Meduňka: bylinka přinášející klid na duši

Meduňka je na českých zahradách jednou z nejrozšířenějších bylinek. Díky svému jedinečnému aroma a chuti je skvělá do letních drinků, a hodí se dokonce do některých pokrmů. Většina z nás si však z meduňky nejčastěji připravuje čaj, který příjemně zklidňuje. Musíme ovšem myslet na to, že i meduňkového čaje může být někdy až příliš.

TIP: recepty na alko a nealko kokejtely

Meduňka: účinky na lidský organismus

Meduňka patří do rodu hluchavkovitých a čas jejího kvetení je od července do srpna. Ideální je mít po ruce meduňku čerstvou, ale i její sušená forma dokáže divy. Důležité je myslet na to, že je zapotřebí lístky meduňky sbírat ještě před samotným kvetením, protože již vykvetlá rostlina své léčivé účinky ztrácí.

Byť meduňku všichni známe coby rostlinku sloužící k uklidnění, primárně je využívána pacienty trpícími určitou formou astmatu. Má totiž výrazně tlumivé účinky. Využívat ji však lze také při srdečních neurózách.

To už se dostáváme právě k její schopnosti zklidňovat celý organismus. Meduňka je totiž výjimečná tím, že nepůsobí jen na psychiku a nervovou soustavu, ale prospívá kompletně všem tělesným orgánům.

Meduňka pomáhá ve stresových situacích 

Meduňkový čaj je skvělým způsobem, jak se uklidnit během stresových situací, prospívá dobrému spánku a celkově uklidňuje od napětí těla i mysli. Meduňka totiž uvolňuje od křečovitého stažení způsobeného nervovým vypětím. Je dobrá pro pacienty, kteří mají chronické záchvaty kašle. Stejně tak je vhodná i pro osoby se zažívacími problémy, jelikož je schopna uvolňovat žaludek a zbavovat jej díky tomu křečí, a také pomáhá od plynatosti.

Pití meduňkového čaje se doporučuje především během pošmourných podzimních dnů, kdy se sluníčko ukazuje jen zřídkakdy, všude se válí mlhy, je blátivo a deštivo, případně jindy, kdy panuje nečas. V takto depresivních dnech je často dobré se uvolnit právě s pomocí meduňky. Meduňka zahání melancholické stavy, pocity neklidu a může pomoci dokonce i s projevy epilepsie.

Meduňka pomůže nejen se špatnou náladou, ale také při bolestech hlavy. Zapomeňte na analgetika a zbavte se bolesti přírodní cestou. Meduňka dokáže bolest utlumit a pomoci vrátit se zpět do běžného života. Nezapomeňte však, že bylinkám trvá o něco déle, než léčebný účinek nastoupí.

Meduňkový čaj lze pít v podstatě každý den. Musíme ovšem myslet na jeho účinky. Pokud víme, že máme před sebou činnost, při které musíme být maximálně bdělí, je lepší se uvolňující meduňce raději vyhnout.

Při postupu přípravy meduňkového čaje se pracuje především s listy. Na dva hrnky je ideální odměřit jednu lžíci čerstvých či sušených meduňkových listů. Listy přímo zalijte vroucí vodou a nechte celý nálev přibližně 10 až 15 minut louhovat, a následně nálev sceďte. Myslete na to, že meduňkový čaj je nejlepší pít vlažný, kdy vynikne chuť této bylinky.

Recept na chutný meduňkový sirup

Další možností, jak si meduňku připravovat, je sirup. Na něj si připravte přibližně 40 stonků meduňky i s lístky, 30 g kyseliny citrónové, 2 citróny a 2 kg cukru. Samotnou meduňku přelijte 2 litry převařené zchladlé vody, přidejte citrony odpeckované a nakrájené na kolečka a nechtě 2 dny louhovat. Poté si výluh sceďte, přidejte cukr, kyselinu citrónovou a přiveďte k varu, dokud se cukr nerozpustí. Následně sirup slijte a uchovávejte jej v chladu. Vzniklý sirup si můžete přidávat do čaje, nebo si z něj vyrobit například chutnou šťávu.

TIP: Zakoupit sirup z meduňky můžete v našem e-shopu. 

Související produkty


Sirup z meduňky 250 ml

154.00 Kč

skladem

Meduňka nať řezaná

od 56.00 Kč

skladem

Meduňka nať MESH 80

od 114.00 Kč

skladem

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vám budeme cca 2x měsíčně posílat zajímavé informace o bylinkách. Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí. Před zadáním e-mailové adresy si prosím přečtěte naše zásady ochrany osobních údajů ZDE. Děkujeme. 

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin