Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací

PAMPELIŠKA LÉKAŘSKÁ - KOŘEN

LIDOVÉ NÁZVY: Smetanka, husí kap, lví zub, mlíč, mlíčí, hadí mlíčí, kačenec, kačinec, lucerničky, lucerny, mléč, mlíčňák, odvančík, pampalíšek, pampelíček, pamprlice, pampuliška, pampuška, pleska, plečka, pleška, pupava, smetaník

PAMPELIŠKA LÉKAŘSKÁ (Taraxacum officinale), slov. Púpava lekárska

DOBA SBĚRU: duben – květen, srpen – září

Popis

Vytrvalá rostlina s dutými, až 30 cm vysokými stvoly a s přízemní růžicí laločnatých listů. Kořen je vřetenovitý, hrubě vrásčitý, bezlistý stvol je zakončen úborem žlutých jazykovitých květů. Celá rostlina je prostoupena mléčnicemi s bílou šťávou. Plodem jsou nažky s chmýrem, tvořící v konečném stadiu kouli. Kvete od května do září.

Použití 

Pampeliška povzbuzuje činnost trávicích orgánů a sekreci trávicích šťáv. Používá se také jako močopudný prostředek. Celkově posiluje organismus, a právě díky tomu je součástí jarních bylinných kůr.

Sběr

Výskyt: na loukách, mezích pastvinách, na zahradách
Způsob sběru: kořen pampelišky vyrýváme rýčem nebo dloubákem, můžeme vykopávat i motykou. Vždy jej sklízíme i s natí, kterou dodatečně odstraňujeme. Pamatujeme, že mohutnější kořeny bývají na vlhčích místech, na suchých loukách jsou kořeny slabé. Oklepané kořeny ukládáme do košíků. Před sušením odřízneme nať s krčkem kořenu, odstraníme hlínu a opereme ve vodě.

Sušení

Pampeliškový kořen po vyprání a odkapání sušíme teplem umělým do 50°C. Správně usušený kořen se s praskotem láme a na lomu je bílý, uprostřed sametově žlutý. Špatně usušený kořen se ohýbá a později plesniví. Balíme do pevných papírových nebo propylenových pytlů.

SESYCHACÍ POMĚR: kořen – 5:1

ikona

Výroba řady NaturWay

ikona

Doprava zdarma - informace ZDE

ikona

Vlastní zpracování bylin

banner dárkové sady
banner dárkové sady