4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Zapomeňte na problémy se zažíváním

Vánoce jsou obdobím pohody, vůní, ale také nepřeberného množství jídla. A ne vždy nám jídlo udělá dobře. On takový smažený kapr s bramborovým salátem zajedený cukrovím a ještě tradiční houbový kuba k tomu všemu, to je pro žaludek pěkný oříšek. Bylinky nám mohou od trápení pomoci.

Zažívání jako pozoruhodný chemický proces

Zažívání nebo také trávení není nic jiného než proces štěpení tuků, cukrů a bílkovin pomocí specifických enzymů. Děje se tak proto, abychom tyto složité organické látky rozložili na jednoduché, mohli je tak vstřebávat v tenkém střevě a tělo je mohlo dále zpracovat a využít.

Proces trávení začíná již v dutině ústní, kde se ve slinách vyskytuje enzym ptyalin, který štěpí cukry. Největší podíl na trávení mají žaludeční a pankreatické šťávy. Tenké střevo je důležité pro prostup rozložených látek do krve a lymfy. Tlusté střevo pak od tenkého přijme kašovitý obsah zbavený užitečných látek, dochází v něm ještě ke vstřebání některých minerálů a vitamínů a také vody, tím se obsah zahustí a je vyloučen z těla ven.

Jak předcházet nadýmání?

Čas od času tento nepříjemný pocit zažije asi každý. Předejít nadýmání můžeme tak, že se vyvarujeme stravě bohaté na potraviny způsobující plynatost. Typickým příkladem jsou luštěniny, zelí, papriky. Vždy se vyplatí luštěniny dlouho dopředu namočit. Výborná je i červená čočka, která na rozdíl od zelené nadýmá mnohem méně. I slané jídlo ale může nadýmání způsobit – díky vysokému obsahu sodíku dochází k zadržování vody.

Do brambor i masitých pokrmů bychom neměli zapomínat dávat kmín, který je výrazným pomocníkem proti nadýmání, protože stimuluje žaludeční šťávy. Obdobnou úlohu plní při přípravě zvěřiny jalovec.

Pomoci nám může i pravidelné užívání probiotik, které pomáhají správné funkci střev. Probiotika si můžeme koupit jako doplněk stravy, nebo je užívat například ve formě kefírů, jogurtů s živými kulturami, zákysy, pitím kombuchy…

Byliny, které nám pomůžou při nadýmání

No a když už to přeci jen nastane, nemusíme hned zoufat. Spousta bylinek dokáže tělu velmi ulevit.

Ideálním řešením je uvařit si šálek anýzového čaje. Anýz ulevuje od křečí a plynatosti, ale zmírňuje i průjem. 2-3 lžičky zalijeme čtvrt litrem horké vody a necháme 15 minut odstát. Další variantou je čaj z máty, která uklidní žaludek. Do třetice můžeme poradit čaj z fenyklu. Fenykl podporuje zdraví trávícího traktu a také přispívá k lepšímu trávení. Doporučuje se i místo alkoholického digestivu.

Pokud nejsme příznivci byliných čajů, je tady ještě varianta se zázvorem. Plátek čerstvého zázvoru půl hodiny před a po jídle dokáže divy. Zázvor nemusí být čerstvý, postačí i kandovaný.

Nejen jako pomoc, ale i jako prevence slouží dostatek vlákniny ve stravě. Nedostatek vlákniny způsobuje zácpu. Zařaďte proto do své stravy více zeleniny, například brokolici a avokádo. Výborné je i Psyllium, což je rozpustná vláknina rostlinného původu podporující peristaltiku.

Blahodárný je pohyb. Ne nadarmo se říká, že po vydatném obědě by se mělo jít „vytrávit“ na procházku. A co po procházce teplá koupel? Akutním potížím se dá horkou koupelí rovněž ubránit. Stejný účinek vám přinese břišní masáž. Masírujte břicho v okolí pupíku krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček, které kopírují peristaltické pohyby. Úleva na sebe nenechá dlouho čekat.
 

Produkty zmíněné v článku

Produkt značky NaturWay

Zázvor oddenek řezaný
Zázvor oddenek řezaný

Jedná se o usušený, řezaný oddenek zázvoru lékařského (Zingiber officinale ROSCOE).

Skladem

3,20 EUR

Produkt značky NaturWay

Máta peprná nať řezaná
Máta peprná nať řezaná

Jedná se o sušenou, řezanou nať máty peprné (Mentha x piperita L.).

Skladem

2,15 EUR

Produkt značky NaturWay

Kmín plod jednoletý
Kmín plod jednoletý

Jedná se o sušené zralé plody jednoletých pěstovanných odrůd kmínu kořenného (Carum carvi L.)

Skladem

1,85 EUR

Produkt značky NaturWay

Kmín plod dvouletý
Kmín plod dvouletý

Jedná se o sušené zralé plody dvouletých pěstovanných odrůd kmínu kořenného (Carum carvi L.)

Skladem

1,93 EUR

Produkt značky NaturWay

Jalovec plod červený
Jalovec plod červený

Sušený nepravý plod - zdužnatělá šiška (jalovčinka) jalovce červenoplodého (Juniperus oxycedrus L.)

Skladem

1,69 EUR

Produkt značky NaturWay

Jalovec plod černý - kořenářský
Jalovec plod černý - kořenářský

Sušený nepravý plod - zdužnatělá šiška (jalovčinka) jalovce obecného (Juniperus communis L.)

Skladem

3,39 EUR

Produkt značky NaturWay

Fenykl plod - sladký
Fenykl plod - sladký

Má sladkou chuť podobající se anýzu, proto se využívá k dokořenění chleba i sladkého pečiva, dále k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů.

Skladem

2,48 EUR

Podobné články

Snídejte zdravě
Rady a postupy

Snídejte zdravě

Voňavý všelék jménem levandule
Rady a postupy

Voňavý všelék jménem levandule

Levandule patří mezi nekrásnější rostliny. Má nádherné aroma a spoustu léčebných účinků - působí protizánětlivě, antibakteriálně, uklidňuje mysl, pomáhá proti stresu a nespavosti nebo urychluje hojení zánětů. Své využití navíc najde v kuchyni.

Zimní bylinky: Poklady přírody pro chladné dny
Rady a postupy

Zimní bylinky: Poklady přírody pro chladné dny

Bylinné likéry a vína
Rady a postupy

Bylinné likéry a vína

Pro bylinná vína a likéry se nejčastěji používají následující byliny: andělika lékařská, benedikt lékařský, fialkový kořen, galgan obecný, hřebíček, koriandr setý, muškátovník vonný, pelyněk pravý, pomerančovník, puškvorec obecný, rozmarýn lékařský, zeměžluč lékařská a další. K výrobě aromatizovaného vína se používá hroznový mošt, víno nebo jejich směs. Navýšení procent alkoholu probíhá destilátem vinného původu a obsah se pak pohybuje 14,5 % a nejvýše 22 %. Při přípravě bylinných vín a likérů záleží ale hlavně na tom, která bylina je vám příjemná, voní vám a hodí se svými účinky. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů......

Plody našich zahrad
Rady a postupy

Plody našich zahrad

Grilovaný koláč? I tak může chutnat letošní léto
Rady a postupy

Grilovaný koláč? I tak může chutnat letošní léto

Příprava nálevu
Rady a postupy

Příprava nálevu

Účinné látky z rostlin nejčastěji přijímáme v podobě bylinkového čaje. Obvykle příjemně chutná i voní.

Mocný akát ochutí med i léčí nejrůznější neduhy
Rady a postupy

Mocný akát ochutí med i léčí nejrůznější neduhy

Akát se do Evropy dostal ze Severní Ameriky, a to na počátku 17. století coby okrasná rostlina. Velmi rychle se však přišlo na to, že její květy mají léčebné účinky a také, že se jedná o medonosnou rostlinu, tedy takovou, která hojně vábí včelstvo, které z nasbíraného nektaru vytváří med se specifickým akátovým aroma.