4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Doprava ZDARMA na pobočku GLS při nákupu nad 500 Kč. Do konce akce zbývá

Ryby na grilu

Ryby k létu, i k tomu babímu, neodmyslitelně patří, tím spíše, pokud máme v úmyslu si je připravit na grilu. S dobrým bílým nebo růžovým vínem a s grilovanou zeleninou si tak můžeme zavzpomínat na dovolenou u moře a užít si skvělou a lehkou večeři.

S výběrem druhu ryb si můžete dopřát na grilu téměř cokoli. V našich obchodech nejběžněji narazíte na lososa, ale pokud budete mít štěstí, vyzkoušejte i tuňáka, makrelu, mořského okouna, mořského vlka, pražmu nebo platýse. Ze sladkovodních ryb můžete grilovat pstruha, candáta, sivena, okouna nilského ale také i kapra.

U ryby bez debat platí, že čím čerstvější, tím lepší. Ryba má mít jasné oči, vypouklé žábry, které mají červenou nebo nafialovělou barvu a také by měla mít správnou vůni. Maso by mělo mít jasnou barvu a mělo by být pružné, ale pevné na dotek.

Ohledně koření jsou kromě mořské soli, kvalitního bílého pepře a citrusové šťávy také čerstvé bylinky, jako jsou citronový tymián, klasický tymián, rozmarýn, petržel, bazalka, koriandr a majoránka. Při přípravě ryb na grilování je potřeba vždy dostatečně osušit, aby se na gril nepřilepila a ryb, které mají sušší maso je dobré je trochu potřít olejem před vložením na gril. Pokud máme filety, grilujeme je i s kůží a na gril je pokládáme kůží dolu.

Grilovaná pražma

Vykuchané, očištěné a osušené ryby z obou stran osolíme a opepříme (bílý pepř nebo citronový pepř). Citron nakrájíme na plátky a spolu s několika snítkami čerstvých bylinek vložíme přímo do břicha ryb. Grilujeme na rozpáleném grilu cca 6 minut z každé strany (záleží na velikosti ryb).

K pražmě se výtečně hodí rajčatová salsa – cibuli nakrájíme nadrobno, vložíme do mísy, přidáme rajčata nakrájená na kostky. Přilejeme trochu olivového oleje, červený vinný ocet a dobře promícháme. Můžeme přidat i sušená rajčata, dodají salse říznou chuť. Přidáme kapary nakrájené na menší kousky, osolíme, opepříme a zakápneme šťávou z citronu podle chuti. Na závěr přidáme hrst čerstvých nasekaných bylinek – oregana a petrželky. Promícháme a servírujeme spolu s grilovanou rybou.

Pstruh plněný cibulí na grilu

Vykuchané a osušené pstruhy posypte bylinkovou solí a do břicha vložte kolečka cibule a snítku bylinek podle chuti. Z vnějších stran rybu osolte, opepřete a posypte kmínem. Ryby vložte na rozpálený gril a grilujte cca 5 minut z každé strany. Grilujte společně s menšími brambůrky uvařenými ve slupce. Podávejte s dipem z jogurtu, zakysané smetany, čerstvých bylinek, solipepře. Ozdobte citrónem a čerstvou petrželkou.

 

Staročeský kapří špíz

Potřebujeme asi 500 g vykostěného masa z kapra, 2 cibule, větší červenou papriku a 150g slaniny. Na potírání špízů si připravíme marinádu ze 6 lžic oleje, 2 lžic citrónové šťávy, 1 lžíce nasekané petrželky, 2 stroužků česneku, sladkou červenou papriku, sůlpepř.

Vykostěné maso z kapra nakrájíme i s kůží na kostičky o hraně asi 3x3 cm. Kůži neodstraňujeme, protože maso by nedrželo na jehle. Kostky masa střídavě napichujeme na grilovací jehly s kousky papriky, cibule a slaniny. Špízy pak položíme na rozpálený gril, potřeme směsí z koření a grilujeme ze všech stran cca 10-15 minut.

Přílohou je nejlepší domácí chléb. Tento recept je sice časově náročnější na přípravu, ale dá se dobře načasovat a určitě nebudete litovat. Připravíme si velkou mísu, vsypeme do ní 550 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky sušeného droždí, 3 lžičky soli a 2 lžičky drceného kmínu, přidáme 450 ml vlažné vody a hněteme 15 minut v robotu, dokud těsto nepřestane lepit.

Necháme kynout 8-12 hodin, poté znovu prohněteme a vytvarujeme bochník do ošatky a necháme znovu kynout další 1 hodinu, nejlépe přikrytý potravinářskou fólií. Rozpálíme troubu na 230 stupňů a dáme nahřát nádobu, v které budeme chléb péci. Následně přemístíme do nahřáté nádoby, potřeme vodou, přiklopíme poklicí (případně přikryjeme alobalem) a pečeme 30 minut na 230 stupňů. Poté odkryjeme poklici, snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme dál ještě 15 minut.

 

Grilovaná ryba v ananasu

Budeme potřebovat čerstvý ananas, ze kterého si odřízneme 4 kusy kůry, 2 filátka z tučnější čerstvé ryby, například makrelu nebo tresku, sůl a čerstvě namletý pepř. Z ananasu opatrně odkrojíme kůru tak, aby měla zhruba stejnou velikost jako rybí filátko. Rybu osolteopepřete a položte na jeden kus kůry. Druhým kusem kůry rybu přikryjte a svažte kuchyňským provázkem.

Připravené balíčky dejte na rozpálený gril a opékejte z každé strany cca 10-15 minut podle toho, jak velikou rybu a silnou kůru máte. Jakmile ale rybí maso získá mléčnou barvu, je propečené a je hotovo. Zbylou dužinu ananasu můžeme posypat hrubým třtinovým cukrem a vložit také na gril. Při tom potírejte ananas rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.