4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Muškátový ořech a muškátový květ: odlišné, ale oba skvělé

Muškátový ořech a muškátový květ jsou dvě aromatické složky získané ze stejného stromu – muškátovníku pravého. Ačkoli jsou oba produkty odvozeny z téže rostliny, liší se ve svých účincích, vůni, chuti i použití. V tomto článku vám poradíme, jak květ i ořech využít a vysvětlíme, v čem se přesně liší.

Kde se berou?

Muškátový ořech je semeno muškátovníku. Toto semeno se nachází uvnitř plodu stromu, který má vzhled podobný meruňce. Když plod dozraje, rozdělí se na poloviny a odhalí muškátový ořech. Samotné semeno je tvrdé, s tmavě hnědou skořápkou a světlejším jádrem uvnitř.

Na druhé straně, muškátový květ je je tenký, křehký obal, který obklopuje muškátový ořech. Tento obal má jasně červenou barvu ve svém čerstvém stavu a po sušení získává oranžovou až žlutou barvu. Nejedná se tedy vůbec o květ, nýbrž o tzv. míšek, který vzniká zbytněním vaječného poutka.

Jaké mají účinky?

Muškátový ořech je známý svými silnými účinky, včetně mírně psychoaktivních vlastností při konzumaci ve velkém množství. Obsahuje totiž látku myristicin, která působí jako halucinogen. V malých dávkách má muškátový ořech výrazně antioxidační a protizánětlivé účinky.

Muškátový květ je méně intenzivní, ale sdílí mnoho zdravotních výhod svého protějšku. Je také bohatý na antioxidanty a má podobné, ale slabší protizánětlivé účinky.

Jak se liší vůní a chutí?

Muškátový ořechsilnou, ostře kořeněnou vůni a chuť s teplými, dřevitými a mírně sladkými tóny, které jsou velmi specifické. Používá se v malých množstvích, aby nepřevládl nad jinými chutěmi v jídle.

Muškátový květjemnější a mírnější aroma ve srovnání s muškátovým ořechem. Jeho chuť je bohatá a komplexní, ale s méně pronikavou ostrostí než muškátový ořech. Muškátový květ je proto skvělou jemnou, aromatickou složku do řady pokrmů.

Jak je využít v kuchyni i domácnosti?

Teplé kořeněné tóny muškátového ořechu se skvěle doplňují s jablky, hruškami nebo dýněmi. Proto je ideální do pečených dezertů. Je také důležitou ingrediencí mnoha druhů polévek a omáček, zejména těch na bázi smetany, jako je bešamel. Je skvělý jako součást kořenících směsí na masové pokrmy, v bramborových a zeleninových pokrmech, jako jsou gratinované brambory s brokolicí nebo masové pečeně.

Muškátový květ se používá zejména k ochucení masových pokrmů, zejména jehněčího, vepřového a drůbeže. Je také důležitou součástí mnoha kořenících směsí, jako je garam masala používaná v indické kuchyni. Jemná chuť muškátového květu navíc skvěle doplňuje zeleninové pokrmy, jako jsou pečené brambory, zeleninové kari nebo krémové polévky. Je proto oblíbenou přísadou v některých druzích chutney a pikantních omáček. Stejně jako muškátový ořech, i muškátový květ můžete použít v různých dezertech a pečivu. Jeho jemnější chuť se hodí k jemnějším pokrmům, jako jsou koláče s krémem a ovocné dezerty.

Kromě kuchyňského použití, najde muškátový ořechmuškátový květ uplatnění itaké v domácnosti. Například ve formě esenciálních olejů, které mají relaxační a zklidňující vlastnosti. Také je můžete přidat do doma vyrobených mýdel a svíček pro příjemnou vůni.

Produkty zmíněné v článku

Produkt značky NaturWay

Muškát ořech hrubě mletý
Muškát ořech hrubě mletý

Nejedná se o „oříšek“ jak naznačuje název, ale o část semene. Výrazná vůně je unikátní a tak se přidává pod všechny druhy masa, ale hlavně se přidává do pečiva.

Skladem

126.00 Kč

Produkt značky NaturWay

Muškát ořech
Muškát ořech

Nejedná se o „oříšek“ jak naznačuje název, ale o část semene. Výrazná vůně je unikátní a tak se přidává pod všechny druhy masa, ale hlavně se přidává do pečiva.

Skladem

74.00 Kč

Produkt značky NaturWay

Muškát květ mletý
Muškát květ mletý

Muškátový květ má sladce-kořeněnou a pryskyřičnatou chuť, ovšem jemnější než muškátový ořech, podobně jako silnější chuť skořice. Muškátový květ může být nahrazen oříškem, ovšem nikdy obráceně.

Skladem

102.00 Kč

Související kategorie: Květy

Podobné články

Zatočte s přebytečnými tuky díky přírodě
Rady a postupy

Zatočte s přebytečnými tuky díky přírodě

Přírodní byliny dokáží zrychlit spalování tuků nabuzením metabolismu nebo snižovat chuť k jídlu. Další byliny ovlivňují látkovou přeměnu či napomáhají k odvodňování organismu.

Ryby na grilu
Rady a postupy

Ryby na grilu

Příprava macerátu
Rady a postupy

Příprava macerátu

Macerát je výluh drogy za studena. Vyrábíme ho z rostlin, které obsahují slizové látky, které se tak nejlépe uvolní, např. sléz, podběl, len.

Yerba maté: zbaví vás únavy a pomůže s hubnutím
Rady a postupy

Yerba maté: zbaví vás únavy a pomůže s hubnutím

Vadí vám rostoucí ceny kávy a její vedlejší účinky? Pak může být yerba maté ideální alternativou. Narozdíl od kávy po něm prudce neklesá energie a je bohatší na vitamíny a minerály. V tomto článku se podíváme na jeho hlavní účinky a způsoby přípravy a prozradíme vám, v čem přesně se odlišuje od kávy.

Příprava bylinných a solných koupelí
Rady a postupy

Příprava bylinných a solných koupelí

Bylinné i solné koupele jsou aktuální hlavně v zimním období, které je ideální pro prohřátí celého organismu. Udělejte něco pro sebe, zapomeňte na chvíli na každodenní stresy a připravte si koupel, která vám pomůže obnovit fyzický i psychický klid.

Kozinec: mocná bylina oceňovaná už starodávní Číňané
Rady a postupy

Kozinec: mocná bylina oceňovaná už starodávní Číňané

Medvědí česnek - léčivá bylina i koření
Rady a postupy

Medvědí česnek - léčivá bylina i koření

Nejúčinnější byliny na zápal plic
Rady a postupy

Nejúčinnější byliny na zápal plic

Pandemie koronaviru bohužel stále není u konce, a proto je v těchto dnech více než kdy jindy důležité dbát na své zdraví, a především na zdraví svých dýchacích cest. Oslabení jedinci, a především ti postižení zápalem plic, mají daleko horší průběh při onemocnění koronavirem, a proto je nutné jakékoliv příznaky zápalu plic co nejrychleji léčit.