Chlorella: řasa plná zdravotních benefitů

Naše bylinkářství je plné lučního kvítí, stromoví a dalších bylin rostoucích v trávě. Za některými léčivými rostlinami je však nutné ponořit se pod vodu. Jednou z takových přínosných řas je chlorella, jednoduchá sladkovodní řasa, která přináší obrovské množství zdravotních výhod, a na některé z nich se dnes podíváme.

Superpotravina

Chlorella se řadí mezi tzv. superpotraviny. Do této kategorie spadají takové potraviny, které mají jedinečný nutriční profil. V případě chlorelly se jedná o velké množství bílkovin, konkrétně 50 až 60 %. Navíc obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, tedy kompletní spektrum.

Dále obsahuje vitamín B12, železovitamín C, antioxidanty, minerály, jako je hořčík, zinek, měď, draslík, vápník, kyselinu listovou a další. Obsahuje též omega 3 a v neposlední řadě může sloužit i jako zdroj vlákniny.

TIP: více se o tzv. superpotravinách můžete přečíst v tomto článku.

Detoxikuje

Chlorella je ceněná pro svou schopnost pomáhat tělu při detoxikaci. Je účinná především při zbavování těla těžkých kovů a dalších škodlivých sloučenin z těla. Některé těžké kovy jsou pro člověka přínosné, jako například železo, ovšem jsou tu i takové kovy, jako je olovo, kadmium a další, které mohou být ve větším množství toxické.

Jejich obsah v těle je spíše vzácný, ovšem mohou se vyskytovat v těle některých osob, které jsou těžkým kovům vystaveny, například ve svém zaměstnání. Napomáhá snižovat i obsah dalších škodlivých látek v organismu, které se do těla dostávají i skrze potraviny, například ovoce či zeleninu.

Dokáže posilovat imunitu

Imunitní systém chrání tělo proti infekcím a bojuje s nimi. Jedná se o složitý mechanismus organismu, který aktivuje některé složky v momentě, kdy rozpozná, že je v organismu něco v nepořádku. Chlorella podporuje obrannou odpověď těla na výskyt vlivů útočících na imunitní systém našeho těla.

Do jak velké míry má chlorella tuto schopnost, nyní ověřují nejrůznější studie, jejichž výsledky jsou prozatím slibné.

Snižuje hladinu cholesterolu

Hned několik studií však již prokázalo, že užívání 5 až 10 gramů chlorelly denně napomáhá snižovat množství cholesterolu a triglyceridů v krvi u osob s vysokým krevním tlakem a s mírně zvýšeným cholesterolem. Tomu přispívá obsah vitamínů A, B, vlákniny, karotenoidů a antioxidantů.

Pomáhá držet hladinu krevního tlaku v normálu

Další studie zkoumají vliv chlorelly na krevní tlak. Chlorella totiž pozitivně ovlivňuje činnost srdce, a tím příznivě působí i na regulaci krevního tlaku. Dosavadní výsledky ukazují, že osoby, které denně konzumovaly čtyři gramy chlorelly, měly na konci experimentu nižší krevní tlak než ty osoby, které užívaly placebo. Chlorella se také podepisuje na menší ztuhlosti tepen, což taktéž pozitivně ovlivňuje proudění krve v organismu, tedy i krevní tlak.

Podle některých studií se na příznivém vlivu podílí také obsažený draslík, vápník a omega-3, které chrání tepny před kornatěním, ty jsou tak pružnější a umožňují jednodušší průtok krve.

Pomáhá při boji s cukrovkou

Jméno této řasy by si měly zapamatovat také osoby trpící cukrovkou. Některé výzkumy totiž ukázaly, že řasa skutečně dovede snižovat hladinu cukru v krvi. Suplementace chlorellou též napomáhá zvyšovat citlivost na inzulin. Nezapomínejte však, že je chlorella pouze doplňkem stravy. Lidé trpící diabetem by ji tak měli používat coby doplněk ke svým stávajícím medikamentům.

TIP: mezi superpotraviny se řadí i mikrosinice spirulina, která obsahuje spoustu bilkovin, aminokyselin, sacharidů, minerálů, vitamínů a prospěšných enzymů. I tuto rostlinu můžete zakoupit v našem e-shopu.   

Související produkty


Spirulina mletá

od 114.00 Kč

skladem

Chlorella - sladkovodní řasa

od 161.00 Kč

skladem

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vás budeme pravidelně informovat o novinkách a akcích v našem e-shopu.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin