4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Tip: připravte si vlastní bylinkový sirup

Ovocné a bylinkové sirupy chutnají všem. Milují je dospělí i děti. V potravinářství se sirup využívá jako koncentrovaná tekutina pro výrobu ochucené šťávy či k sladkému dochucení pokrmů a nápojů. Sirupy ovšem mohou mít i lékovou formu, která je známá již od 10. století z Arábie.

V českém jazyce se můžeme setkat i s názvy syrob, syrup. Pouze mylný výklad o původu tohoto slova vedl k jeho spojování s českým slovem syrý a podle něho se slovo sirup psalo s ypsilonem. Změna pravopisu slov syrup a lyšaj na sirup a lišaj jejich vynětím z vyňatých slov byla jednou z nejdiskutovanějších změn českého pravopisu ve vydání z roku 1957.

Domácí výroba sirupů

Vyrobit si sirup doma není žádná věda. Existují dva způsoby – sirup bez vaření a sirup vařený. Sirupy nevařené vydrží v lednici zhruba 2 týdny, ale tu část, kterou do té doby nespotřebujete, můžete nalít do sáčků na led a zamrazit. Přidáte – li do sirupu citrónovou šťávu, vydrží vám v lednici až dva měsíce.

Ovoce s citronovou šťávou, sladidlem a s případnými bylinkami a kořením dle chuti rozmixujeme a naložíme na dva dny do lednice. Protřepeme a smícháme s vodou. Tento postup je vhodný pro sezónní ovoce, pro bylinné sirupy je vhodnější nakládání – viz recept níže.

Vařená forma má dvě výhody – na konečný výrobek nemusíme čekatmá delší trvanlivost. Delším vařením ale klesá množství prospěšných látek. Do vhodné nádoby vložte základní ingredienci, oloupané citrusy nakrájené na kolečka. Vodu přiveďte k varu a nalijte na připravené suroviny tak, aby byly zcela ponořené. Přiklopte nebo přikryjte a nechte stát 24 hodin. Vzniklý odvar slijte a přeceďte přes sítko nebo pláténko. V hrnci přiveďte k varu a přisypte cukr. Na mírném plemeni vařte, dokud sirup nezhoustne na požadovanou konzistenci. Ještě horký sirup plňte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Nepřeberné množství rozličných sirupů si můžete zakoupit. Třeba takový sirup z rakytníku s echinaceou, který je charakteristický svou vůní a chutí. Výborný sirup s mnoha pozitivními účinky na lidský organismus. Za vyzkoušení jistě stojí i sirup z ostropestřce mariánského. O této pozoruhodné rostlince si můžete přečíst v samostatném článku.

Sirup z mladých smrkových výhonků

S blížícím se jarem můžeme přemýšlet, co si chceme zkusit z jarních darů přírody vyrobit. Co třeba takový sirup z jehličí? Nejen, že krásně voní, výborně chutná, ale je i pomocníkem proti kašli a rýmě. Usnadňuje vykašlávání, uvolňuje dýchací cesty a ke všemu obsahuje veliké množství vitaminu C.

Jakmile na jaře začnou jehličnany obrážet svítivě zeleným jehličím, většinou to bývá v květnu, vydáme se na sběr. Potřebovat budeme:
• výhonky ne delší než 5 cm
• třtinový cukr
• citrón.

Krom smrkových výhonků můžeme použít či namixovat i větvičky z ostatních jehličnanů.
Výhonky lehce propláchneme ve studené vodě a skládáme do vhodné skleněné nádoby. Vždy po zhruba pěticentimetrové vrstvě výhonků zasypeme třtinovým cukrem a poklademe kolečky citrónu. Takto pokračujeme do naplnění nádoby, kterou uzavřeme celofánem stáhnutým gumičkou. Necháme za oknem na slunném místě po dobu 2-3 týdnů. Hotový sirup přecedíme a přelijeme do menších lahví, které skladujeme v chladu a temnu.

Tento sirup můžeme používat preventivně i nárazově při léčbě kašle – 1 lžíci ráno, při bolestech svalů a kloubů – 1 lžíci ráno a večer, nebo na oslazení čaje. Výborná je i v letních měsících smrková limonáda s ledem a citrónem.

Pokud máte chuť na bylinkový sirup a s výrobou vlastního nápoje nechcete ztrácet čas, doporučujeme mrknout do našeho e-shopu, kde najdete řadu výborných bylinných sirupů.

Podobné články

Bylinné oleje a octy
Rady a postupy

Bylinné oleje a octy

Mezi nejoblíbenější patří například ocet bazalkový, tymiánový, česnekový, estragonový, koprový, ale můžeme bylinky kombinovat a míchat podle libosti.

Ostropestřec pro účinnou detoxikaci a posílení funkci jater
Rady a postupy

Ostropestřec pro účinnou detoxikaci a posílení funkci jater

Abychom funkci jater a jejich kondici co nejvíce prospěli, můžeme vyzkoušet jejich detox. Vůbec nejsilnější bylinou, kterou můžeme v detoxikaci jater nasadit, je ostropestřec mariánský. V něm obsažený silymarin je schopný ochraňovat játra a zároveň napomáhá k regeneraci jejich buněk...

Zapomeňte na problémy se zažíváním
Rady a postupy

Zapomeňte na problémy se zažíváním

Nej pepře světa: tellicherry, timut, tasmánský
Rady a postupy

Nej pepře světa: tellicherry, timut, tasmánský

Příprava bylinných sirupů a šťáv
Rady a postupy

Příprava bylinných sirupů a šťáv

Bylinný sirup se připravuje kombinací koncentrovaného odvaru s medem nebo cukrem a někdy i alkoholem. Základem takového sirupu je silný bylinný odvar. Míchání odvaru s medem nebo cukrem pomáhá zahustit a zachovat odvar. To zvyšuje jeho trvanlivost. Přidané sladidlo může také pomoci zvýšit chutnost některých bylin. Mnoho lidí, včetně dětí, považuje slazené sirupy jako chutný způsob užívání léčivých bylinek. Bylinné šťávy se připravují jako studený macerát. Tradičně se jako domácí šťáva připravuje hlavně šťáva z bezu černého.

Jinou sůl na váš stůl
Rady a postupy

Jinou sůl na váš stůl

Zdravá výživa: nebojme se cukrů
Rady a postupy

Zdravá výživa: nebojme se cukrů

Ještě hezčí těhotenství a porod díky přírodě
Rady a postupy

Ještě hezčí těhotenství a porod díky přírodě