Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací

Tip: připravte si vlastní bylinkový sirup

Ovocné a bylinkové sirupy chutnají všem. Milují je dospělí i děti. V potravinářství se sirup využívá jako koncentrovaná tekutina pro výrobu ochucené šťávy či k sladkému dochucení pokrmů a nápojů. Sirupy ovšem mohou mít i lékovou formu, která je známá již od 10. století z Arábie.

V českém jazyce se můžeme setkat i s názvy syrob, syrup. Pouze mylný výklad o původu tohoto slova vedl k jeho spojování s českým slovem syrý a podle něho se slovo sirup psalo s ypsilonem. Změna pravopisu slov syrup a lyšaj na sirup a lišaj jejich vynětím z vyňatých slov byla jednou z nejdiskutovanějších změn českého pravopisu ve vydání z roku 1957.

Domácí výroba sirupů

Vyrobit si sirup doma není žádná věda. Existují dva způsoby – sirup bez vaření a sirup vařený. Sirupy nevařené vydrží v lednici zhruba 2 týdny, ale tu část, kterou do té doby nespotřebujete, můžete nalít do sáčků na led a zamrazit. Přidáte – li do sirupu citrónovou šťávu, vydrží vám v lednici až dva měsíce.

Ovoce s citronovou šťávou, sladidlem a s případnými bylinkami a kořením dle chuti rozmixujeme a naložíme na dva dny do lednice. Protřepeme a smícháme s vodou. Tento postup je vhodný pro sezónní ovoce, pro bylinné sirupy je vhodnější nakládání – viz recept níže.

Vařená forma má dvě výhody – na konečný výrobek nemusíme čekatmá delší trvanlivost. Delším vařením ale klesá množství prospěšných látek. Do vhodné nádoby vložte základní ingredienci, oloupané citrusy nakrájené na kolečka. Vodu přiveďte k varu a nalijte na připravené suroviny tak, aby byly zcela ponořené. Přiklopte nebo přikryjte a nechte stát 24 hodin. Vzniklý odvar slijte a přeceďte přes sítko nebo pláténko. V hrnci přiveďte k varu a přisypte cukr. Na mírném plemeni vařte, dokud sirup nezhoustne na požadovanou konzistenci. Ještě horký sirup plňte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Nepřeberné množství rozličných sirupů si můžete zakoupit. Třeba takový sirup z rakytníku s echinaceou, který je charakteristický svou vůní a chutí. Výborný sirup s mnoha pozitivními účinky na lidský organismus. Za vyzkoušení jistě stojí i sirup z ostropestřce mariánského. O této pozoruhodné rostlince si můžete přečíst v samostatném článku.

Sirup z mladých smrkových výhonků

S blížícím se jarem můžeme přemýšlet, co si chceme zkusit z jarních darů přírody vyrobit. Co třeba takový sirup z jehličí? Nejen, že krásně voní, výborně chutná, ale je i pomocníkem proti kašli a rýmě. Usnadňuje vykašlávání, uvolňuje dýchací cesty a ke všemu obsahuje veliké množství vitaminu C.

Jakmile na jaře začnou jehličnany obrážet svítivě zeleným jehličím, většinou to bývá v květnu, vydáme se na sběr. Potřebovat budeme:
• výhonky ne delší než 5 cm
• třtinový cukr
• citrón.

Krom smrkových výhonků můžeme použít či namixovat i větvičky z ostatních jehličnanů.
Výhonky lehce propláchneme ve studené vodě a skládáme do vhodné skleněné nádoby. Vždy po zhruba pěticentimetrové vrstvě výhonků zasypeme třtinovým cukrem a poklademe kolečky citrónu. Takto pokračujeme do naplnění nádoby, kterou uzavřeme celofánem stáhnutým gumičkou. Necháme za oknem na slunném místě po dobu 2-3 týdnů. Hotový sirup přecedíme a přelijeme do menších lahví, které skladujeme v chladu a temnu.

Tento sirup můžeme používat preventivně i nárazově při léčbě kašle – 1 lžíci ráno, při bolestech svalů a kloubů – 1 lžíci ráno a večer, nebo na oslazení čaje. Výborná je i v letních měsících smrková limonáda s ledem a citrónem.

Pokud máte chuť na bylinkový sirup a s výrobou vlastního nápoje nechcete ztrácet čas, doporučujeme mrknout do našeho e-shopu, kde najdete řadu výborných bylinných sirupů.

ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin