4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

První pomoc při pálení žáhy

Pálení žáhy neboli pyróza je velmi častou potíží mnohých z nás. Projevuje se pálivou bolestí za hrudní kostí, taktéž můžeme mít nepříjemný pocit v ústech, můžeme být nadmuti a mít pocity na zvracení. Pálení žáhy mohou způsobit některá jídla, častější je také při obezitě a velmi často jím trpí těhotné ženy.

Co pálení způsobuje?

Za potížemi stojí jícnový svěrač, který se uvolní a způsobí návrat žaludečních šťáv. Při obezitě a těhotenství dochází ke zvýšení tlaku na tento svěrač a ten následně neplní stoprocentně svoji funkci a dochází k jeho uvolnění.
Nebuďte překvapeni, pokud vás o potížích spojených s pálením žáhy budou informovat i vaše děti – u dětí nemusí být jícnový svěrač ještě plně vyvinutý, a proto i ony trpí touto nepříjemností.

Základ je v prevenci

V první řadě bychom si sami měli vypozorovat, která jídla nám nedělají dobře a vyvarovat se jim. Velmi často to mohou být pikantní jídla, kari koření, smažené pokrmytučná jídla, luštěniny, káva, víno. Pozor si dejme i na příliš těsné kalhoty či utažený pásek, i tyto maličkosti mohou pálení žáhy vyvolat.

Jíst bychom měli po menších porcích a dostatečnou dobu před uložením ke spánku. Nevyplácí se zapomínat na svačiny. Jídlo by se nemělo hltat, ale pořádně rozkousat. Ulevit nám může i více vypodložená hlava při spaní.

Zachránci ze světa přírody

Nejčastěji využívaným přírodním prostředkem je jedlá soda. Má alkalické vlastnosti a dokáže tak kyselé žaludeční šťávy neutralizovat. Jedlá soda je levná a tělu nikterak neuškodí, a to proto, že jedlou sodu neboli hydrogenuhličitan sodný, si tělo vyrábí i samo, aby předešlo překyselení organismu. Zásadotvorný je kupodivu i citrón. Zkuste tedy ideálně před jídlem rozpustit lžičku jedlé sody ve vodě s kapkou citronu. Jedlou sodu ale neužívejte pravidelně- snižuje hladinu vitaminů a minerálů, zejména vitaminů skupiny B, kyseliny listové a chromu. Její nadměrné užívání rovněž může způsobit průjem.

Za vyzkoušení rozhodně stojí i různé bylinné čaje. Jednotlivě, nebo i v kombinaci, můžeme užít pampelišku, mátu, puškvorec, meduňkupelyněk.

Výbornou variantou je také skořicový čaj. Stačí přidat 1 lžičku skořice do 2 dcl vody a povařte 10–15 minut. Užívejte mezi jídly.

Dalším nápojem, který nám může ulevit, je čaj zázvorový. Zhruba 2 cm zázvoru nastrouhejte nebo pokrájejte na malé kousky a zalijte vroucí vodou. Nechte 10 minut louhovat. Užívejte taktéž mezi jídly. Přidat můžete i pár lžiček medu.

Posledním tipem je opět čaj, tentokrát směs 20 g květu prhy horské (arniky), 20 g květu heřmánku a 20 g natě řebříčku obecného. Přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte.


 

Produkty zmíněné v článku

Související kategorie: Květy

Podobné články

Ostropestřec pro účinnou detoxikaci a posílení funkci jater
Rady a postupy

Ostropestřec pro účinnou detoxikaci a posílení funkci jater

Abychom funkci jater a jejich kondici co nejvíce prospěli, můžeme vyzkoušet jejich detox. Vůbec nejsilnější bylinou, kterou můžeme v detoxikaci jater nasadit, je ostropestřec mariánský. V něm obsažený silymarin je schopný ochraňovat játra a zároveň napomáhá k regeneraci jejich buněk...

Vepřové maso a gril jako nerozlučná dvojka
Rady a postupy

Vepřové maso a gril jako nerozlučná dvojka

Příprava nálevu
Rady a postupy

Příprava nálevu

Účinné látky z rostlin nejčastěji přijímáme v podobě bylinkového čaje. Obvykle příjemně chutná i voní.

Skořice: zdraví prospěšné koření
Rady a postupy

Skořice: zdraví prospěšné koření

Bylinné likéry a vína
Rady a postupy

Bylinné likéry a vína

Pro bylinná vína a likéry se nejčastěji používají následující byliny: andělika lékařská, benedikt lékařský, fialkový kořen, galgan obecný, hřebíček, koriandr setý, muškátovník vonný, pelyněk pravý, pomerančovník, puškvorec obecný, rozmarýn lékařský, zeměžluč lékařská a další. K výrobě aromatizovaného vína se používá hroznový mošt, víno nebo jejich směs. Navýšení procent alkoholu probíhá destilátem vinného původu a obsah se pak pohybuje 14,5 % a nejvýše 22 %. Při přípravě bylinných vín a likérů záleží ale hlavně na tom, která bylina je vám příjemná, voní vám a hodí se svými účinky. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů......

Snídejte zdravě
Rady a postupy

Snídejte zdravě

Univerzální bylinky do každé kuchyně
Rady a postupy

Univerzální bylinky do každé kuchyně

Bylinky: přírodní léčivo pro nejmenší
Rady a postupy

Bylinky: přírodní léčivo pro nejmenší