4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Muškátový ořech a muškátový květ: odlišné, ale oba skvělé

Muškátový ořech a muškátový květ jsou dvě aromatické složky získané ze stejného stromu – muškátovníku pravého. Ačkoli jsou oba produkty odvozeny z téže rostliny, liší se ve svých účincích, vůni, chuti i použití. V tomto článku vám poradíme, jak květ i ořech využít a vysvětlíme, v čem se přesně liší.

Kde se berou?

Muškátový ořech je semeno muškátovníku. Toto semeno se nachází uvnitř plodu stromu, který má vzhled podobný meruňce. Když plod dozraje, rozdělí se na poloviny a odhalí muškátový ořech. Samotné semeno je tvrdé, s tmavě hnědou skořápkou a světlejším jádrem uvnitř.

Na druhé straně, muškátový květ je je tenký, křehký obal, který obklopuje muškátový ořech. Tento obal má jasně červenou barvu ve svém čerstvém stavu a po sušení získává oranžovou až žlutou barvu. Nejedná se tedy vůbec o květ, nýbrž o tzv. míšek, který vzniká zbytněním vaječného poutka.

Jaké mají účinky?

Muškátový ořech je známý svými silnými účinky, včetně mírně psychoaktivních vlastností při konzumaci ve velkém množství. Obsahuje totiž látku myristicin, která působí jako halucinogen. V malých dávkách má muškátový ořech výrazně antioxidační a protizánětlivé účinky.

Muškátový květ je méně intenzivní, ale sdílí mnoho zdravotních výhod svého protějšku. Je také bohatý na antioxidanty a má podobné, ale slabší protizánětlivé účinky.

Jak se liší vůní a chutí?

Muškátový ořechsilnou, ostře kořeněnou vůni a chuť s teplými, dřevitými a mírně sladkými tóny, které jsou velmi specifické. Používá se v malých množstvích, aby nepřevládl nad jinými chutěmi v jídle.

Muškátový květjemnější a mírnější aroma ve srovnání s muškátovým ořechem. Jeho chuť je bohatá a komplexní, ale s méně pronikavou ostrostí než muškátový ořech. Muškátový květ je proto skvělou jemnou, aromatickou složku do řady pokrmů.

Jak je využít v kuchyni i domácnosti?

Teplé kořeněné tóny muškátového ořechu se skvěle doplňují s jablky, hruškami nebo dýněmi. Proto je ideální do pečených dezertů. Je také důležitou ingrediencí mnoha druhů polévek a omáček, zejména těch na bázi smetany, jako je bešamel. Je skvělý jako součást kořenících směsí na masové pokrmy, v bramborových a zeleninových pokrmech, jako jsou gratinované brambory s brokolicí nebo masové pečeně.

Muškátový květ se používá zejména k ochucení masových pokrmů, zejména jehněčího, vepřového a drůbeže. Je také důležitou součástí mnoha kořenících směsí, jako je garam masala používaná v indické kuchyni. Jemná chuť muškátového květu navíc skvěle doplňuje zeleninové pokrmy, jako jsou pečené brambory, zeleninové kari nebo krémové polévky. Je proto oblíbenou přísadou v některých druzích chutney a pikantních omáček. Stejně jako muškátový ořech, i muškátový květ můžete použít v různých dezertech a pečivu. Jeho jemnější chuť se hodí k jemnějším pokrmům, jako jsou koláče s krémem a ovocné dezerty.

Kromě kuchyňského použití, najde muškátový ořechmuškátový květ uplatnění itaké v domácnosti. Například ve formě esenciálních olejů, které mají relaxační a zklidňující vlastnosti. Také je můžete přidat do doma vyrobených mýdel a svíček pro příjemnou vůni.

Produkty zmíněné v článku

Produkt značky NaturWay

Muškát ořech hrubě mletý
Muškát ořech hrubě mletý

Nejedná se o „oříšek“ jak naznačuje název, ale o část semene. Výrazná vůně je unikátní a tak se přidává pod všechny druhy masa, ale hlavně se přidává do pečiva.

Skladem

126 Kč

Produkt značky NaturWay

Muškát ořech
Muškát ořech

Nejedná se o „oříšek“ jak naznačuje název, ale o část semene. Výrazná vůně je unikátní a tak se přidává pod všechny druhy masa, ale hlavně se přidává do pečiva.

Skladem

74 Kč

Produkt značky NaturWay

Muškát květ mletý
Muškát květ mletý

Muškátový květ má sladce-kořeněnou a pryskyřičnatou chuť, ovšem jemnější než muškátový ořech, podobně jako silnější chuť skořice. Muškátový květ může být nahrazen oříškem, ovšem nikdy obráceně.

Skladem

102 Kč

Podobné články

Příprava bylinné masti
Rady a postupy

Příprava bylinné masti

Milovníci léčivých rostlin často shánějí po lékárnách či prodejnách přírodních přípravků určité masti, které nelze běžně sehnat. V některých případech si je můžete připravit doma sami. Týká se to zejména mastí jednoduššího složení, obvykle obsahující usušenou rostlinnou drogu z jedné léčivé rostliny nebo směsi bylin.

Chlorella: řasa plná zdravotních benefitů
Rady a postupy

Chlorella: řasa plná zdravotních benefitů

Ještě hezčí těhotenství a porod díky přírodě
Rady a postupy

Ještě hezčí těhotenství a porod díky přírodě

S hojením porodních poranění i s laktací pomohou byliny
Rady a postupy

S hojením porodních poranění i s laktací pomohou byliny

Příprava nálevu
Rady a postupy

Příprava nálevu

Účinné látky z rostlin nejčastěji přijímáme v podobě bylinkového čaje. Obvykle příjemně chutná i voní.

Voňavý všelék jménem levandule
Rady a postupy

Voňavý všelék jménem levandule

Levandule patří mezi nekrásnější rostliny. Má nádherné aroma a spoustu léčebných účinků - působí protizánětlivě, antibakteriálně, uklidňuje mysl, pomáhá proti stresu a nespavosti nebo urychluje hojení zánětů. Své využití navíc najde v kuchyni.

Ostropestřec pro účinnou detoxikaci a posílení funkci jater
Rady a postupy

Ostropestřec pro účinnou detoxikaci a posílení funkci jater

Abychom funkci jater a jejich kondici co nejvíce prospěli, můžeme vyzkoušet jejich detox. Vůbec nejsilnější bylinou, kterou můžeme v detoxikaci jater nasadit, je ostropestřec mariánský. V něm obsažený silymarin je schopný ochraňovat játra a zároveň napomáhá k regeneraci jejich buněk...

Zdravá výživa: nebojme se cukrů
Rady a postupy

Zdravá výživa: nebojme se cukrů