Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací

Vůně Vánoc - bylinky a koření, co nám provoní Vánoce

Vánoce, to nejsou jen dárky a návštěvy. Spoustě z nás se při slově Vánoce vybaví také vůně. Vůně perníčků, vanilky, skořice, svařáku, punče, pomeranče, purpury… Vůně dotváří vánoční atmosféru, proto se pojďme podívat, které byliny o Vánocích využijeme.

Čím provonět domov

K voňavým starým vánočním tradicím u nás patří zapalovaní purpuryfrantišku. Svou kouzelnou vůní dokážou dokreslit atmosféru pohody, klidu a tepla domova. Pomáhají nám navodit tu správnou slavnostní náladu. A domácí výroba není žádná věda!

Purpura je směs aromatických bylin a koření s přidáním vonných esencí. Bylinky a koření si můžeme namíchat dle vlastních preferencí, vybírat máme z čeho: hřebíček, skořice, muškátový oříšek, máta, pelyněk, levandule, mateřídouška, rozmarýn, meduňka, šalvěj, majoránka, měsíček, heřmánek. Ale i eukalyptus, jehličí, vřes či růže. Nedáváme žádné ovoce.

Vybrané bylinky a koření podrtíme, abychom získali jemnou směs, do které přidáme esenciální olej. Výběr je opět na nás. Například esenciální olej s vůní citrusů, vanilky či borovice. Smícháme bylinky a olej. Na jednu hrst sypké směsi asi 20-25 kapek oleje. Důkladně promícháme v uzavíratelné nádobě, ve které směs necháme 2 týdny odležet, aby se vůně rovnoměrně rozprostřely. Purpuru můžeme pálit s použitím alobalu na sklokeramické a indukční desce nastavené na nízkou teplotu a na litinové desce plynového sporáku. Místnost krásně provoní i purpura položená na topení. Velmi oblíbené je použití v aromalampě.

Recept na perníčky, které jsou hned měkké

Najít recept na perníčky, které hned po dopečení jsou měkké a neztvrdnou, to je docela oříšek. My pro vás jeden takový máme, vyzkoušejte!
• 650 g hladké mouky
• 100 medu
• 200 g cukru moučky
• 60 g másla
• 3 celá vejce + žloutek na potření
• 15 g jedlé sody
anýz, skořice, hřebíček, badyán, muškátový oříšek, kardamom

Postup:
V hmožďýři rozdrtíme koření, případně ho nameleme, poměr si můžeme přizpůsobit podle vlastní chuti. Přidat můžeme i černý či růžový pepř, nové koření, zázvor. Samozřejmě můžeme použít i předem připravenou směs, ale ochudíme se o čerstvost a omamnou vůni, která se line při drcení.

Rozpustíme máslo, smícháme s tekutým medem, cukrem a vajíčky. Ve druhé míse smícháme mouku se sodou a kořením, kterého dáme zhruba tři lžičky. Přidáme tekutou část a těsto propracujeme. Nemělo by se lepit. Vykrojíme oblíbené tvary a před pečením všechny vykrájené perníčky potřeme vodou. Pečeme na 130 °C zhruba 15 minut. Po upečení potřeme perníčky ještě jednou, tentokrát rozšlehaným žloutkem s kapkou vody.

Kde ještě o Vánocích využijeme koření

Skořicí ozdobíme adventní věnec, hřebíček využijeme na oči sněhuláka či s dětmi ozdobíme jablíčka. Na svátek svaté Lucie dříve hospodyňky nosily kousek těsta s kořením dobytku a zaříkávaly přitom, aby dobytek neuhranuly čarodějnice. Právě koření je mělo ochránit. Toto prováděly až do Božího hodu.
A bylinky nám pomohou na strávení svátečních obědů, ale o tom možná zase někdy příště.
 

ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin