Zázvor: všelék milovaný od středověku

Zázvor – štiplavé koření označované jako všelék. Pod názvem zázvor si představíme oddenek zázvoru lékařského, hojně využívaného při nachlazení. Málo se však ví, že zázvor má i nádherný červený květ. Ten se sice nevyužívá, ale oko potěší.

Na co vše se dá zázvor použít? Můžeme se jím předávkovat? A proč je tak zdravý?

Jedno z nejstarších tropických koření

První písemná zmínka o tomto koření se dochovala ze 4. století před naším letopočtem, kdy indický hinduistický kněz zapsal recept na kořeněné maso. V pátém století našeho letopočtu se zázvor stal cenným kořením, které přivezli mořeplavci i do Evropy. Na našem území se zmínky o zázvoru datují do 13. století. V té době se používal téměř výhradně sušený a mletý. Od středověku je velmi oblíben i v Anglii – zázvorové pivozázvorové sušenky jsou pro Anglii typické. Velmi oblíbený byl i u královny Alžběty I.

Blahodárné účinky

Zázvor je užívaný pro své protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení, zmírňuje zažívací potíže. Dále pomáhá při nachlazení a chřipce, přináší úlevu od dýchacích potíží, podporuje krevní oběh, snižuje srážlivost krve. U těhotných žen je využíván v prvním trimestru, kdy ulevuje od těhotenských nevolností, oblíbená jsou na tyto nevolnosti zázvorová lízátka.

Účinný a neméně známý po celá léta je horký obklad ze zázvoru, používající se na ztuhlé, bolestivé svalstvo, zázvor má totiž i výborné prohřívací účinky. Znám je i jako přírodní afrodiziakum. Účinná látka v zázvoru se jmenuje Gingerol.

Chemickým složením se řadí mezi organické sloučeniny a nejbližší složení mají kapsaicin či piperin, což jsou látky dodávající pikantnost chilli a pepři. S užíváním bychom měli být opatrní a nepřekračovat denní množství 4 gramy čerstvého zázvoru. Nadužívání může vést k průjmům, nevolnosti, zvracení a pálení žáhy.

Tipy na jídla a nápoje se zázvorem

Využití zázvoru do přípravy pokrmů je charakteristické pro asijskou kuchyni. Dochucuje masitá kořeněná jídla, pomáhá s jejich trávením. I u nás má stále větší oblibu. Čerstvý se strouhá do indického kari, lze ho přidat do výborné thajské kokosové polévky. Oblíbené a tradiční je u nás i jeho použití v perníkovém koření.

Největší oblibu má ale v nápojích. V létě není nic lepšího než osvěžující zázvorová limonáda, v chladnějších obdobích roku nás naopak zahřeje čaj se zázvorem, medem a citronem, který je vynikající i na nachlazení a virózy.
Ke všemu si zázvor můžeme vypěstovat i doma! Kousek čerstvého zázvoru namočíme do teplé vody a necháme ho v ní přes noc. Druhý den zasadíme tak, aby pupeny směřovaly směrem nahoru. Dáváme pozor, aby měl neustálou zálivu a půda nevyschla. Nezbývá než necelého půl roku čekat na první sklizeň.

Zázvorové sušenky

Minule jsme nakousli téma zdravého mlsání, a protože si myslíme, že mlsání není nikdy dost, dnes si připojíme recept sušenky, které se báječně hodí do zimních dnů.

Ingredience:

  • cca 150 g dýně hokkaido
  • 250 g celozrnné mouky
  • 70 g třtinového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • čerstvý zázvor – 3 cm
  • 1 vejce
  • 100 g změklého másla
  • lžička mleté skořice a lžička mletého koriandru

Dýni i se slupkou nakrájejte a rozložte na plech. Na 180 °C pečte asi 30 minut a poté ji rozmixujte na hladké pyré. Do pyré vmíchejte najemno nastrouhaný zázvor, vejce a vyšlehané máslo. Vmícháme i zbytek ingrediencí a vypracujeme hladké těsto, ze kterého vyválíme asi půl centimetru silnou placku. Nezbývá než vykrájet sušenky libovolných tvarů. Pečeme na 180 °C zhruba 15 minut. Přejeme dobrou chuť. 

Související produkty


Zázvor oddenek řezaný

od 2.36 EUR

skladem

Zázvor oddenek MESH 80

od 5.25 EUR

skladem

pozadí s bylinami

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vám budeme cca 2x měsíčně posílat zajímavé informace o bylinkách. Vaše osobní údaje jsou u nás v bezpečí. Před zadáním e-mailové adresy si prosím přečtěte naše zásady ochrany osobních údajů ZDE. Děkujeme. 

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru.
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin