Blahodárné bobule z našich zahrad

ČERNÝ BEZ

Černý bez je krásný listnatý keř s typicky zabarvenými tmavými plody. Je označován za zázračnou bylinu a již od nepaměti je považován za lék na devět nemocí. Podporuje imunitu, má protizánětlivé účinky, používá se při chřipce, zánětech průdušek nebo na otoky či omrzliny. Má také močopudné účinky a čistí střeva a podporuje jejich peristaltiku. Takový malý zázrak.

Využít můžete rostlinu celou. Z květů připravíte odvary a čaje, z listů masti a z plodů různé tinktury, šťávy nebo marmelády. V tomto období navíc také určitě neopomeňte skvělý svařák se sušenými plody bezinek, který zahřeje na duši i na těle. Sušený květ bezu najdete u nás na eshopu, na bezinky (plody) vyrazte nyní do přírody.

Bezový ocet

Květy černého bezu nasypte do větší sklenice, zalijte octem, aby byly zcela ponořené a nechte louhovat zhruba měsíc, poté sceďte. Bezový ocet se používá jako obklad při horečce, ale také k masírování při namožených svalech a bolestech.

Mast z květů bezu černého

250 g vepřového sádla se nechá zpěnit a přidají se 3 polévkové lžíce sušeného bezu. Poté je třeba nechat odstát alespoň 12 hodin, mírně zahřát, přecedit a dát do čisté nádoby. Mast je vhodná na ekzémy, kožní i revmatické problémy.

Bezinková omáčka

60 g cukru vložíme do kastrůlku, pokropíme ho asi 2 lžícemi vody a přivedeme k varu. Když cukr perlí (což poznáme podle toho, že jakmile smočíme do cukru vařečku a vytáhneme ji, tvoří se na koncích cukrových nití kapičky-perličky), vložíme do něj 500 g přebraných a čistých bezinek a zlehka je povaříme, aby zůstaly celé, nerozvařené. Pak přidáme 20 g másla a zalijeme 125 ml mléka, v němž je rozkvedlaná mouka. Povařená omáčka má být hustší k lívancům a vdolečkům, k nimž ji podáváme v nádobce zvlášť, aby si každý strávník poléval pokrm podle chuti. Řidší omáčkou (při její přípravě přidáme trochu více mléka) poléváme kynuté nebo tvarohové knedlíčky.

Povidla z bezinek

Bezinky opláchněte, rozvařte na kaši a propasírujte. Za stálého míchání svařte s cukrem do husta s tím, že na 1 kilogram kaše přijde 200 gramů cukru. Směs nalijte do sklenic a zavíčkujte.

Kloktadlo

Tento přípravek je vhodný při bolestech v krku, zánětech dutiny ústní a aftech. Potřebujeme 1 lžíci bezinek a 1 dl vařícího jablečného octa. Bobulky přelijeme octem a vše necháme 15 minut louhovat, pak plody vymačkáme a vše přecedíme a je hotovo. Touto směsí kloktáme 3–5× denně po dobu 3 dnů.

Likér z bezinek

Opláchnuté 2 kg bezinky spolu s 6 hvězdičkami badyánu vložíme do hrnce, zalijeme litrem vody a rozvaříme je. Šťávu necháme překapat přes řídké plátno, přidáme do ní kilo cukru a sáček vanilkového cukru a znovu ji necháme povařit, dokud se cukr nerozpustí (7 až 10 minut). Do horké šťávy vlijeme připravené 2dl instantní kávu a po vychladnutí půl litru rumu. Likér plníme do čistých a dobře uzavíratelných lahví. Skladujeme v chladu a temnu. Kdo chce, může si připravit vlastní vanilkový cukrčerstvou vanilkou: budeme potřebovat 100g třtinového cukru a 1 vanilkový lusk, který nakrájejte na 6 kousků. Spolu s cukrem dejte do mixéru nebo blendru a do 1-2 minut by se měl cukr změnit na moučkový plný semínek vanilky. Je možné ho začít používat hned, když ho ale uložíte na týden do uzavřené sklenice, jeho aroma ještě zesílí. 

ŠÍPKY

Šípek je plodem růže, která nám zdobí zahradu po většinu roku. Později na podzim se ale květy změní na tento velmi chutný a vitamíny nabitý poklad přírody. Obsahuje několik vitamínů, karoten, fosfor, vápník, draslík, hořčík a další velmi prospěšné složky.

Šípkový koláč

Na těsto potřebujeme 225 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, 150 g rostlinného tuku, jeden velký žloutek, 30 g cukru, špetku soli a vodu. Na náplň 500 g šipku, 60 g cukru, stejné množství medu a také strouhaného zázvoru naloženého v sirupu a lžičku skořice. Moučkový cukr a špetku mletého muškátového oříšku pak budeme potřebovat na finální pocukrování.

Z uvedených přísad vytvoříme těsto, které rozprostřeme do koláčové formy – kousek si odložíme na stranu, abychom z něj mohli vytvořit mřížky na ozdobení koláče. Očištěné šipky překrojíme, odstraníme zbytky chloupků, opláchneme a vysušíme. Smícháme s cukrem, medem, skořicí a zázvorem a dáme na těsto. Ozdobíme mřížkou z těsta a pocukrujeme práškovým cukrem s muškátovým oříškem. Pečeme pak v troubě asi půl hodiny.

ŠÍPKOVÝ OXYMEL na podporu imunity

Výroba oxymelu je jednoduchá, vyrábí se vyluhováním bylinek, v našem případě šípků v octu a medu. Protože se vyrábí bez tepla, obsahuje opravdu maximum všech prospěšných látek. Na výrobu použijeme stejný poměr jablečného octa a medu. Tyto 2 ingredience smícháme. Do sklenice nasypte do poloviny sušené šípky, zalijte směsí octa a medu tak, aby byla sklenice plná. Promíchejte, uzavřete a znovu protřepejte. Dejte do lednice a nechte 2 týdny louhovat. Občas protřepte. Po dvou týdnech přeceďte přes jemné sítko nebo plátno a přelijte do čisté sklenice. Užívejte 3x denně 1-2 polévkové lžíce po dobu měsíční kůry. Poté jeden měsíc vynechte. V lednici vydrží až půl roku.

ŠÍPKOVÉ VÍNO (ingredience na 5-litrovou zavařovačku)

1,5 kg čerstvě natrhané šípky důkladně přeberte, odstraňte všechny poškozené, nahnilé nebo plesnivé plody a ty ostatní zbavte zbytků uschlých okvětních lístků. Očištěné plody dobře omyjte pod tekoucí vodou a zbavte je stopek. Do hrnce nasypte 1,5 kg krystalového cukru, zalijte 3 litry vody. Za občasného míchání přiveďte k varu a vařte asi pět minut. Hotový cukerný roztok pak odstavte a nechte zcela vychladnout.

Šípky nasypte do pětilitrové zavařovací sklenice a zalijte připraveným studeným cukerným roztokem. Hrdlo láhve překryjte pečícím papírem, který dobře připevněte provázkem ovázaným okolo hrdla. Do napnutého papíru pak udělejte tři až čtyři malé dírky, aby během kvašení mohl unikat vzduch. Láhev umístěte někam na sluníčko a nechte obsah rozkvasit při teplotě okolo dvaceti stupňů. Během kvašení budou šípky postupně klesat ke dnu. Jakmile klesnou všechny, je proces kvašení u konce. Obsah lahve přeceďte, slijte do lahví a ihned zazátkujte. Hotové víno uložte na temné a chladné místo.

Šípková omáčka k masu

Vše co budete potřebovat je 200 ml masového vývaru, 150 g čerstvých šípků, 100 ml červeného vína, hladká (celozrnná) mouka, máslo a na dochucení cukr, hřebíček, sůl a citronová šťáva.

Šípky rozpulte, odstraňte jádřince a omyjte vodou. Následně je uvařte doměkka a rozmixujte na hustý protlak. Z másla a hladké mouky si udělejte jíšku, zalijte vývarem a vmíchejte šípkový protlak a zbylé suroviny – červené víno, citronovou šťávu i nastrouhanou kůru a hřebíček. Podle chuti omáčku osolte, popř. doslaďte. Za stálého míchání ji přiveďte k varu, stáhněte teplotu a nechte pozvolna redukovat. Omáčku podávejte nejlépe ke zvěřině.

TRNKY

Tyhle krásné malé plody, které připomínají borůvky nebo malé švestky jsou někdy opomíjené pro svoji trpkost, ale při vhodné úpravě z nich vykouzlíme nejen skvělou pochoutku, ale také tím tělu dopřejeme na sychravý podzim to nejdůležitější.

Trnky totiž obsahují opravdu vysoký podíl vitaminu C, používají se při bolestech v krku a kašli, rýmě nebo celkově zánětech horních cest dýchacích. Jsou také prospěšné při průjmech nebo nadýmání, protože povzbuzují trávení, čistí krev a podporují snížení krevního tlaku.

Trnky ve víně

Obrané a opláchnuté bobule trnek vrstvíme do skleniček a prosypáváme krystalovým cukrem. Naplněnou skleničku zalijeme bílým vínem. Zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 stupňů Celsia. Můžeme využít jako „kompot“ pro dospělé podávaný v malém šálku s lžičkou nebo na přípravu ovocného punče.

Trnkové želé s ginem

Potřebujeme trnky 300 g, jablko 250 g (nakrájených nahrubo včetně jádřinců), krupicový cukr podle potřeby a gin. Můžete ovšem udělat i verzi bez ginu. Celé trnky a nakrájená jablka dejte do rendlíku a zalijte vodou. Přiveďte k varu a pak mírně vařte, aby ovoce změklo a „zkašovatělo“.

Propasírujte přes síto a pyré zvažte. Pak ho vlijte do čistého rendlíku a přidejte cukr o stejné hmotnosti jako pyré a k tomu gin podle chuti. Přiveďte k varu a zvolna svařte do husta. Formičky vyložte potravinářskou fólií, vlijte do nich trnkovou hmotu a nechte tuhnout cca 2 hodiny, než je vyklopíte. Uchovávejte zabalené v chladničce.

Trnková griotka

Připravte si 2 litry přemrzlých trnek, 2 litry vody, 1 a ½ kg krystalového cukru, ½ litru rumu, 1 griotkovou tresť. Všechny nasbírané trnky propláchneme, vsypeme do hrnce a zalijeme vařící vodou. Po vychladnutí přikryjeme čistou utěrkou a necháme v chladu pět dní macerovat. Po týdnu přecedíme přes plátno, nebo cedník, přidáme veškerý cukr a za stálého míchání svaříme. Necháme vychladnout a přidáme rum a griotkovou tresť. Přelijeme do připravených lahví. Pokud chcete trnkovou griotku darovat jako jedlý dárek, můžete lahvičky ozdobit.

Související produkty


Šípek slupky hrubé

od 2.44 EUR

skladem

Šípek plod řezaný

od 1.86 EUR

skladem

Šípek plod

od 1.81 EUR

skladem

Cukr třtinový

od 3.76 EUR

skladem

Bez plod

od 2.83 EUR

skladem

Bez květ řezaný

od 3.72 EUR

skladem

Badyán plod

od 3.06 EUR

skladem

Trnka plod

od 1.86 EUR

vyprodáno

Svařák Rubínový

1.77 EUR

vyprodáno

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vám budeme cca 2x měsíčně posílat zajímavé informace o bylinkách. Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí. Před zadáním e-mailové adresy si prosím přečtěte naše zásady ochrany osobních údajů ZDE. Děkujeme. 

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin