4,8

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1842 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Řecká kuchyně na grilu: Gyros, souvlaki a řádná dávka středomořských bylinek

Chystáte letní párty, ale nechcete stát hodiny u sporáku? Sáhněte po řecké kuchyni na grilu. Stačí několik kvalitních surovin, žhavý rošt, koření a bylinky které dodají pokrmům originální středomořský charakter. Výsledek? Šťavnaté maso, křupavá pita a osvěžující salát, po kterém zůstane jen prázdný talíř a úsměv na tváři.

Řecká kuchyně: harmonie slunce, moře a bylinek

Řecká gastronomie vychází z tisícileté tradice, která spojuje jednoduchost surovin s promyšleným kořením a maximálním respektem k sezóně. Základ tvoří olivový olej – tekuté zlato Helénů – proslulé vysokým obsahem polyfenolů a jemně ovocnou chutí. Doplňují jej čerstvá zelenina (rajčata, okurky, lilky, papriky), luštěniny (fazole, cizrna, čočka) a mléčné výrobky, především sýr feta a hustý řecký jogurt. Typické je také používání bylinekdobromysl (oregano), tymián, rozmarýn, mátakopr dodávají jídlům lehce citronové, pryskyřičné či mentolové tóny, které evokují vůni středomořské vegetace - makchie.

Řekové milují meze – malé sdílené talířky, na nichž se objevují olivy, humus, taramosalata nebo dolmadakia. Hlavní jídla často spoléhají na pomalu pečené maso (jehněčí kleftiko, vepřové tigania) a na ladera – zeleninové pokrmy dušené v olivovém oleji a rajčatech. I přes tuto rozmanitost zůstává společným jmenovatelem vyváženost: dostatek vlákniny, zdravých tuků a minimální podíl vysoce průmyslově zpracovaných surovin, což je důvod, proč je středomořská dieta řazena mezi nejzdravější na světě.

Řecké grilování: od souvlaki po chobotnici

Řecké ostrovy i pevnina mají dlouhou tradici grilování na dřevěném uhlí či olivovém dřevu. Většina taveren disponuje venkovním roštem („psistariá“), odkud se linou neodolatelné vůně souvlaki, gyrosu či jehněčích kotletek paidakia.

Kouzlo řeckého grilovacího rituálu začíná už u marinády. Úplně postačí olivový olej, citronová šťáva, stroužek česneku a hrst oregana, rozmarýnu či jiných bylinek: citronová kyselina maso napřed změkčí, zatímco olej rovnoměrně rozptýlí bylinky a chrání před vysušováním. Maso se pak klade na silně rozpálený rošt, kde se díky vysoké teplotě rychle zatáhne – bílkoviny na povrchu vytvoří ochrannou krustu a šťáva zůstane uvnitř. Špízy souvlaki proto potřebují jen osm až dvanáct minut; ryba nebo chobotnice se pro zachování křehkosti často krátce předvaří ve víně.

Další dochucování přichází až na talíři: Řekové solípepří těsně před servírováním, aby sůl mohla na horkém povrchu pomalu tát a vytvořit křupavou krustu, zatímco čerstvě drcený pepř zvýrazní vůni bylin.

Gril se zde stává společenským centrem: rodina a přátelé stojí kolem roštu, popíjejí retsinu či ouzo, ukusují pita chléb s tzatziki, ochutnávají kousky masa přímo po otočení a společně si vychutnávají dokonalou kombinaci chutí.

Řecká hostina pro 4 osoby

Připravili jsme pro vás kompletní menu, které v sobě nese to nejlepší z řecké taverny – šťavnaté maso provoněné bylinkami, svěží salát plný slunce a křupavou pitu nasáklou olivovým olejem.

Vepřový gyros

Ingredience:

Postup:

  1. Vepřové maso potřete olejem a ze všech stran obalte gyros kořením. Nechte 30 minut odpočívat.
  2. Grilujte na středním žáru zhruba 5 minut z každé strany, až se objeví karamelizované pruhy.
  3. Ještě horké maso posypte čerstvě namletými solnými perlami, které se postupně rozpustí, a přidejte také čestvě namletý pepř.

Kuřecí souvlaki

Ingredience:

Postup:

  1. Maso nakrájejte na větší kousky a napíchejte na špízy.
  2. Posypte gyros kořením a marinujte alespoň hodinu.
  3. Grilujte 10–12 minut, pravidelně otáčejte.
  4. Před servírováním posypte perlovou solí a dolaďte čerstvě namletým pepřem.

Horiatiki – pravý řecký salát

Ingredience: 

Postup:

  1. Zeleninu nakrájejte na středně velké kostičky, cibuli na tenké půlměsíčky, vše smíchejte s olivami.
  2. Nahoru rozdrobte sýr feta, posypte dobromyslí a zakápněte olivovým olejem.
  3. Salát těsně před podáváním dochuťte solí a pepřem, aby zelenina nepustila přebytek šťávy.

Opečený pita chléb

Pity lehce potřete olivovým olejem a grilujte zhruba minutu z každé strany.

Extra tipy našeho šéfkuchaře

Kalí órexi – užívejte si zdravé řecké léto

S těmito čtyřmi recepty a pečlivě vybranými ingrediencemi připravíte hostinu, která chutná jako dovolená u Egejského moře. Vepřový gyros a kuřecí souvlaki zvládne i začátečník, salát Horiatiki dodá svěžest a pita nasaje všechny šťávy. Stačí rozžhavit gril, otevřít vychlazené retsina víno a nechat se unášet neodolatelnou směsí chutí a vůní. Dobrou chuť!

Produkty zmíněné v článku

Produkt značky NaturWay

Tzatziky
Tzatziky

Sypký kořenící přípravek na přípravu tzatziky.

Skladem

45 Kč

Produkt značky NaturWay

Rozmarýn list řezaný
Rozmarýn list řezaný

Jedná se o sušený, řezaný list rozmarýnu lékařského (Rosmarinus officinalis L.).

Skladem

49 Kč

Produkt značky NaturWay

Kampot pepř černý celý
Kampot pepř černý celý

Černý kampotský pepř se získává z ještě zelených pepřových plodů. Po sklizni se bobule suší na slunci a díky fermentačnímu procesu se zbarví do černa. Následuje pečlivé ruční vytřídění nejlepších bobulí. Poznávacím znakem kampotského černého pepře je příjemná silná ostrost s nádechem máty a eukalyptu.

Skladem

147 Kč

Produkt značky NaturWay

Kampot pepř bílý celý
Kampot pepř bílý celý

Pro výrobu bílého kampotského pepře se používají pouze plně zralé načervenalé bobule. Po sklizni se na několik dní namočí do vody, aby změkly a šla dobře odstranit vnější červená slupka. Bílo-béžové bobule se potom suší na slunci. Bílý kampotský pepř je aromatický s jemnou svěží příchutí.

Skladem

203 Kč

Produkt značky NaturWay

Jednoruční mlýnek na pepř a sůl
Jednoruční mlýnek na pepř a sůl

Praktický jednoruční mlýnek z nerezové oceli se skleněným průhledem. Určeno pro mletí malého množství pepře nebo soli.


Skladem

234 Kč

Produkt značky NaturWay

Gyros koření
Gyros koření

Aromatická směs bylin a koření pro přípravu tradičního řeckého gyrosu. Dodá masu typickou středomořskou chuť s jemně pikantním nádechem. Vhodná pro grilování, pečení i restování masa.

Skladem

43 Kč

Produkt značky NaturWay

Dobromysl list drhnutý
Dobromysl list drhnutý

Sušený drhnutý list dobromysli obecné (Origanum vulgare subsp. hirtum (Link)Ietsw. nebo O. onites L.). Tato bylina je známá také pod názvem oregáno.

Skladem

118 Kč

Produkt značky NaturWay

Africká perlová sůl | 2-7mm
Africká perlová sůl | 2-7mm

NaturWay africká perlová sůl vzniká z nejčistších hlubinných vod a afrického slunce na namibijském pobřeží a zároveň na kraji nejstarší světové pouště Namib.

Skladem

68 Kč