Zázvor: všelék milovaný od středověku

Zázvor – štiplavé koření označované jako všelék. Pod názvem zázvor si představíme oddenek zázvoru lékařského, hojně využívaného při nachlazení. Málo se však ví, že zázvor má i nádherný červený květ. Ten se sice nevyužívá, ale oko potěší.

Na co vše se dá zázvor použít? Můžeme se jím předávkovat? A proč je tak zdravý?

Jedno z nejstarších tropických koření

První písemná zmínka o tomto koření se dochovala ze 4. století před naším letopočtem, kdy indický hinduistický kněz zapsal recept na kořeněné maso. V pátém století našeho letopočtu se zázvor stal cenným kořením, které přivezli mořeplavci i do Evropy. Na našem území se zmínky o zázvoru datují do 13. století. V té době se používal téměř výhradně sušený a mletý. Od středověku je velmi oblíben i v Anglii – zázvorové pivozázvorové sušenky jsou pro Anglii typické. Velmi oblíbený byl i u královny Alžběty I.

Blahodárné účinky

Zázvor je užívaný pro své protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení, zmírňuje zažívací potíže. Dále pomáhá při nachlazení a chřipce, přináší úlevu od dýchacích potíží, podporuje krevní oběh, snižuje srážlivost krve. U těhotných žen je využíván v prvním trimestru, kdy ulevuje od těhotenských nevolností, oblíbená jsou na tyto nevolnosti zázvorová lízátka.

Účinný a neméně známý po celá léta je horký obklad ze zázvoru, používající se na ztuhlé, bolestivé svalstvo, zázvor má totiž i výborné prohřívací účinky. Znám je i jako přírodní afrodiziakum. Účinná látka v zázvoru se jmenuje Gingerol.

Chemickým složením se řadí mezi organické sloučeniny a nejbližší složení mají kapsaicin či piperin, což jsou látky dodávající pikantnost chilli a pepři. S užíváním bychom měli být opatrní a nepřekračovat denní množství 4 gramy čerstvého zázvoru. Nadužívání může vést k průjmům, nevolnosti, zvracení a pálení žáhy.

Tipy na jídla a nápoje se zázvorem

Využití zázvoru do přípravy pokrmů je charakteristické pro asijskou kuchyni. Dochucuje masitá kořeněná jídla, pomáhá s jejich trávením. I u nás má stále větší oblibu. Čerstvý se strouhá do indického kari, lze ho přidat do výborné thajské kokosové polévky. Oblíbené a tradiční je u nás i jeho použití v perníkovém koření.

Největší oblibu má ale v nápojích. V létě není nic lepšího než osvěžující zázvorová limonáda, v chladnějších obdobích roku nás naopak zahřeje čaj se zázvorem, medem a citronem, který je vynikající i na nachlazení a virózy.
Ke všemu si zázvor můžeme vypěstovat i doma! Kousek čerstvého zázvoru namočíme do teplé vody a necháme ho v ní přes noc. Druhý den zasadíme tak, aby pupeny směřovaly směrem nahoru. Dáváme pozor, aby měl neustálou zálivu a půda nevyschla. Nezbývá než necelého půl roku čekat na první sklizeň.

Zázvorové sušenky

Minule jsme nakousli téma zdravého mlsání, a protože si myslíme, že mlsání není nikdy dost, dnes si připojíme recept sušenky, které se báječně hodí do zimních dnů.

Ingredience:

  • cca 150 g dýně hokkaido
  • 250 g celozrnné mouky
  • 70 g třtinového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • čerstvý zázvor – 3 cm
  • 1 vejce
  • 100 g změklého másla
  • lžička mleté skořice a lžička mletého koriandru

Dýni i se slupkou nakrájejte a rozložte na plech. Na 180 °C pečte asi 30 minut a poté ji rozmixujte na hladké pyré. Do pyré vmíchejte najemno nastrouhaný zázvor, vejce a vyšlehané máslo. Vmícháme i zbytek ingrediencí a vypracujeme hladké těsto, ze kterého vyválíme asi půl centimetru silnou placku. Nezbývá než vykrájet sušenky libovolných tvarů. Pečeme na 180 °C zhruba 15 minut. Přejeme dobrou chuť. 

Související produkty


Zázvor oddenek řezaný

od 58.00 Kč

skladem

Zázvor oddenek MESH 80

od 136.00 Kč

skladem

Zázvor oddenek hrubě mletý

od 74.00 Kč

skladem

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vás budeme pravidelně informovat o novinkách a akcích v našem e-shopu.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin