Exotické soli: sůl není jen mořská či alpská

Jeden svět a tisíc solí. Sůl se může jevit jako notoricky známé dochucovadlo, které jen tak nepřekvapí. Ve skutečnosti však existuje obrovské množství nejrůznějších typů solí, které ke své slané chuti přidávají vždy i něco navíc. Záleží na jejich původu či způsobu jejich další úpravy, a právě na ty nejexotičtější soli se dnes podíváme.

Kala Namak

Pod tímto záludným názvem se ukrývá nádherná, jemně růžová sůl, která má svůj původ v Indii. Zde je po stovky let využívána coby kořenící přípravek, který dodává pokrmům netradiční chuť.

Způsob získávání této soli se v mnohém liší od jiných druhů soli i koření. Základem je keřovitá rostlina Salsoa Stocksi, která se sbírá a následně je vařena v solném roztoku. Po odpaření vody je získáván kondenzát s unikátní hnědo-červenou barvou, který se nazývá Kala Namak.

Tento solný kořenící přípravek se vyznačuje vysokým podílem sulfanů a železa, což mu propůjčuje silnou sirnatou chuť a vůni podobnou vařeným vejcím. Byť to pro nás může znít trochu exoticky, v Indii se toto koření, a tedy i ona chuť, nejčastěji kombinuje s ovocnými saláty, čatníindickými pokrmy, jako je například Chaat či Raita. Toto koření však lze kombinovat i se zeleninou, exotickým ovocem a dobře si rozumí také s rybami. Ti, kdo rádi experimentují, zajisté ocení také možnost přidávat tuto sůl do ovocných nápojů a také alkoholických long drinků, které dokáže nebývale ozvláštnit.

Orientální modrá sůl

Z dálné Asie se přesuneme na Blízký východ, konkrétně do Persie, kde je získávána orientální modrá sůl. Ta je známá také pod pojmem Perská sůl, právě díky místu svého naleziště. Důvodem, proč je tato sůl nazývána modrou, je barva některých krystalů, které se skutečně díky změnám v krystalové mřížce barví do modra.

Tato sůl má velice intenzivní chuť, díky které je zapotřebí s touto solí nakládat velice opatrně. Je vhodné ji přidávat k zelenině či do salátů a také svou modrou barvou zpestří každý talíř s mořskými plody.

Dánská uzená sůl

Jedinečnou sůl však lze najít také v Evropě. Vydat se za ní můžeme do Německa, popřípadě do Dánska, kde se z generace na generaci předává tradice speciální přípravy uzené soli, která pokrmům propůjčuje nezaměnitelnou chuť i aroma. Ostatně tento způsob úpravy soli využívali již dávní Vikingové, kterým na jejich dobrodružných výpravách na moři chyběla uzená chuť masa.

Dánská sůl, která je určená na uzení pochází z Mrtvého moře. Její způsob přípravy probíhá uzením na bukovém dřevu, jehož dým se prolíná do posledního krystalu soli, a tím jí propůjčuje charakteristickou kouřovou vůni i chuť. Dým se nechá solí prostupovat po dobu 160 hodin, během kterých je sůl nad kouřem neustále otáčena.

Proto je uzená sůl dokonalým doplňkem do všech pokrmů, kde je tato chuť žádána. Hodí se pro ochucování masa, především steaků, kterým dodá skutečně znamenitou chuť. Své uplatnění však nachází například i při přípravě pečiva, kterému dodá chuť spíše nezvyklou. Jedná se zároveň o zajímavou alternativu pro všechny vegany a vegetariány, kteří o uzenou chuť přicházejí díky absenci uzeného masa v jejich jídelníčku. Solí lze dochucovat například sójové produkty či zeleninu.

Ty nejvytříbenější jazýčky zajisté rády vyzkoušejí využití této soli i při přípravě sladkých pokrmů, kterým uzená sůl propůjčí rafinovanou symbiózu mezi slanou a sladkou chutí. Uzenou solí se dá ochutit popcorn s máslem a je dokonalým doplňkem ke karamelu. Pokud nasypete špetku uzené soli na karamelou zmrzlinu, povýšíte ji tím na skutečně výjimečný dezert. A v neposlední řadě lze s touto solí dochutit například pečené broskve ovoněné trochou vanilky.

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vám budeme cca 2x měsíčně posílat zajímavé informace o bylinkách. Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí. Před zadáním e-mailové adresy si prosím přečtěte naše zásady ochrany osobních údajů ZDE. Děkujeme. 

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin