Kakost nať řezaná

Jedná se o usušenou kvetoucí nať (listy stonky a květy) kakostu smrdutého (Geranium robertianum L.).

Vyberte balení:

100 gskladem

80.00 Kč

250 gskladem

161.00 Kč

1000 gskladem

531.00 Kč

Zadejte Váš e-mail:

Množství:

Cena:

vyberte balení

Popis produktu

Jedná se o usušenou kvetoucí nať (listy stonky a květy) kakostu smrdutého (Geranium robertianum L.).

Kakost účinky

  • Sexuální zdraví

Způsob použití: nálev, tinktura, koupel, kašovitý obklad

Výrobce: NaturWay

TIP

Máte dotazy k produktu?

Napište a my Vám odpovíme.


KAKOST SMRDUTÝ (Geranium robertianum), slov. Pakost smradľavý

SBÍRÁME: nať
DOBA SBĚRU: květen – září

Popis

Jednoletá 20 – 50 cm vysoká bylina s žláznatě chlupatou lodyhou a zpeřenými chlupatými listy. Rostlina po rozemnutí nepříjemně páchne. Růžovobílé až načervenalé květy rostou většinou po dvou na jedné stopce. Korunní lístky mají na sobě vždy podlouhlé proužky. Plod připomínající čapí zobák je poltivý, dvouchlopňový. Kvete od května do října.

Použití  

Účinkuje svíravě, staví průjem. Osvědčuje se při močových a ledvinových problémech.

Sběr

Výskyt: ve vlhkých stinných křovinách, na rumištích a suťových haldách, ve skalních štěrbinách, v lomech
Způsob sběru: pomocí nože odřezáváme celou kvetoucí nať. Můžeme ji odstříhávat i nůžkami a to vždy alespoň 10 cm nad zemí. Pokud bychom se snažili nať sbírat ručně, vytrhali bychom jí i s kořeny, které se musí ze sběru vyřadit. Kvetoucí nať má mít v době sběru co nejmenší množství plodů.

Sušení 

Kakost sušíme rozprostřený v tenké vrstvě na papírech nebo sítech. Pokud nať sušíme ve svazečcích, zavěšujeme je do průvanu, kde rychleji prosychají. Pozor, nať musí být proschlá i v místě svázání. Při použití tepla umělého by neměla teplota přesáhnout 40°C. Nať kakostu balíme do papírových nebo jutových pytlů.

SESYCHACÍ POMĚR: 5 – 6:1

Zdroj: publikace Léčivé rostliny o sběru a pěstování - Iveta Mikešová, Monika Lutovská (Dokořán 2004)

ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin