepřem.

Na tuto přípravu se nejlépe hodí vysoký roštěnec, který si připravte na cca 2,5 cm vysoké plátky, potřete je olivovým olejem a vetřete marinovací směs. Takto připravené maso nechte odpočívat při pokojové teplotě alespoň 30 minut. Můžete si mezitím rozpálit gril s poklicí na teplotu 230-290 stupňů. Na rozpálený gril potom rozložte maso, přiklopte poklicí a z každé strany grilujte 4-5 minut pro středně propečený steak. Před podáváním nechte steaky 5 minut odpočívat

Bylinkové hovězí

Jemnější varianta, která ale i tak poskytne výbornou obměnu klasického hovězího steaku je bylinková marináda. Tu si připravíte smícháním olivového oleje, tymiánu, rozmarýnu, oregána a čerstvě namletého černého pepře. Do marinády vložte steaky alespoň na půl hodiny v pokojové teplotě a grilujte stejně jako v předchozí kávové variantě. Před podáváním maso osolte mořskou solí.

Hovězí steak si skvěle rozumí s jednoduchou přílohou, proto je podávejte ideálně s grilovanou zeleninou. Vhodná bude paprika, cuketa, lilek a červená cibule. Zeleninu stačí pouze osolit a opepřit. Jako bonus můžete na gril také přidat cherry rajčátka přímo se stonkem a lehce je opéct. Delikatesní večeře zaručena.

Produkty zmíněné v článku

Produkt značky NaturWay

Tymián nať řezaná
Tymián nať řezaná

Jedná se o sušenou, řezanou nať tymiánu (Thymus vulgaris L. nebo Thymus zygis L., nebo směsi obou druhů).

Skladem

52 Kč

Produkt značky NaturWay

Sůl mořská hrubozrnná
Sůl mořská hrubozrnná

Používá se k solení, do mlýnků na koření, na pečivo, při nakládání a konzervaci masa, ryb a zeleniny, do marinád, na steaky a podobně.

Skladem

60 Kč

Produkt značky NaturWay

Sůl bylinková
Sůl bylinková

Bylinková sůl je lahodná kombinace mořské soli se sušenými bylinkami. Skvěle se hodí na všechny druhy mas a na dochucení polévek,omáček, salátů nebo pečených brambor. Chuť bylinek zvláště vynikne v tvarohových či v zeleninových pomazánkách.

Skladem

60 Kč

Produkt značky NaturWay

Římský kmín semeno
Římský kmín semeno

Římský kmín má velmi silnou fenyklo-anýzovou vůni, s mírným nádechem kmínu. Je ostrý a pro jeho charakteristické aroma nesmí chybět v tradičním kari.Používá se ke kořenění mletých mas, jehněčích kebabů, nebo vegetariánských jídel.

Skladem

49 Kč

Produkt značky NaturWay

Rozmarýn list řezaný
Rozmarýn list řezaný

Jedná se o sušený, řezaný list rozmarýnu lékařského (Rosmarinus officinalis L.).

Skladem

49 Kč

Produkt značky NaturWay

Pikantní koření
Pikantní koření

Pikantní směs určená k dochucování všech druhů mas, zeleniny a sýrů ke grilování, smažení a pečení. Tato směs je pro vás vytvořena podle naší originální receptury.

Skladem

47 Kč

Produkt značky NaturWay

Penja pepř černý celý
Penja pepř černý celý

Černý pepř Penja se sklízí krátce před plnou zralostí a suší se na slunci. Silné intenzivní aroma s kouřovým nádechem se hodí ke všem tmavým masům a dušeným pokrmům a tmavým omáčkám.

Skladem

181 Kč

Produkt značky NaturWay

Lampong černý pepř celý
Lampong černý pepř celý

Plody Lampongu nabízí svěží vůni a má téměř citronovou chuť, jemnou ostrost a jemné hořké tóny. Ideální pro tmavé maso (zvěřina, jehněčí, hovězí) nebo na tvrdý sýr, stejně tak i do omáček a salátů.

Skladem

45 Kč

Káva zrnková Colombia Supremo EP
Káva zrnková Colombia Supremo EP

Jednodruhová plantážní arabika špičkové kvality, jejíž produkční oblasti se nachází v pohoří And v Kolumbii, kde tamní rozdílné mikroklima umožňuje sběr úrody téměř po celý rok se stabilní a vyrovnanou chutí. Supremo se vyznačuje střední intenzitou „těla“ a lehce zvýšenou ovocitostí, někdy s nádechem citrusů. Po sběru je zrno ručně přebíráno (EP = european preparation) a zbaveno defektních zrn. Přívlastek Supremo označuje v kolumbijském slovníku kávu nejvyšší kvality s největšími zrny.

Skladem

101 Kč

Produkt značky NaturWay

Kampot pepř černý celý
Kampot pepř černý celý

Černý kampotský pepř se získává z ještě zelených pepřových plodů. Po sklizni se bobule suší na slunci a díky fermentačnímu procesu se zbarví do černa. Následuje pečlivé ruční vytřídění nejlepších bobulí. Poznávacím znakem kampotského černého pepře je příjemná silná ostrost s nádechem máty a eukalyptu.

Skladem

136 Kč

Produkt značky NaturWay

Havajská černá sůl „Black Lava“
Havajská černá sůl „Black Lava“

Různé havajské soli s jejich výraznými barvami odrážejí barvy havajské přírody. Černá má vulkanický původ.

Skladem

104 Kč

Produkt značky NaturWay

Fleur de Sel - solný květ | 2-12 mm
Fleur de Sel - solný květ | 2-12 mm

Fleur de Sel, jinak nazývaná také solný květ, vzniká pouze během horkých a bezvětrných dní jako tenoučká vrstva na vodní hladině a je z hladiny sbírána ručně dřevěnou lopatkou.

Skladem

71 Kč

Produkt značky NaturWay

Dobromysl list drhnutý
Dobromysl list drhnutý

Sušený drhnutý list dobromysli obecné (Origanum vulgare subsp. hirtum (Link)Ietsw. nebo O. onites L.). Tato bylina je známá také pod názvem oregáno.

Skladem

45 Kč