Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací

Šípková růže: léčí i pomáhá v kuchyni

Podzim pomalu, ale jistě klepe na dveře, a s jeho příchodem se příroda okolo nás probarví do palety stovek odstínů žluté, červené, zelené a hnědé. Každým rokem k této hře barev přispívá svou troškou také šípková růže se svými jasně červenými plody, které jako třpytivé rubíny zdobí celou podzimní atmosféru.

Růže šípková je přibližně 3 metry vysoký keř, který kvete začátkem léta, aby k podzimu nabídl své rudě červené plody. Ty jsou krásným dekoračním prvkem každé zahrady, ale dovedou pomoci i s léčbou celé řady onemocnění. Šípky jsou připraveny ke sběru ve své plné zralosti, tedy v momentě, kdy mají sytě červenou barvu. Této fáze dosahují většinou v září a říjnu, tedy ještě před příchodem prvních mrazíků, jejichž vlivem plody měknou.

Nasbíraný šípek je vhodné okamžitě po sběru usušit. Ideální je v klasické sušičce při teplotě okolo 60 stupňů, a následně ještě nechat plody dojít v pokojové teplotě. Díky tomuto postupu si plody dovedou uchovat léčivé látky ještě dlouho poté, takže si můžete dopřávat šípkový čaj po celou zimu.

Šípkový čaj, to nejlepší v chmurných zimních měsících

V případě vaření lze využít i čerstvé šípky. Odvar provádíme na mírném ohni přibližně 10-20 minut. Postup lze opakovat až čtyřikrát, nejsilnější je výluh během druhého a třetího odvaru. V případě nasušených šípků je vhodné plody nejdříve přes noc namáčet ve vodě a poté je vařit přibližně 10 minut.

Právě odvar je skvělým způsobem, jak tělu dopřát veškeré léčivé látky, které jsou v šípkách obsaženy. Mezi ně patří vitamín C, třísloviny, organické kyseliny, minerální látky, flavonoidy, pektin a další.

Obsažené látky mají stahující a hemostatické účinky, jsou tedy vhodné při snaze zastavit krvácení. Šípek také působí močopudně, a tedy napomáhá k celkové očistě a detoxikaci organismu. Šípek je vhodné konzumovat také v případě chudokrevnosti, při nedostatku vitamínu C a snaze celkového posílení organismu.

Dokonalý pomocník i v kuchyni

Ze šípku je také možné vytvořit sirup, který je vhodné užívat v momentě trápí-li vás průjmy, při obtížích s ledvinami, onemocněních močových cest a močového měchýře a také žlučníku. Šípek však najde své uplatnění i v případě zánětu krku a při tvorbě vřídků v dutině ústní.

K šípku navíc nemusíme přistupovat pouze jako k léku, ale také jako k surovině, kterou lze zpracovávat v kuchyni. Dělá se z něj například velice chutná marmeláda či kompot. Ti, kdo rádi experimentují, se mohou pokusit vytvořit lahodné šípkové víno. Před zpracováním šípkových plodů v kuchyni je vždy nutné vyjmout vnitřní chlupaté nažky.

Pokud šípek nemáte na vlastní zahradě, vydejte se na jeho lov na okraje lesů, do houštin a hájů. Často lze šípkové růže nalézt také podél starých cest. Hledejte spíše sušší místa, která mají dostatek slunečních paprsků.
 

Související produkty


Šípek slupky hrubé

od 55.00 Kč

skladem

Šípek semena

od 114.00 Kč

skladem

Šípek plod řezaný

od 43.00 Kč

skladem

Šípek plod MESH 80

495.00 Kč

skladem

Šípek plod

od 44.00 Kč

skladem

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vás budeme pravidelně informovat o novinkách a akcích v našem e-shopu.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin

banner dárkové sady
banner dárkové sady