Ještě jinou sůl na Váš stůl

Sůl je zdánlivě obyčejná přísada do všech jídel, ale již v minulém článku na toto téma jsme ukázali, že není sůl jako sůl. Ostatně že je jich na světě mnoho druhů je snadné si představit již náhledem do nepřeberných možností solného světa.

Fleur de Sel

Tato sůl je často označována jako solný květ a díky svému tvaru se jí také říká pyramidová sůl. Získávání této soli není žádná jednoduchá záležitost, tato sůl se totiž sbírá ručně dřevěnou lopatkou z vodní hladiny, kde se tento květ objevuje jen a pouze během horkých a bezvětrných dní.

Díky tomuto náročnému procesu se jedná o opravdu raritní záležitost, za jeden den je vyprodukováno jen něco málo kolem 60 kg. Nejen proto je tento solný květ považován za nejvzácnější a nejcennější na světě. Chuťově je o něco výraznější než klasická sůl, její použití ale rozhodně není nijak omezeno. Můžete ji v kuchyni použít prakticky jako normální běžnou sůl.

Uzené soli

Tyto soli jsou skutečným pokladem. Mají intenzivní kouřovou chuť a vůni, díky čemuž jejich použití nadchne i vegetariány nebo vegany. Snadno s nimi totiž ve svých pokrmech získají aroma uzenin i bez jejich použití, velmi zajímavého chuťového efektu také dodá sójovým produktům nebo u zeleniny.

Oproti tomu u masa můžete docílit zvýraznění aroma grilovaných pokrmů nebo i v případě, že grilování počasí nepřeje, můžete i z pánvičky na plotně vykouzlit kouřové vůně. Jen pozor, tyto soli se neupravují tepelně, jinak svoji magickou sílu ztrácejí, takže jsou vhodné spíše na finální dosolení pokrmů.

Vybírat si můžete ze soli dánské, která pochází z Mrtvého moře a nebo německé uzené soli, která naopak pochází z pobřeží Chorvatska. Obě soli jsou i přes svoji výraznost a specifickou vůni bez přidaných konzervantů, dochucovadel i aromat. Pro gurmány můžete u nás pořídit dárkové balení obou těchto solí  a může začít porovnávání... 

Tofu pomazánka

Pokud hledáte něco zdravého a dobrého na chleba, rozhodně vyzkoušejte tuto pomazánku. Můžete ji také použít jako dip k pečené zelenině nebo pečeným bramborám. Stačí rozmixovat tofu s trochou smetany (klidně rostlinné). Přidat nastrouhaný česnek, mrkev, červenou řepu, jarní cibulku nebo šalotku a dochutit uzenou solí a čerstvě mletým pepřem. Pokud máte k dispozici nějaké čerstvé bylinky, můžete je také přidat. Skvělá bude pažitka, bazalka nebo třeba kopr.

Kalahari pouštní sůl

Tato přes 280 miliónů let stará sůl je z pouště v jižní Africe, kde je získávána ze solných jezer prakticky v panenské poušti, která je daleko od jejích obydlených částí. Je také sušená na přímém slunci a neobsahuje tak žádné umělé přísady nebo látky a její ryzost je tak velmi oblíbená u nejlepších kuchařů světa.

Její použití je ale všestranné, můžete ji použít v mlýnku na závěrečné vyšperkování steaků nebo ji přidat do zeleninových salátů.

Hrubá mořská sůl

Známá mořská sůl z Guérande je získávána starou tradiční metodou již přes 2000 let solnými „farmáři“ z Bretaně. Solná pole jsou zbudovaná z šedomodré jílovité zeminy. Ta předává důležité minerální látky a stopové prvky solným krystalům a dává této atlantické mořské soli jedinečnou našedlou barvu a nezaměnitelnou chuť. Mořská sůl Guérande se díky její silné slanosti hodí k mnohým pokrmům. Kvůli její vysoké zbytkové vlhkosti ale není zcela vhodná pro použití do solných mlýnků.

Africká perlová sůl

Nejen svým jedinečným vzhledem vás tato sůl upoutá. Je získávána z čistých hlubokých vod a díky působení silných větrů a lehkého vlnění Atlantického oceánu se zde tvoří právě tyto Namibské solné perly. Jedná se o opravdu tvrdou sůl, kterou využijete hlavně v solném mlýnku místo klasických hrubozrnných solí, ale její využití najdete i v kosmetice, protože se hodí i jako solné perly do koupele.

Orientální modrá sůl

Orientální modrá sůl zvaná také jako Perská sůl je skutečně vyjímečnou formou soli. Její modravé krystalky jsou přímo pastvou pro oči. Využít ji můžete v solném mlýnku na závěrečné dochucení a vyšperkování pokrmů. Vzhledem k barevnosti doporučujeme k rybám a mořským plodům nebo do zeleninových salátů, kde příjemně zpestří barevnost zeleniny.

Mušle svatého Jakuba na másle

Tento chuťový skvost si připravíme opravdu velmi jednoduše. Maso orestujeme ze všech stran na přepuštěném másle. Stačí pár vteřin z každé, aby uvnitr maso zůstalo tak akorát. Takto připravené mušle dáme na talíř, kde je jemně opepříme a osolíme modrou solí, která zde opravdu krásně vynikne. Podáváme nejlépe s hráškovým či květákovým pyré.

Související produkty


Dánská uzená sůl | 1-3 mm

od 119.00 Kč

skladem

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vám budeme cca 2x měsíčně posílat zajímavé informace o bylinkách. Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí. Před zadáním e-mailové adresy si prosím přečtěte naše zásady ochrany osobních údajů ZDE. Děkujeme. 

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin