Anýz plod

Anýz má sladce kořeněnou chuť, pro kterou se již mnoho let používá jako koření. K dochucení pikantních omáček, různých druhů ryb a masa, ale také sladkých jídel, k přípravě zdravých čajů.

Vyberte balení:

100 gskladem

43.00 Kč

250 gskladem

74.00 Kč

1000 gskladem

234.00 Kč

Zadejte Váš e-mail:

Množství:

Cena:

vyberte balení

Popis produktu

Anýz má sladce kořeněnou chuť, pro kterou se již drahně let používá jako koření. Oblíbený je přitom např. v čínské či indické kuchyni, nicméně uplatnění nachází i u nás. Využíván je např. k dochucení pikantních omáček, různých druhů ryb a masa, ale také sladkých jídel (koláčů, cukrovinek) či ovocných kompotů.

Používá se rovněž při výrobě alkoholických nápojů a k přípravě mnoha zdravých čajů.

Výrobce: NaturWay

TIP

Máte dotazy k produktu?

Napište a my Vám odpovíme.


Anýz vonný - Pimpinella anisum

Lidové názvy: anýzový bedrníček, anýzový bedrník, bedrník menší, slovensky bedrovník aníz

Sklízíme: plod

Doba sklizně: srpen

Popis

Jednoletá rostlina s přímou, mělce rýhovanou lodyhou, vysoká až 50 cm. Dolní listy jsou řapíkaté, ledvinovitého tvaru, horní dvakrát až třikrát peřenosečné. Květenství tvoří okolík, plodem jsou dvounažky bohaté na silici.

Použití

Má výrazný protibakteriální účinek, zklidňuje křeče zažívacího traktu, odstraňuje plynatost, povzbuzuje sekreci mléčných žláz. Silice příznivě ovlivňuje činnost dýchacích cest, proto se užívá jako prostředek proti kašli při zánětech horních cest dýchacích

Pěstování

Způsob pěstování: U anýzu provádíme přímý jarní výsev - v březnu až dubnu. Osivo smíchané s krupicí nebo pískem sejeme do řádků vzdálených 20-40 cm asi 0,5 cm hluboko. Pro urychlení klíčivosti ještě před výsevem osivo namočíme asi na 10 hodin. Bez úpravy by rostlinky vzešly až za 5 týdnů. Na 1 ar spotřebujeme 200-250 g osiva. Při příliš hustém porostu musíme rostliny protrhat na vzdálenost alespoň 15 cm. Podle potřeby okopáváme.

Podnebí a půda: Patří mezi rostliny, kterým vyhovuje teplé, mírně vlhké podnebí a slunné a slunné polohy. Vyžaduje hlinitopísčité lehké půdy, bohaté na vápník a živiny. Jako předplodiny jsou vhodné okopaniny nebo luskoviny. V případě nedostatku živin se na podzim přihnojuje odleželou chlévskou mrvou, fosforečnými a draselnými hnojivy.

Sklizeň: Sklízíme většinou v srpu, tj. v období, kdy začínají stonky anýzu žloutnout. Při pěstování ve velkém sečeme za suchého počasí celou nať. Pokud pěstujeme anýz na malém pozemku, odstřiháváme nebo odřezáváme pouze samotné okolíky. Z 1 aru je výnos přibližně 10 kg.

Sušení

Sklizené rostliny převezeme na kryté místo a rozložíme nejlépe na plachty, kde je necháme doschnout. Pak musíme nažky z okolíků vyklepat a na sítech odstranit nečistoty a na sítech odstranit nečistoty. Balíme do papírových obalů.

Sesychací poměr:

2 : 1

Zdroj: publikace Léčivé rostliny o sběru a pěstování - Iveta Mikešová, Monika Lutovská (Dokořán 2004)

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vám budeme cca 2x měsíčně posílat zajímavé informace o bylinkách. Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí. Před zadáním e-mailové adresy si prosím přečtěte naše zásady ochrany osobních údajů ZDE. Děkujeme. 

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin