Ostropestřec mariánský plod
Jedná se o sušený, celý plod ostropestřece mariánského (Silybum marianum (L.) Gaertn. (syn. Carduus marianus L.)).
Popis produktu
Jedná se o sušený, celý plod ostropestřece mariánského (Silybum marianum (L.) Gaertn. (syn. Carduus marianus L.)).
Ostropestřec účinky
- Normální trávení a funkce jater, pročištění
- Antioxidant
- Normální hladina cukru v krvi
- Normální činnost srdce
- Přirozená obranyschopnost -odolnost
Způsob použití: nálev, odvar, tinktura, olej
Výrobce: NaturWay
Ostropestřec marianský- Silybum marianum
Lidové názvy: bejlí panny Marie, bodlák mariánský, bodlák Marie, bodlák ostrý, bodlák pestrý, kotlačka, ostropec, podstřel, volčec, slovensky Silybum mariánske
Sklízíme: plod
Doba sklizně: srpen-září
Popis
Jednoletá, zřídka dvouletá rostlina podobající se bodláku, dosahuje výšky až 2 m. Listy má na svrchní straně bíle skvrnité a opatřené trny. I lodyha je výrazné trnitá Květenství nachové barvy je poměrně velké, plody tvoří nažky. Plody mají chloupkaté chmýří. Ostropestřec kvete od července do září.
Použití
Podporuje vylučování a tvorbu žluče. Ostropestřes marianský zlepšuje regeneraci jaterních buněk, ovlivňuje tvorbu žluči a podporuje látkovou výměnu.
Pěstování
Podnebí a půda: Ostropestřec vyžaduje kvalitní půdu, dobře zásobenou humusem a živinami. Nevhodné jsou půdy písčité či štěrkovité, přemokřené a kyselé. Jako předplodiny jsou vhodné okopaniny nebo luskoviny. Na podzim je třeba pozemek přihnojit 5-6 kg NPK 1 na 1 ar.
Způsob pěstování: Porost zakládáme přímým jarním výsevem (březen-duben). Semena ostropestřce vyséváme do řádků vzdálených 60 cm, do hloubky 2-5 cm. Pokud jsou po vzejití listové růžice slabé, přihnojíme ledkem amonným nebo vápenatým, a to 1-1,5 kg na 1 ar.
Sklizeň: Plody sklízíme v době plné zralosti (tj. když jsou úbory zralé na hlavní ose stonku). Ostropestřec dozrává většinou průběhu srpna až září. Před sklizní musíme porost ošetřit desikantem, čímž docílíme vyrovnanosti zrání plodů na matečné rostlině. Vlastní sklizeň provádíme asi za 10 dnů. Ostropestřec se v malém kosí, ve velkém sklízí mlátičkou.
Sušení
Vyčištěné plody se dosouší umělým teplem při teplotě do 60 °C. Plody musí být zbavené létacího aparátu (chmýru). Ztráta sušením je velmi nízká - výnos z 1 aru se pohybuje okolo 8 kg.
Sesychací poměr:
1:1
Zdroj: publikace Léčivé rostliny o sběru a pěstování - Iveta Mikešová, Monika Lutovská (Dokořán 2004)