Puškvorec neloupaný kořen řez.
Jedná se o sušený, řezaný puškvorce obecného (Acorus calamus L.)
Popis produktu
Jedná se o sušený, řezaný oddenek puškvorce obecného (Acorus calamus L.)
Puškvorec účinky
- Normální trávení
- Osvěžení těla
Způsob použití: tinktura, obklad, likér, vykuřovadlo, odvar
Výrobce: NaturWay
Puškvorec obecný - Acorus calamus
Lidové názvy: šišvorec, nejedlik, tatarská tráva, tatarák, akorum pravé, prskořen, prustvorec, brustrore, kalmus, kořen pišvorcový, pišišvor, piškvorec, proškorec, rotan, třtina vonná, slovensky Puškvorec obyčajný
Sbíráme: kořen
Doba sběru: březen-duben, září-listopad
Popis
Vytrvalá rostlina až 150 cm vysoká, se silně aromatickým dužnatým oddenkem až 3 cm tlustým a 50 cm dlouhým, s tlustými mečovitými, ve spodní části načervenalými listy. Z trojhranných stvolů vyrůstá šikmo odstálá květní palice složená z drobných žlutozelených květů. Kvete v červnu a červenci. U nas plody nevytváří, množí se pouze vegetativně.
Použití
Podporuje tráveni, užívá se při poruchách zažívacího ústrojí a při nechutenství. Zevně se používá na kloktání při zánětech mandlí, ale také jako koupel posilující nervovou soustavu.
Sběr
Výskyt: V rybnících, bažinách a tůních, při březích potoků, ve velkých příkopech.
Způsob sběru: Sběr kořene puškvorce je práce poměrně namáhavá, neboť se pracuje v bahně a ve vodě. Nejlépe se sbírá z okrajů vypuštěných rybníků. Pomocí háků a vidlic opatrně vytrháváme dvou- až tříleté rostliny, z kterých odřezáváme oddenky zbavené drobných kořínků. Odřezané krčky naházíme zpět do bahna, kde některé znovu zakoření. Opláchnutím ve vodě ještě kořeny na místě zbavíme bahna.
Sušení
Silnější kořeny podélně rozřezáváme, dlouhé kořeny řežeme příčně na 20-30 cm kusy. Nožem odstraníme drobné kořínky. Potom necháme zavadnout a sušíme opatrně umělým teplem nepřevyšujícím 35 °C. Bylinu sušíme vždy odděleně, protože je velmi aromatická. Dobře usušený kořen se musí při ohnutí zlomit a na lomu nesmí být nahnědlý. Balíme jej do jutových pytlů.
Sesychací poměr:
5:1
Zdroj: publikace Léčivé rostliny o sběru a pěstování - Iveta Mikešová, Monika Lutovská (Dokořán 2004)