4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Zdravá výživa: nebojme se cukrů

V předchozím článku jsme se zabývali tuky, dnes se podíváme na další nezbytnou, a často zbytečně obávanou, součást našich jídelníčků, sacharidy.

Jsou libo sacharidy, uhlohydráty, nebo snad glycidy?

Jaký je mezi nimi rozdíl? Žádný – všechny tyto názvy znamenají totéž. Nejčastěji se používá název sacharidy. Ale není sacharid jako sacharid. Sacharidy dělíme do třech základních skupin: monosacharidy, polysacharidyoligosacharidy.

Mezi monosacharidy, které jsou běžně nazývány cukry, patří fruktóza, glukóza, sacharóza, laktózamaltóza. Oligosacharidy najdeme v luštěninách a polysacharidy, které můžeme nazvat škroby, najdeme v bramborách, obilovinách a taktéž luštěninách.

Sacharidy jsou důležité, protože jsou nejrychlejším zdrojem energie. Podle doporučení pro vyváženou stravu mají sacharidy ve stravě člověka tvořit 50-55 % z celkového energetického denního příjmu, u sportovců to může být i více, naopak u lidí trpících nadváhou či cukrovkou 2.typu je dostačujících 45 %.

Zelenina, obiloviny a luštěniny jako základ

Většinu přijímaných sacharidů by měli tvořit polysacharidy obsažené v zelenině, obilovináchluštěninách. Trávení těchto sacharidů je pomalejší a hladina inzulinu v krvi se zvýší jen mírně. Výsledkem je pozitivní ovlivnění hladiny krevního cukru a delší pocit zasycení oproti jednoduchým sacharidům, které dodají energii rychleji, ale také rychleji klesne inzulín a nastává opět pocit hladu. Hlavní pravidlo, pokud chceme zhubnout – rozhodně nevynechávat sacharidy. Omezit, ale nevynechávat je zcela.

Recept na snídaňovou kaši

  • mléko nebo mandle na výrobu mléka mandlového
  • ovesné vločky
  • sladidlo (med, javorový sirup, třtinový cukr…)
  • oříšky, ovoce

Ovesná kaše ke snídani je vynikající start dne, a to hlavně v zimě – prohřeje vás, dodá vitaminy a energii na celé dopoledne. Jedná se o rychlou a zdravou snídani. Kaši můžeme připravit z kravského mléka, ale pokud si ji chceme krapet odlehčit, můžeme použít mléko rostlinné.

Výborné je domácí mandlové, na kterém není nic složitého a pro svoji zásadotvornost se hodí i při potížích s pálením žáhy. Obsahuje vitaminy E a Bminerály jako je sodík, hořčík a fosfor.

Přes noc namočíme hrnek mandlí do 4 hrnků vody. Ráno rozmixujeme výkonným mixérem a hotovo!
Do mléka přisypeme ovesné vločky a vaříme do zhoustnutí. Dochutit si ji můžeme podle vlastní fantazie. Na oslazení se výborně hodí med nebo javorový sirup, pro svůj prospěšný obsah živin a olejů jsou vhodné oříšky, využít můžeme i sezónní či sušené ovoce.

Tip na ještě rychlejší snídani
Občas se ale stává, že na snídani nemáme ani pomyšlení, natož, abychom se její přípravou zdržovali. Pro takové okamžiky je vhodné mít doma něco rychlého po ruce. V zimě ale studený jogurt není to pravé ořechové, proto můžeme zkusit instantní kaše. Ty lze zakoupit nově v našem e-shopu, a to buď rovnou ochucené, nebo připravené na dochucení podle vlastních preferencí.