Anýz plod
Anýz má sladce kořeněnou chuť, pro kterou se již mnoho let používá jako koření. K dochucení pikantních omáček, různých druhů ryb a masa, ale také sladkých jídel, k přípravě zdravých čajů.
Popis produktu
Anýz má sladce kořeněnou chuť, pro kterou se již drahně let používá jako koření. Oblíbený je přitom např. v čínské či indické kuchyni, nicméně uplatnění nachází i u nás. Využíván je např. k dochucení pikantních omáček, různých druhů ryb a masa, ale také sladkých jídel (koláčů, cukrovinek) či ovocných kompotů.
Používá se rovněž při výrobě alkoholických nápojů a k přípravě mnoha zdravých čajů.
Výrobce: NaturWay (NW s.r.o., Číčenice 114, Číčenice)
Anýz vonný - Pimpinella anisum
Lidové názvy: anýzový bedrníček, anýzový bedrník, bedrník menší, slovensky bedrovník aníz
Sklízíme: plod
Doba sklizně: srpen
Popis
Jednoletá rostlina s přímou, mělce rýhovanou lodyhou, vysoká až 50 cm. Dolní listy jsou řapíkaté, ledvinovitého tvaru, horní dvakrát až třikrát peřenosečné. Květenství tvoří okolík, plodem jsou dvounažky bohaté na silici.
Použití
Má výrazný protibakteriální účinek, zklidňuje křeče zažívacího traktu, odstraňuje plynatost, povzbuzuje sekreci mléčných žláz. Silice příznivě ovlivňuje činnost dýchacích cest, proto se užívá jako prostředek proti kašli při zánětech horních cest dýchacích
Pěstování
Způsob pěstování: U anýzu provádíme přímý jarní výsev - v březnu až dubnu. Osivo smíchané s krupicí nebo pískem sejeme do řádků vzdálených 20-40 cm asi 0,5 cm hluboko. Pro urychlení klíčivosti ještě před výsevem osivo namočíme asi na 10 hodin. Bez úpravy by rostlinky vzešly až za 5 týdnů. Na 1 ar spotřebujeme 200-250 g osiva. Při příliš hustém porostu musíme rostliny protrhat na vzdálenost alespoň 15 cm. Podle potřeby okopáváme.
Podnebí a půda: Patří mezi rostliny, kterým vyhovuje teplé, mírně vlhké podnebí a slunné a slunné polohy. Vyžaduje hlinitopísčité lehké půdy, bohaté na vápník a živiny. Jako předplodiny jsou vhodné okopaniny nebo luskoviny. V případě nedostatku živin se na podzim přihnojuje odleželou chlévskou mrvou, fosforečnými a draselnými hnojivy.
Sklizeň: Sklízíme většinou v srpu, tj. v období, kdy začínají stonky anýzu žloutnout. Při pěstování ve velkém sečeme za suchého počasí celou nať. Pokud pěstujeme anýz na malém pozemku, odstřiháváme nebo odřezáváme pouze samotné okolíky. Z 1 aru je výnos přibližně 10 kg.
Sušení
Sklizené rostliny převezeme na kryté místo a rozložíme nejlépe na plachty, kde je necháme doschnout. Pak musíme nažky z okolíků vyklepat a na sítech odstranit nečistoty a na sítech odstranit nečistoty. Balíme do papírových obalů.
Sesychací poměr:
2 : 1
Zdroj: publikace Léčivé rostliny o sběru a pěstování - Iveta Mikešová, Monika Lutovská (Dokořán 2004)