4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Muškátový ořech a muškátový květ: odlišné, ale oba skvělé

Muškátový ořech a muškátový květ jsou dvě aromatické složky získané ze stejného stromu – muškátovníku pravého. Ačkoli jsou oba produkty odvozeny z téže rostliny, liší se ve svých účincích, vůni, chuti i použití. V tomto článku vám poradíme, jak květ i ořech využít a vysvětlíme, v čem se přesně liší.

Kde se berou?

Muškátový ořech je semeno muškátovníku. Toto semeno se nachází uvnitř plodu stromu, který má vzhled podobný meruňce. Když plod dozraje, rozdělí se na poloviny a odhalí muškátový ořech. Samotné semeno je tvrdé, s tmavě hnědou skořápkou a světlejším jádrem uvnitř.

Na druhé straně, muškátový květ je je tenký, křehký obal, který obklopuje muškátový ořech. Tento obal má jasně červenou barvu ve svém čerstvém stavu a po sušení získává oranžovou až žlutou barvu. Nejedná se tedy vůbec o květ, nýbrž o tzv. míšek, který vzniká zbytněním vaječného poutka.

Jaké mají účinky?

Muškátový ořech je známý svými silnými účinky, včetně mírně psychoaktivních vlastností při konzumaci ve velkém množství. Obsahuje totiž látku myristicin, která působí jako halucinogen. V malých dávkách má muškátový ořech výrazně antioxidační a protizánětlivé účinky.

Muškátový květ je méně intenzivní, ale sdílí mnoho zdravotních výhod svého protějšku. Je také bohatý na antioxidanty a má podobné, ale slabší protizánětlivé účinky.

Jak se liší vůní a chutí?

Muškátový ořechsilnou, ostře kořeněnou vůni a chuť s teplými, dřevitými a mírně sladkými tóny, které jsou velmi specifické. Používá se v malých množstvích, aby nepřevládl nad jinými chutěmi v jídle.

Muškátový květjemnější a mírnější aroma ve srovnání s muškátovým ořechem. Jeho chuť je bohatá a komplexní, ale s méně pronikavou ostrostí než muškátový ořech. Muškátový květ je proto skvělou jemnou, aromatickou složku do řady pokrmů.

Jak je využít v kuchyni i domácnosti?

Teplé kořeněné tóny muškátového ořechu se skvěle doplňují s jablky, hruškami nebo dýněmi. Proto je ideální do pečených dezertů. Je také důležitou ingrediencí mnoha druhů polévek a omáček, zejména těch na bázi smetany, jako je bešamel. Je skvělý jako součást kořenících směsí na masové pokrmy, v bramborových a zeleninových pokrmech, jako jsou gratinované brambory s brokolicí nebo masové pečeně.

Muškátový květ se používá zejména k ochucení masových pokrmů, zejména jehněčího, vepřového a drůbeže. Je také důležitou součástí mnoha kořenících směsí, jako je garam masala používaná v indické kuchyni. Jemná chuť muškátového květu navíc skvěle doplňuje zeleninové pokrmy, jako jsou pečené brambory, zeleninové kari nebo krémové polévky. Je proto oblíbenou přísadou v některých druzích chutney a pikantních omáček. Stejně jako muškátový ořech, i muškátový květ můžete použít v různých dezertech a pečivu. Jeho jemnější chuť se hodí k jemnějším pokrmům, jako jsou koláče s krémem a ovocné dezerty.

Kromě kuchyňského použití, najde muškátový ořechmuškátový květ uplatnění itaké v domácnosti. Například ve formě esenciálních olejů, které mají relaxační a zklidňující vlastnosti. Také je můžete přidat do doma vyrobených mýdel a svíček pro příjemnou vůni.

Produkty zmíněné v článku

Produkt značky NaturWay

Muškát ořech hrubě mletý
Muškát ořech hrubě mletý

Nejedná se o „oříšek“ jak naznačuje název, ale o část semene. Výrazná vůně je unikátní a tak se přidává pod všechny druhy masa, ale hlavně se přidává do pečiva.

Skladem

126 Kč

Produkt značky NaturWay

Muškát ořech
Muškát ořech

Nejedná se o „oříšek“ jak naznačuje název, ale o část semene. Výrazná vůně je unikátní a tak se přidává pod všechny druhy masa, ale hlavně se přidává do pečiva.

Skladem

74 Kč

Produkt značky NaturWay

Muškát květ mletý
Muškát květ mletý

Muškátový květ má sladce-kořeněnou a pryskyřičnatou chuť, ovšem jemnější než muškátový ořech, podobně jako silnější chuť skořice. Muškátový květ může být nahrazen oříškem, ovšem nikdy obráceně.

Skladem

102 Kč

Podobné články

Bylinky pro bdělost a "na mozek"
Rady a postupy

Bylinky pro bdělost a "na mozek"

Příprava bylinných sirupů a šťáv
Rady a postupy

Příprava bylinných sirupů a šťáv

Bylinný sirup se připravuje kombinací koncentrovaného odvaru s medem nebo cukrem a někdy i alkoholem. Základem takového sirupu je silný bylinný odvar. Míchání odvaru s medem nebo cukrem pomáhá zahustit a zachovat odvar. To zvyšuje jeho trvanlivost. Přidané sladidlo může také pomoci zvýšit chutnost některých bylin. Mnoho lidí, včetně dětí, považuje slazené sirupy jako chutný způsob užívání léčivých bylinek. Bylinné šťávy se připravují jako studený macerát. Tradičně se jako domácí šťáva připravuje hlavně šťáva z bezu černého.

Yerba maté: zbaví vás únavy a pomůže s hubnutím
Rady a postupy

Yerba maté: zbaví vás únavy a pomůže s hubnutím

Vadí vám rostoucí ceny kávy a její vedlejší účinky? Pak může být yerba maté ideální alternativou. Narozdíl od kávy po něm prudce neklesá energie a je bohatší na vitamíny a minerály. V tomto článku se podíváme na jeho hlavní účinky a způsoby přípravy a prozradíme vám, v čem přesně se odlišuje od kávy.

Co nevoní komárům i blechám?
Rady a postupy

Co nevoní komárům i blechám?

Bylinná vykuřovadla a inhalace
Rady a postupy

Bylinná vykuřovadla a inhalace

Kurkuma: zlatý zázrak z východu
Rady a postupy

Kurkuma: zlatý zázrak z východu

Bylinky a diabetes zkuste přírodní pomocníky
Rady a postupy

Bylinky a diabetes zkuste přírodní pomocníky

Diabetes, známý též jako cukrovka, je stále rozšířenější nemocí, která limituje život pacientů, vede k dalším zdravotním obtížím a v některých případech může způsobovat úmrtí...

Příprava bylinné masti
Rady a postupy

Příprava bylinné masti

Milovníci léčivých rostlin často shánějí po lékárnách či prodejnách přírodních přípravků určité masti, které nelze běžně sehnat. V některých případech si je můžete připravit doma sami. Týká se to zejména mastí jednoduššího složení, obvykle obsahující usušenou rostlinnou drogu z jedné léčivé rostliny nebo směsi bylin.