4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Doprava ZDARMA na pobočku GLS při nákupu nad 500 Kč. Do konce akce zbývá

Příprava bylinných a solných koupelí

Bylinná koupel - je podle fytoterapeutů optimálním způsobem, jak využít byliny. Podle jejich názoru má někdy dokonce lepší účinek než vnitřní užití. Můžeme zvolit několik způsobů, jak sílu bylin do vody dostat. Pokud použijeme bylinky čerstvé, vezmeme větší množství, než bychom dali sušených. Vytvoříme si ze slabé průhledné netkané textilie anebo gázy polštářek, naplníme ho směsí bylin a zavážeme nebo zašijeme. Do vany pak napustíme zhruba deset litrů horké vody a vložíme sáček s bylinkami. Asi po deseti minutách louhování dopustíme vodu, přitom si regulujeme teplotu. Optimální teplota koupele je cca 38 stupňů Celsia. Při vyšších teplotách se tělo potí a hůře vstřebává účinné a blahodárné látky. Bylinný sáček ve vaně necháme po celou dobu koupele. Sáček můžeme použít i jako žínku s přirozeným peelingovým účinkem. Když ve vaně třeba jen relaxujeme, můžeme sáček použít třeba jako obklad. 

Bez gázy a šití se obejdeme, pokud si předem připravíme z bylin odvar. Byliny svaříme ve větším hrnci a odvar pak vlijeme do vany, kde ho zředíme. Lze použít i různé tinktury. Pamatujme ale, že rostliny v přírodním stavu jsou účinnější.

Solná koupel - neměla by trvat déle jak 20 až 25 minut. Po této koupeli je nutné se vždy osprchovat. Solná koupel je perfektní tečkou pro zakončení dne, ideálně si po ní hned jděte lehnout.

Pro zjednodušení přípravy bylinné koupele doporučujeme naši širokou nabídku bylinných koupelí a koupelových směsí:

https://www.naturway.cz/bylinne-koupele

https://www.naturway.cz/solne-koupele

Podobné články

Zdravá výživa: i tuky mohou být prospěšné
Rady a postupy

Zdravá výživa: i tuky mohou být prospěšné

Příprava bylinných sirupů a šťáv
Rady a postupy

Příprava bylinných sirupů a šťáv

Bylinný sirup se připravuje kombinací koncentrovaného odvaru s medem nebo cukrem a někdy i alkoholem. Základem takového sirupu je silný bylinný odvar. Míchání odvaru s medem nebo cukrem pomáhá zahustit a zachovat odvar. To zvyšuje jeho trvanlivost. Přidané sladidlo může také pomoci zvýšit chutnost některých bylin. Mnoho lidí, včetně dětí, považuje slazené sirupy jako chutný způsob užívání léčivých bylinek. Bylinné šťávy se připravují jako studený macerát. Tradičně se jako domácí šťáva připravuje hlavně šťáva z bezu černého.

Nejlepší pepře světa: kampot nebo penja
Rady a postupy

Nejlepší pepře světa: kampot nebo penja

Bylinné likéry a vína
Rady a postupy

Bylinné likéry a vína

Pro bylinná vína a likéry se nejčastěji používají následující byliny: andělika lékařská, benedikt lékařský, fialkový kořen, galgan obecný, hřebíček, koriandr setý, muškátovník vonný, pelyněk pravý, pomerančovník, puškvorec obecný, rozmarýn lékařský, zeměžluč lékařská a další. K výrobě aromatizovaného vína se používá hroznový mošt, víno nebo jejich směs. Navýšení procent alkoholu probíhá destilátem vinného původu a obsah se pak pohybuje 14,5 % a nejvýše 22 %. Při přípravě bylinných vín a likérů záleží ale hlavně na tom, která bylina je vám příjemná, voní vám a hodí se svými účinky. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů......

Co provoní Vánoce ? Bylinky a koření
Rady a postupy

Co provoní Vánoce ? Bylinky a koření

Bylinné oleje a octy
Rady a postupy

Bylinné oleje a octy

Mezi nejoblíbenější patří například ocet bazalkový, tymiánový, česnekový, estragonový, koprový, ale můžeme bylinky kombinovat a míchat podle libosti.

Bez bylin se přírodní zahrádka neobejde
Rady a postupy

Bez bylin se přírodní zahrádka neobejde

Příprava nálevu
Rady a postupy

Příprava nálevu

Účinné látky z rostlin nejčastěji přijímáme v podobě bylinkového čaje. Obvykle příjemně chutná i voní.