Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací

Bylinné oleje a octy

31/05/2010

BYLINNÝ OCET

Množství bylin a koření použitého na výrobu octu záleží jen na nás. Čím výraznější chuť chceme, tím větší množství přísad použijeme. Orientační množství bylin na 500 ml octa je asi jedna hrst pokrájených čerstvých bylin, nebo 3-5 stroužků prolisovaného či pokrájeného česneku, lžička pepřových kuliček, 1 cibule na kolečka, 2-3 pokrájené feferonky.. V případě, že by se nám výsledná chuť zdála příliš silná, můžeme náš domácí bylinkový ocet vždy naředit při přípravě pokrmů, buď octem neochuceným nebo čistou vodou.

Základní postup
Čerstvé byliny důkladně omyjeme vodou, dobře osušíme a pokrájíme na menší části, aby se z nich aromatické látky lépe uvolňovaly. Vložíme je do připravené nádoby, zalijeme octem a láhev uzavřeme. Takto necháme louhovat po dobu dvou týdnů až jednoho měsíce, nejlépe v temnu a chladu. Během této doby láhev několikrát protřepeme. Nakonec ocet přecedíme přes jemné plátno, nalijeme do sklenic a dobře uzavřeme. Domácí bylinkový ocet bychom měli skladovat v chladnější místnosti, nejlépe na temném místě.

Jaké bylinky a koření lze použít?
Jen těžko lze vyjmenovat všechny možné přísady na výrobu bylinkového octa, tak alespoň ty nejznámější, nejoblíbenější a snadno dostupné: bazalka, tymián, meduňka, kopr, pažitka, oregano, estragon, celerová a petrželová nať, libeček, cibule, majoránka, rozmarýn, šalvěj, jalovec, kmín, nové koření, česnek, cibule, pepř, křen, feferonky a chilli papričky, bobkový list, citronová nebo pomerančová kůra, hřebíček, hořčičná semínka..

Recept na ocet ála Caprese: 1 l jablečného nebo vinného octa, několik snítek čerstvé bazalky, 3 stroužky česneku, kolečka sušených rajčat

Do octa vložíme opláchnuté a osušené snítky bazalky, oloupaný česnek a sušená rajčata necháme louhovat podle základního postupu. Hotový ocet se  skvěle hodí k dochucení zeleninových salátů.

 

BYLINNÝ OLEJ

Ochucené oleje se báječně hodí do salátů, ale použít je můžete i na vaření. Připravit je lze téměř z každé bylinky, která vám přijde na mysl, přičemž nejvíce se hodí rozmarýn, tymián, bazalka nebo kopr.

Jednoduše vezměte dvě hrsti sušené byliny a napěchujte ji do menší čisté uzavíratelné sklenice. Až po okraj pak zalijte za studena lisovaným olejem. Ideálně se hodí takový olej, který má neutrální vůni. Pro tento účel se tedy nejvíce využívá slunečnicový nebo mandlový. Použít však můžete i kvalitní olivový.

Důležité je to, aby byly byliny zcela v oleji ponořené, nesmí přesahovat. Olej by měl být vždy zhruba půl až jeden centimetr nad bylinami. V opačném případě by mohly sušené byliny začít plesnivět.

Sklenici s bylinami a olejem pak uzavřeme a položíme na okenní parapet, kde je necháme šest až osm týdnů louhovat. Následně přefiltrujeme olej přes plátno a bylinky pořádně vymačkáme. Přelijeme do čisté, ideálně tmavé sklenice, důkladně uzavřeme a uchováváme v chladu a temnu. Používáme dle potřeby.

Recept na provensálský olej: 1 lžička tymiánu, , 1 lžička bazalky, 1 lžička majoránky, 1 lžička saturejky, několik zrníček čtyřbarevného pepře, 300 ml slunečnicového oleje za studena lisovaného

Čerstvé byliny najemno nasekáme, sušené podrtíme, pepř také jemně podrtíme a vložíme do uzavíratelné sklenice. Až po okraj zalijeme připraveným olejem a pevně uzavřeme. Bylinný olej položíme na okenní parapet a necháme louhovat podle základního postupu. Poté přecedíme a přelijeme do čisté, uzavíratelné sklenice. 

ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin