Seznamte se s tonka cukrem

Novinka v našem sortimentu! 

Tonka cukr je ještě chutnější alternativou klasického vanilkového cukru, který si oblíbil i Josef Maršálek z pořadu Peče celá země. Hodí se skvěle do pečených i nepečených dezertů a slazených nápojů. Více se o něm dozvíte v následujících řádcích a na závěr tohoto článku vám přinášíme recept na francouzské crème brûlée slazené právě naším tonka cukrem!

Co je to tonka cukr

Jedná se o obyčejný třtinový cukr s příměsí tonka fazolí. Co to ale ty tonka fazole jsou? Jedná se o semena stromu s názvem silovoň obecný (Dipteryx odorata), který je původem z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky. Tonka fazole byly po staletí používány americkými domorodými obyvateli v jejich tradiční medicíně a duchovních praktikách. Byly považovány za magické a často se používaly v rituálech k přilákání štěstí, lásky a zdraví. Do Evropy byly tonka fazole poprvé přivezeny v 18. století, kde jejich jedinečné aroma rychle okouzlilo parfuméry a kuchaře. Mají bohatou, komplexní vůni, která je často popisována jako souhra vanilky, mandlí, skořicehřebíčku. V kombinací s třtinovým cukrem tak tvoří ještě lépe chutnající alternativu klasického vanilkového cukru.

Jak se tonka cukr vyrábí? 

Nejdříve je třeba získat tonka fazole. Ty se sbírají obvykle ručně po dozrání. Poté se umístí do vlhkého prostředí, nejčastěji do vlhkých pytlů nebo do vlhkého písku, kde fermentují po dobu jednoho až dvou dnů. Fermentace totiž pomáhá uvolnit kumarin, což je klíčová složka, která dodává tonka fazolím jejich charakteristickou vůni a chuť. Po fermentaci se fazole suší na slunci nebo v sušárnách. Tento proces trvá několik dní, dokud nejsou zcela suché. Sušené fazole se rozemelou na jemný prášek a smíchají s třtinovým cukrem v poměru 98 % cukru a 2 % mletých tonka fazolí.

Tonka fazole se dají používat i samostatně, ale vzhledem k jejich intenzivní chuti představuje smíchání s třtinovým cukrem podstatně jednodušší a pohodlnější způsob použití.

 

Skvělý na pečení i pro přípravu nápojů

Tonka cukr je obzvlášť vhodný jako náhrada vanilkového cukru při pečení. Využijete jej v dezertech jako je soufflé, parfait, rýžový nákyp, pečivo nebo fantastické crème brûlée. Tonka cukr můžete použít také k oslazení kávy nebo kakaa či jako doplněk černého čaje s mlékem. Své využití má ale i v létě při přípravě osvěžujících limonád či koktejlů. Skvěle vynikne v mojitu namísto klasického třtinového cukru nebo v kombinaci s citrusy.

 

Crème brûlée s tonka cukrem

Crème brûlée je francouzský dezert skládající se z bohatého vanilkového krému, který je pokrytý tenkou vrstvou karamelizovaného cukru. Název „crème brûlée“ v překladu znamená „spálený krém“, což odkazuje na karamelizaci cukru na povrchu. Tento dezert je známý svou kontrastní texturou – krémový a hladký základní krém a křupavá karamelová krusta na vrchu. Crème brûlée se obvykle podává vychlazené a karamelizace cukru se provádí těsně před podáváním, často pomocí kuchyňského flambovacího hořáku. Crème brûlée s tonka cukrem si zachovává svoji vanilkovou chuť, ale zároveň je obohaceno o mandlovo-skořicový podtón.

Ingredience:

• 2 hrníčky smetany ke šlehání

• 5 velkých žloutků

• 1/2 hrníčku cukru krupice

• 2 lžičky tonka cukru

• špetka soli

 

 

Postup:

1. Předehřejte troubu na 160°C.

2. Zahřejte smetanu na středním plameni, dokud nezačne jemně bublat. Poté odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.

3. V míse vyšlehejte žloutky, cukr, tonka cukr a špetku soli, dokud směs nebude světle žlutá a lehce zahuštěná.

4. Pomalu vlévejte teplou smetanu do žloutkové směsi, neustále míchejte, aby se žloutky nesrazily.

5. Směs přeceďte přes jemné sítko do velké odměrky nebo mísy, abyste odstranili případné kousky uvařených vajec nebo pěny.

6. Směs přelijte do malých zapékacích misek a vyložte na plech, do které nalijte horkou vodu tak, aby sahala přibližně do poloviny misek, čímž vytvoříte vodní lázeň.

7. Pečte 35-40 minut, nebo dokud krém neztuhne (stále by se ale měl uprostřed lehce třást).

8. Hotový krém nechte vychladnout na pokojovou teplotu a následně přikryjte potravinovou fólií a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny, nebo přes noc.

9. Před podáváním posypte vrchní část každého krému tenkou, rovnoměrnou vrstvou krystalového cukru.

10. Pomocí flambovací pistole opalujte cukr, dokud se nerozpustí a nezíská zlatohnědou barvu. Případně můžete dát zapékací misky pod gril v troubě na 1-2 minuty, dokud cukr nezkaramelizuje.

11. Nechte zkaramelizovaný cukr ztuhnout a můžete podávat.

Související produkty


Tonka cukr

od 26.00 Kč

skladem

Skořice kůra ceylonská

od 83.00 Kč

skladem

Cukr třtinový

od 96.00 Kč

skladem

Cukr třtinový

od 97.00 Kč

vyprodáno

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vám budeme cca 2x měsíčně posílat zajímavé informace o bylinkách. Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí. Před zadáním e-mailové adresy si prosím přečtěte naše zásady ochrany osobních údajů ZDE. Děkujeme. 

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin