Pepře
Jaký pepř používáte v kuchyni ? Není totiž pepř jako pepř. Na světě existuje přes dva tisíce druhů pepřů a koření, které se jako pepř označuje, i když ve skutečnosti pepřem není. Pepř jako takový pochází z tropického keře - pepřovníku. Jde o plody rostoucí v hroznech, které se sklízí a suší v různých fázích dozrávání. Pepř se používá celý, drcený nebo mletý. Jídlu dodá ostrou a štiplavou chuť. Podporuje trávení, srdeční činnost, zrychluje metabolismus a působí jako afrodisiakum. Není žádným tajemstvím, že mletý pepř rychleji ztrácí aroma a svou sílu. Proto doporučujeme používat v kuchyni čerstvě mletý či drcený pepř a přidávat ho do porkmů nejlépe až v závěrečné fázi tepelné úpravy. V naší nabídce najdete řadu druhů pepřů z celého světa a o každém z nich si můžete přečíst pár zajímavostí v popisu produktu. Vyberte si:
42 produktů

Malé kuličky se stopkou se někdy nazývají javánským pepřem. Jedná se o plod z keře rodu pepřovníkovitých (Piper cubeba L., syn. Cubeba officinalis Miq.), který má po usušení dřevité až kafrovité aroma.

Černý pepř je ještě ne zcela zralým plodem pepřovníku. Po sklizni se nechá zapařit a následně se suší na sluníčku, dokud původně načervenalá slupka neztmavne.

Patří mezi nejběžnější druhy pepře vůbec. Hodí se do omáček, polévek a ke tmavému masu.

Jedná se o druh chilli papriky, která se tradičně používá v mexické kuchyni. Ve světě se však implantoval do všech pokrmů, kde chceme docílit pikantní chuti. Na rozdíl od klasického pepře nedráždí žaludeční sliznici.

Černý kampotský pepř se získává z ještě zelených pepřových plodů. Po sklizni se bobule suší na slunci a díky fermentačnímu procesu se zbarví do černa. Následuje pečlivé ruční vytřídění nejlepších bobulí. Poznávacím znakem kampotského černého pepře je příjemná silná ostrost s nádechem máty a eukalyptu.

Zažijte jedinečnou chuť tohoto fermentovaného pepře z oblasti Kampot v Kambodži. Pečlivě vybraná zrna pravého kampotského pepře jsou tradičně fermentována a obohacena kvalitní solí. Výsledkem je bohaté, intenzivní aroma s jemně slanou a zároveň ovocně kořeněnou chutí, která z něj činí opravdovou lahůdku.

Pro výrobu bílého kampotského pepře se používají pouze plně zralé načervenalé bobule. Po sklizni se na několik dní namočí do vody, aby změkly a šla dobře odstranit vnější červená slupka. Bílo-béžové bobule se potom suší na slunci. Bílý kampotský pepř je aromatický s jemnou svěží příchutí.

Červená varianta je velmi vzácná a pochází z plně zralých neoloupaných pepřových plodů a její výrobě se věnují pouze nejzkušenější pěstitelé. Díky vysoké zralosti je pravý červený pepř obzvlášť aromatický až ovocný se silnou ostrostí.

Výjimečně aromatický černý pepř Tellicherry z indického pobřeží Malabar se v dubovém sudu setkal s kvalitním bourbonem. Po dobu minimálně 7 dní se pepř maceruje ve whisky v malé manufaktuře, několikrát denně se ručně obrací, poté se nechá odkapat a ihned balí, aby se zachovalo jeho výrazné whisky aroma.

Tato výjimečná pepřová specialita pochází z malabarského pobřeží ležícím ve státě Kerala na jihozápadě Indie.

Timutský pepř roste v odlehlé části nepálských Himalájí. Je to nepálská varianta sečuánského pepře.

Směs černého, bílého, zeleného a růžového pepře.

Drcená směs černého, bílého, zeleného a růžového pepře.

Jeho ostrosladká chuť se výborně hodí do vinných nebo sýrových omáček. Často se kombinuje s kardamomem, koriandrem a cuminem, je součástí kari, marinád, dušených mas, polévek, ale přidává se i do čaje s medem .

Růžový (červený) pepř vlastně není pravým pepřem. Jsou to téměř zralé bobule stromu Schinus z Jižní Ameriky. Tyto plody se nejčastěji nakládají do nejrůznějších nálevů.

Zralý plod pepřovníku. Po sklizni se namáčí a loupe, následně prochází další fází vysušení. Jeho chuť je výraznější, ale ne tak palčivá.

Celé plody zeleného pepře. Zelený pepř získáme sklizní nezralých plodů pepřovníku a jejich následným usušením či zmrazením. Často se používá naložený v octovém i solném nálevu (připomíná kapary). Jeho využití je typické při přípravě steaků a paštik.

TGSEB = Tellicherry Garbled Special Extra Bold

Voatsiperifery divoký pepř roste výhradně na Madagaskaru. Zralé červené plody rostou na mladých horních větvích až 20 m vysokých stromů v tropickém pralese. Sklizeň této rarity provádějí malí zemědělci tradičním ručním způsobem. Roční produkce je jen cca 1,5 – 2 t. Voatsiperifery divoký pepř zvaný také Bourbon-pepř není možné pěstovat, je pouze divoký.

Jeho ostrosladká chuť se výborně hodí do vinných nebo sýrových omáček. Často se kombinuje s kardamomem, koriandrem a cuminem, je součástí kari, marinád, dušených mas, polévek, ale přidává se i do čaje s medem .

Roste výhradně ve vlhkých studených údolích a propastech deštných lesů v Tasmánii a Novém Jižním Walesu v Austrálii. Roční produkce této divoce rostoucí australské speciality je velmi malá. Tasmánský pepř chutná nejprve ovocně sladce a pak překvapí svou intenzivní ostrostí. Tasmánský pepř se používá s mírou, protože je ostřejší než normální černé pepře.

Pepř "Rajské zrno" je téměř bez vůně, o to více překvapí intenzivní ostrostí a jemnou a elegantní ořechovou notou.

Bílý pepř Muntok je v podstatě černý pepř zbavený slupky. Tím pádem patří k jemnějším pepřům, jelikož právě ve vypražené slupce černého pepře se skrývá nejvíce pikantnosti.

Plody Lampongu nabízí svěží vůni a má téměř citronovou chuť, jemnou ostrost a jemné hořké tóny. Ideální pro tmavé maso (zvěřina, jehněčí, hovězí) nebo na tvrdý sýr, stejně tak i do omáček a salátů.