Vepřové maso a gril jako nerozlučná dvojka

Když pozvete sousedy na dobrou grilovačku, s největší pravděpodobností sáhnete po vepřovém masu. Je to klasika, která má snadnou přípravu a samotné grilování je také prakticky bez obtíží. Pokud si ale i tak chcete vyhrát s naložením masa, máte přímo neomezené možnosti, protože co se týče koření, snese vepřové maso opravdu hodně.

Jedničkou mezi masem na gril je rozhodně krkovice. Je šťavnatá, křehká a za každých okolností výborná. Podobně je na tom i bůček, který je také základem jistého úspěchu. Jestli ale toužíte po nějaké specialitě, určitě se nebojte kotlety, kýty nebo žeber a v případě něčeho opravdu jedinečného sáhněte po vepřové panence. Toto jemné a libové maso vám přímo učaruje. Je ale třeba pak více sledovat stupeň propečení a tím také jeho šťavnatost.

Základní přípravou jakéhokoli vepřového masa je naložení do oleje a přidáním požadovaného koření. U tohoto typu masa se nemusíte bát ani experimentálnějších kombinací třeba se zázvorem nebo volit pikantnější směs s variabilním množstvím chilli.

Pikantní vepřová žebírka

Vepřová žebírka dáme vařit do vody, přidáme nové koření, celý pepř, jalovec, sůlbobkový list. Vaříme cca 1-2 hodiny podle masa. Mezitím si připravíme tekuté koření - trochu oleje, sojové omáčky, lžičku třtinového cukru, papriku, sůl, chilli koření, římský kmín a čerstvě mletý bílýčerný pepř.

Uvařená žebírka potřeme tekutým kořením, necháme odležet alespoň půl hodiny při pokojové teplotě a mezitím si rozpálíme gril na 250 stupňů. Grilujeme cca 5-6 minut z každé strany. Ze zbylého vývaru můžeme udělat výbornou polévku přidáním zeleniny a například domácích nudlí.

Krkovice s bylinkami

Krkovici si nakrájíme na cca 1,5 cm plátky a připravíme si marinádu. Do té patří olej, sůl, pepř, rozmarýn, drcený kmín, saturejka, medvědí česnek, trocha horčičného semínka a pro barvu můžeme přidat sladkou papriku. Maso vložíme do marinády a necháme alespoň hodinu odležet, ideálně ale uložíme do lednice přes noc.

Před samotným grilováním je potřeba maso nechat venku, aby na gril nepřišlo studené z lednice. Grilujeme na rozpáleném roštu cca 7 minut z každé strany a před podáváním ho necháme chvíli odpočinout.

Grilovaný vepřový bůček

Bůček nakrájíme na cca centimetrové plátky, které alespoň na pár hodin vložíme do marinády z tří lžic oleje, 2 lžic kečupu, lžíce plnotučné hořčice, 1 dcl piva, lžíce sojové omáčky a po jedné lžičce kmínu, grilovacího koření, sladké paprikysoli.

Takto marinované maso necháme před grilováním odpočinout v pokojové teplotě a opékáme na rozpáleném zavřeném grilu (200 stupňů) 4 - 5 minut z každé strany. Před podáváním doporučujeme maso nechat lehce odpočinout.

Teplý cuketový salát

K vepřovému masu se skvěle hodí grilovaná zelenina a tento cuketový salát je příjemnou variantou k běžné cuketě, které máme na zahrádkách a od sousedů v období srpna většinou přehršel.

Cuketu si nakrájíme na kolečka silná asi jeden centimetr a opečeme na grilu dozlatova. Pak nakrájíme dle potřeby na menší kousky, dáme do mísy, osolímeopepříme. Na závěr posypeme rozdrobeným balkánským sýrem a podáváme k masu. Pokud nebudete stíhat přípravu zároveň s masem, nevadí, tento salát je skvělý i studený, můžete si ho tedy připravit i předem.

Lehký letní bramborový salát

Klasický bramborový salát by si ke grilovanému masu asi dal málokdo, ale tato jeho varianta je ideálním doplňkem k vepřovému masu i za teplejších letních večerů. Připravíme ho z 1 kg nových brambor, které uvaříme ve slupce a oloupeme. Brambory pak nakrájíme na plátky, smícháme se zakysanou smetanou, přidáme jarní cibulku, čerstvou petržel a pažitku, případně další čerstvé bylinky a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Související produkty


Římský kmín semeno

od 1.90 EUR

skladem

Rozmarýn list řezaný

od 1.74 EUR

skladem

Nové koření

od 2.67 EUR

skladem

Kmín plod dvouletý

od 1.56 EUR

skladem

Hořčice bílá semeno

od 1.56 EUR

skladem

Grilovací koření

od 1.29 EUR

skladem

Černý pepř celý

od 1.42 EUR

skladem

Barevný pepř

od 2.67 EUR

skladem

Cukr třtinový

od 3.77 EUR

vyprodáno

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vám budeme cca 2x měsíčně posílat zajímavé informace o bylinkách. Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí. Před zadáním e-mailové adresy si prosím přečtěte naše zásady ochrany osobních údajů ZDE. Děkujeme. 

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin