Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací

Sůl: nepostradatelný pomocník do kuchyně i pro očistu našeho těla

Svět je plný neuvěřitelných chutí a receptů na přípravu těch nejrozmanitějších pokrmů. Ať už ochutnáváte jídlo u pouličního stánku v Asii, jste hoštěni náčelníkem vesnice v Africe, nebo si hovíte na polstrované židli rychlého občerstvení ve Spojených Státech, vždy vám bude nabídnuto zcela jinak kořeněné jídlo různých chutí. Jednu věc ovšem budou mít tyto pokrmy společnou, a to slanou chuť, kterou jim dodává sůl.

Sůl je základní ingrediencí pro přípravu většiny pokrmů. Je používána pro schopnost podtrhnout a podpořit chutě jídla. Ovšem i samotná sůl má několik druhů, které se od sebe liší na základě svého chemického složení, způsobu získávání a také následné úpravy.

Sůl z hlubin země i povrchu moří

Nejčastější způsoby získávání soli jsou již od dávnověku dva. Prvním je získávání kamenné soli, neboli chloridu sodného, ze kterého je vyráběna klasická kuchyňská sůl. Nerost, též nazýván halit, je mimo známého rakouského Solnohradu těžen také v pákistánském Pandžábu - tzv. himálajská sůl, která se pyšní charakteristickou růžovou barvou a velkou oblibeností po celém světě.  

Právě soli těžené v těchto dvou oblastech jasně demonstrují, jak velký rozdíl ve skutečnosti může v solích být. Oproti evropské soli vyniká sůl těžená v Pákistánu svou absolutní krystalickou čistotou. Za její čirostí stojí až 99,9% přítomnost chloridu sodného, který krystalizuje do 2-5 milimetrů velkých krystalů.

Díky této extrémní čistotě a intenzitě se tato sůl hodí nejen k dochucování pokrmů, ale především k solným pitným kůrámsolným koupelím. Sůl dokáže perfektně vyčistit a dezinfikovat pokožku, obsažené minerální látky ji vyživují a udržují rovnováhu její vlhkosti.

I proto se osobám s problematickými ekzémy a dalšími zdravotními neduhy spojenými s pokožkou ordinují ozdravné pobyty v přímořských oblastech, kde je sůl přítomna nejen v mořské vodě, ale také ve vzduchu, a tak dochází k daleko rychlejší regeneraci pokožky a také zlepšení průběhu onemocnění dýchacích cest.

Kuchyňská sůl však dostala své jméno především pro své využívání v kuchyni. Se solí lze různým způsobem experimentovat a přidávat ji například do mlýnků k nejrůznějším bylinným směsím, díky kterým můžete vytvořit dokonalou kořenící recepturu, třeba na to nejlepší grilované maso pod sluncem.

Solný květ - Fleur de Sel

Lze předpokládat, že ještě předtím, než člověk objevil kamennou sůl, využíval soli získávané z mořské vody. Tzv. solný květ, neboli Fleur de Sel, se vlivem síly slunečních paprsků vysráží během horkých a bezvětrných dní na mořské hladině. Tato vrstva je následně opatrně sbírána tradičními dřevěnými nástroji a ve své ryze čisté podobě je expedována až na váš stůl.

Saliny, tedy speciálně vytvořené nádrže, ve kterých je tímto způsobem sůl získávána, lze najít na všech kontinentech, od Evropy a Afriky, až po Asii. Ten vůbec nejkvalitnější a nejvzácnější solný květ ovšem pochází z oblastí Indie, kde se celý proces získávání mořské soli dodnes řídí tradičními postupy. Díky tomu je sůl sbírána ručně, k její těžbě není používána žádná těžká technika a vyniká tak absolutní čistoto.

Na rozdíl od kamenné soli obsahuje mořská sůl vápenaté a hořečnaté sulfáty, které jí dodávají silnější a lehce odlišnou chuť. Ta si dokonale rozumí s rybami a zeleninou, ale používat ji můžete v podstatě úplně stejně jako klasickou sůl.

Je dobré pamatovat na to, že naše tělo se bez soli neobejde, zároveň jej však není vhodné solí přetěžovat. V konečném důsledku může mít přesolování pro tělo daleko vážnější dopady než například nadměrné používání cukru. WHO proto doporučuje denní příjem soli omezit na 3,75 gramu soli, což se výrazně liší od reality užívání soli v České republice, kde v průměru muž za den zkonzumuje 6 gramů soli a ženy dokonce 10,5 gramu soli. Proto buďte opatrní a solte s rozumem.


Víte, že v e-shopu NaturWay.cz můžete vybírat z bohaté nabídky nejrůznějších druhů solí? Najdete zde tradiční kuchyňské soli, jako je třeba bylinková nebo mořská, i netradiční, jako Fleur de Sel - solný květ, Dánská uzená sůl, Africká perlová sůl, Havajská černá sůl Black Lava a další. Na kompletní nabídku kuchyňských solí se můžete podívat pod tímto odkazem. 

V našem e-shopu také najdete oblíbené solné koupele v kombinaci s bylinami, viz odkaz.  

 

Buďte v obraze!

Přihlaste se k odběru novinek ze světa NaturWay.cz.
Stačí zadat svůj e-mail a my vás budeme pravidelně informovat o novinkách a akcích v našem e-shopu.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro účely zasílání newsletteru
ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin