Dálky provoněné pepřem 2: od Indie až po Tasmánii

Během cest po světě můžete narazit na množství trhů s kořením, na kterých jsou nabízeny kořenící směsi všech barev a vůní. Byť každá světová kuchyně pracuje s trochu jiným kořením, jeden druh nabízí snad každý stánek s kořenícími přípravky, a tím je pepř. I ten ale není všude stejný. Vydejte se proto s námi na cestu a poznejte další pepře, které se zrdě řadí mezi ty nejlepší pepře světa.

Ostřejší chuť z Indie: Tellicherry pepř

Pepř Tellichery je ušlechtilým pepřem z chráněné přírodní oblasti Periyar nacházející se v indické Kerale. Malabarský vítr vanoucí od indického oceánu a silné indické slunce dodávají tomuto pepři specifickou chuť, kterou umocňuje jeho zpracování.

K tomuto pepři se totiž často váže zkratka TGSEB, tedy Tellicherry Garbled Special Extra Bold, která odkazuje na specifický způsob sušení tohoto pepře, do kterého se dostává pouze selekce největších a nejkrásnějších pepřových zrn. Ta je tak přísná, že je roční produkce tohoto pepře skutečně velice omezená.

Chuť tohoto pepře je výrazně aromatická a může překvapit i vyšší ostrostí, než jsme u běžných druhů pepře zvyklí. Na jazyku je pepř teplejší, ostřejší a může se pochlubit až ořechovou chutí. Jeho vůně se blíží k čaji a santalovému dřevu. Jedná se o univerzální pepř, který se hodí ke všem druhům masa. Pepřová zrna pepře Telliccherry se nechávají dozrát do téměř plné zralosti, díky čemuž je výsledná barva až červenohnědá. I proto je občas v souvislosti s tímto druhem pepře využíván pojem pozdní sběr.

Sečuánský pepř z Nepálu: pepř Timut

Až do dalekého Nepálu, mezi himalájské vrcholky, bychom se museli vydat, pokud bychom chtěli najít rostliny, na kterých roste nepálská varianta sečuánského pepře. Zde je místními sbírán ručně z keřů, které rostou v nadmořské výšce přesahující 2 tisíce metrů. Následně je pepř na horském vzduchu sušen a tříděn.

Rostliny zde rostou povětšinou divoce a k jejich sklizni dochází na podzim. Během procesu sušení se čeká, než slunce plody rozevře a uvolní uvnitř ukryté černé semínko. Pracováno je následně s tobolkou, jejíž chuť a aroma se blíží k citrusům.

Jedná se o středně ostré koření, které má důležitou roli v asijské kuchyni, kde doplňuje pálivé chilli. Hodí se proto k většině asijských pokrmů připravovaných ve woku, k drůbeži a rybám. Pokud jej smísíte se skořicí, fenyklem, badyánem a hřebíčkem, získáte klasické čínské koření pěti vůní.

Intenzivní ostrost z jižní polokoule: Tasmánský pepř

Náš poslední výlet nás zavádí až do daleké Tasmánie. Zde je sklízen tzv. Tasmánský pepř, který roste na 2-3 metrů vysokých keřích, jejichž listy a bobule mají unikátní ostrost. Keře lze nalézt především ve vlhkých a studených údolích a propastech deštných pralesů, a to jak v Tasmánii, tak i Novém Jižním Walesu v Austrálii.

Rostliny zde rostou divoce, což znamená, že je roční produkce tohoto pepře velice omezená. Jeho chuť je zprvu sladká až ovocná, ovšem následně přichází intenzivní ostrost. I proto je zapotřebí k tomuto pepři přistupovat s opatrností. Zároveň počítejte s tím, že tento druh pepře barví, a proto může některé pokrmy zbarvit do fialové až černé barvy. Toto barvení navíc umocňuje kombinace se solí. Zároveň tento pepř nepřidávejte do mlýnku, který by mohl zanést svými silicemi, ale drťte jej v hmoždíři a do pokrmu přidávejte těsně po dokončení přípravy pokrmu.

O dalších exotických pepřích se můžete dočíst v tomto článku. Pokud se chcete více dozvědět o pepři, jeho druzích a účincích, doporučujeme přečíst tento náš článek. Případně navštíte náš e-shop, kde v sekci Koření najdete ty nejlepší pepře světa.

Související produkty


Tasmánský pepř celý

od 335.00 Kč

skladem

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vám budeme cca 2x měsíčně posílat zajímavé informace o bylinkách. Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí. Před zadáním e-mailové adresy si prosím přečtěte naše zásady ochrany osobních údajů ZDE. Děkujeme. 

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin