Variabilní grilování s kuřecím masem

S kuřecím masem na grilu nešlápneme nikdy vedle. Je rychle hotové, při dobré přípravě šťavnaté, nemusíme si dělat velké výčitky s počtem kalorií a můžeme si prakticky neomezeně vyhrát s kořením. Kuřecí maso samo o sobě není moc výrazné, co se týče koření, snese toho opravdu hodně a splní tak chuťové požadavky většině strávníkům.

Vůbec není nutné se omezovat jen na kuřecí prsa, na grilu se skvěle připravují i stehenní řízky nebo třeba kuřecí křídla. S přílohou si také můžete vyhrát. Lehčí formou bude grilovaná zelenina, zeleninové saláty nebo klidně volte i pečivo, brambory nebo například batátové či jiné pyré.

 

 

 

Šťavnatá kuřecí prsíčka s rozmarýnovou focacciou a čerstvým salátem

Tento recept je opravdovou perlou. Je snadný, velmi efektivní a lehký. Při horkém letním večeru se sklenkou vychlazeného bílého vína si tak můžete dopřát skvělou večeři, na kterou se vám sousedi či rodina budou hlásit na další rok dopředu.

Každé kuřecí prso rozřízneme na dva slabší plátky, které osolíme, opepříme a posypeme sušeným česnekem, čerstvým nebo sušeným rozmarýnem, tymiánem a pokapeme trochou olivového oleje a citronové šťávy.

Grilujeme cca 4 minuty z každé strany při teplotě 200 stupňů na zavřeném grilu. Na talíři ještě můžeme pokapat trochou citronové šťávy a podáváme ideálně s rozmarýnovou focacciou, kterou si připravíme z 0,5 kg hladké mouky, 400 ml teplé vody, půl kostky droždí, lžíce mořské soli a 50 ml olivového oleje. Vše dobře propracujeme a necháme stát v teple alespoň hodinu, aby těsto vykynulo. Pak uděláme 2 placky, které prsty rozprostřeme a promačkáme do šířky pečícího papíru. Necháme chvíli odpočinout, potřeme olivovým olejem, mořskou solí, nasypeme rozmarýn a pečeme na rozpáleném lávovém kameni v zavřeném grilu cca 12 minut při teplotě 250 stupňů.

Focacciu si můžeme také připravit předem a péct ji v troubě. Stejně tak si můžete vyhrát i s jejím dozdobením. Skvělá jsou například cherry rajčátka, sušená rajčata, bazalka, paprika nebo cibule. Nemusíte se bát a dát pohybu svoji kuchařskou fantazii.

Ke kuřeti s focacciou se skvěle hodí zeleninový salát, kdy nakrájíme čerstvou zeleninu, kterou máme zrovna k dispozici: rajčata, papriky, okurky, ledový salát či cokoliv dalšího. Dochutíme ho dresinkem, který připravíme ze 2 lžic oleje, 2 lžic citronové šťávy a lžičky salátového koření. Těsně před podáváním tento dresink nalijeme do nakrájené zeleniny a lehce promícháme.

Grilované kuřecí stehenní steaky

Vykostěná kuřecí stehna naložíme do marinády z oleje, bylinkové soli, čerstvých bylinek podle chuti a necháme naložená v lednici nejlépe přes noc. Druhý den grilujeme při 220 stupních v zavřeném grilu.

Podáváme s česnekovým dipem ze zakysané smetany (zakysaná smetana, sůl, pepř a rozmačkaný stroužek česneku) a pečenými bramborami. Ty si připravíme z brambor uvařených ve slupce, které nakrájíme na cca 2 cm silné plátky, v misce promícháme s provensálským kořením, estragonem a trochou oleje. Jednotlivé plátky pak grilujeme na rozpáleném grilu, dokud nejsou opečené do křupava.

 

Kuřecí křídla na grilu

Očištěná kuřecí křídla lehce zakápneme olejem, promícháme, přidáme sůl, pepř a trochu hladké mouky. Vše znovu promícháme a dáváme rovnou na rozpálený gril, kde je přiklopené víkem opékáme z každé strany 7-10 minut.

Mezitím si připravíme omáčku, kam patří česnek, zázvor, citronová tráva, olivový olej, trocha kečupu, sójová omáčka, sladká chilli omáčka a chilli dle chuti. Vše smícháme dohromady a opečená křídla dáváme rovnou do této směsi, řádně promícháme a můžeme podávat.

Ideální kombinaci pak křídla budou tvořit s jogurtovou omáčkou, kterou vyrobíme smícháním bílého jogurtu, česneku, soli, drceného pepře a čerstvých bylinek jakou jsou pažitka, petržel nebo koriandr.

Pro odlehčení doporučujeme přidat i nakrájenou syrovou mrkev, celer nebo třeba okurku. Pokud ale nejste fanouškem zeleniny, skvěle vám poslouží i pečivo.

 

 

 

Související produkty


Zázvor oddenek MESH 80

od 5.22 EUR

skladem

Tymián nať řezaná

od 2.04 EUR

skladem

Sůl mořská hrubozrnná

od 1.81 EUR

skladem

Sůl bylinková

od 2.22 EUR

skladem

Salátové koření

od 1.29 EUR

skladem

Rozmarýn list řezaný

od 1.72 EUR

skladem

Provensálské koření

od 1.29 EUR

skladem

Česnek mletý

od 1.68 EUR

skladem

Bazalka nať řezaná

od 1.20 EUR

skladem

Barevný pepř

od 2.39 EUR

skladem

Pelyněk estragon nať řezaná

od 2.61 EUR

vyprodáno

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vám budeme cca 2x měsíčně posílat zajímavé informace o bylinkách. Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí. Před zadáním e-mailové adresy si prosím přečtěte naše zásady ochrany osobních údajů ZDE. Děkujeme. 

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin