Chystáte letní párty, ale nechcete stát hodiny u sporáku? Sáhněte po řecké kuchyni na grilu. Stačí několik kvalitních surovin, žhavý rošt, koření a bylinky které dodají pokrmům originální středomořský charakter. Výsledek? Šťavnaté maso, křupavá pita a osvěžující salát, po kterém zůstane jen prázdný talíř a úsměv na tváři.
Řecká kuchyně: harmonie slunce, moře a bylinek
Řecká gastronomie vychází z tisícileté tradice, která spojuje jednoduchost surovin s promyšleným kořením a maximálním respektem k sezóně. Základ tvoří olivový olej – tekuté zlato Helénů – proslulé vysokým obsahem polyfenolů a jemně ovocnou chutí. Doplňují jej čerstvá zelenina (rajčata, okurky, lilky, papriky), luštěniny (fazole, cizrna, čočka) a mléčné výrobky, především sýr feta a hustý řecký jogurt. Typické je také používání bylinek: dobromysl (oregano), tymián, rozmarýn, máta a kopr dodávají jídlům lehce citronové, pryskyřičné či mentolové tóny, které evokují vůni středomořské vegetace - makchie.
Řekové milují meze – malé sdílené talířky, na nichž se objevují olivy, humus, taramosalata nebo dolmadakia. Hlavní jídla často spoléhají na pomalu pečené maso (jehněčí kleftiko, vepřové tigania) a na ladera – zeleninové pokrmy dušené v olivovém oleji a rajčatech. I přes tuto rozmanitost zůstává společným jmenovatelem vyváženost: dostatek vlákniny, zdravých tuků a minimální podíl vysoce průmyslově zpracovaných surovin, což je důvod, proč je středomořská dieta řazena mezi nejzdravější na světě.
Řecké grilování: od souvlaki po chobotnici
Řecké ostrovy i pevnina mají dlouhou tradici grilování na dřevěném uhlí či olivovém dřevu. Většina taveren disponuje venkovním roštem („psistariá“), odkud se linou neodolatelné vůně souvlaki, gyrosu či jehněčích kotletek paidakia.
Kouzlo řeckého grilovacího rituálu začíná už u marinády. Úplně postačí olivový olej, citronová šťáva, stroužek česneku a hrst oregana, rozmarýnu či jiných bylinek: citronová kyselina maso napřed změkčí, zatímco olej rovnoměrně rozptýlí bylinky a chrání před vysušováním. Maso se pak klade na silně rozpálený rošt, kde se díky vysoké teplotě rychle zatáhne – bílkoviny na povrchu vytvoří ochrannou krustu a šťáva zůstane uvnitř. Špízy souvlaki proto potřebují jen osm až dvanáct minut; ryba nebo chobotnice se pro zachování křehkosti často krátce předvaří ve víně.
Další dochucování přichází až na talíři: Řekové solí a pepří těsně před servírováním, aby sůl mohla na horkém povrchu pomalu tát a vytvořit křupavou krustu, zatímco čerstvě drcený pepř zvýrazní vůni bylin.
Gril se zde stává společenským centrem: rodina a přátelé stojí kolem roštu, popíjejí retsinu či ouzo, ukusují pita chléb s tzatziki, ochutnávají kousky masa přímo po otočení a společně si vychutnávají dokonalou kombinaci chutí.
Řecká hostina pro 4 osoby
Připravili jsme pro vás kompletní menu, které v sobě nese to nejlepší z řecké taverny – šťavnaté maso provoněné bylinkami, svěží salát plný slunce a křupavou pitu nasáklou olivovým olejem.
Vepřový gyros
Ingredience:
- 800 g vepřové karé (pečeně) na plátky
- 3 lžíce gyros koření – směs mořské soli, papriky a středomořských bylin
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- Africká perlová sůl
- Černý kampotský pepř
Postup:
- Vepřové maso potřete olejem a ze všech stran obalte gyros kořením. Nechte 30 minut odpočívat.
- Grilujte na středním žáru zhruba 5 minut z každé strany, až se objeví karamelizované pruhy.
- Ještě horké maso posypte čerstvě namletými solnými perlami, které se postupně rozpustí, a přidejte také čestvě namletý pepř.
Kuřecí souvlaki
Ingredience:
- 700 g kuřecích stehenních řízků
- 2 lžíce gyros koření
- Dřevěné/kovové špízy
- Africká perlová sůl a kampotský pepř na finální dochucení
Postup:
- Maso nakrájejte na větší kousky a napíchejte na špízy.
- Posypte gyros kořením a marinujte alespoň hodinu.
- Grilujte 10–12 minut, pravidelně otáčejte.
- Před servírováním posypte perlovou solí a dolaďte čerstvě namletým pepřem.
Horiatiki – pravý řecký salát
Ingredience: 
- 2 velká rajčata
- 1 okurka hadovka
- 1 zelená paprika
- ½ červené cibule
- 100 g sýra feta v celku
- Hrst černých oliv Kalamata
- 2 lžičky dobromysli (oregana)
- 2 lžíce olivového oleje
- Špetka africké perlové soli a kampotského pepře
Postup:
- Zeleninu nakrájejte na středně velké kostičky, cibuli na tenké půlměsíčky, vše smíchejte s olivami.
- Nahoru rozdrobte sýr feta, posypte dobromyslí a zakápněte olivovým olejem.
- Salát těsně před podáváním dochuťte solí a pepřem, aby zelenina nepustila přebytek šťávy.
Opečený pita chléb
Pity lehce potřete olivovým olejem a grilujte zhruba minutu z každé strany.
Extra tipy našeho šéfkuchaře
- Jednoruční mlýnek ovládnete jednou rukou, takže maso na roštu nikdy zbytečně nečeká.
- Solné perly se díky své tvrdosti se nelepí a v mlýnku nepráší.
- Kořenící směs na pravé řecké tzatziky vmíchejte do jogurtového dipu s okurkou, nechte chvilku odležet a máte hotovo během pár minut.
Kalí órexi – užívejte si zdravé řecké léto
S těmito čtyřmi recepty a pečlivě vybranými ingrediencemi připravíte hostinu, která chutná jako dovolená u Egejského moře. Vepřový gyros a kuřecí souvlaki zvládne i začátečník, salát Horiatiki dodá svěžest a pita nasaje všechny šťávy. Stačí rozžhavit gril, otevřít vychlazené retsina víno a nechat se unášet neodolatelnou směsí chutí a vůní. Dobrou chuť!