Prázdniny jsou tady! Děti pobíhají po zahradě, lednička je plná okurek, jahod, třešní… a melounu. Ten k létu prostě patří – osvěží, zasytí a chutná úplně všem. Ať už ho krájíme u bazénu, balíme na výlety nebo z něj děláme rychlou svačinu mezi koupáním a grilovačkou, je to nepostradatelný společník horkých dní.
Ale co když se nám ho doma trochu nahromadí? Známe to všichni – zbylá polovina velkého melounu, která se nevejde zpátky do lednice. Právě teď přichází čas na osvěžující dobroty, které voní létem a bylinkami z NaturWay.cz
Připravte si mixér, trochu času a otevřenou mysl. Tady je 5 způsobů, jak dát melounu druhý (a často ještě lepší) život:
1. Moc zralý? Udělejte si z něj zmrzlinu!
Kdo má děti, zná to – rozkrojíte obří meloun, půlka zmizí během dvou dnů, zbytek už nikdo nechce. Měkký a přezrálý kousek se ale přímo nabízí do domácí zmrzliny nebo ovocného sorbetu. Navíc víte přesně, co do něj dáváte.
Recept:
- 3 hrnky melounu
- 200 ml kokosového mléka
- 2 lžíce medu
- špetka sušené levandule Naturway
- 1/2 lžičky citronové kůry
- špetka vanilky
Rozmixujte meloun s kokosovým mlékem, trochou medu, špetkou vanilky a citronové kůry. Vlijte do formiček na nanuky, dejte do mrazáku a máte zdravé osvěžení, které děti (i manžel) budou zbožňovat.
2. Pitný režim
Melounová limonáda je jeden z těch receptů, který si jednou zkusíte a pak ho budete dělat celé léto. Stačí meloun rozmixovat a přecedit, přidat limetku, mátu, špetku zázvoru a dolít perlivou vodou. A je hotovo. Lahůdka pro každý letní den. Pro návštěvu přidejte pár ledových kostek s lístky máty nebo okvětními lístky levandule – a máte drink, který vypadá jako z letního bistra u moře.
Hydratace může být voňavá! Rozmixovaný meloun, limetka a sušená citronová tráva vytvoří tropické osvěžení, které nejen chutná, ale i chladí.
Recept na melounovou limonádu s citrónovou trávou:
- 2 hrnky melounu
- šťáva z 1 limetky
- špetka sušené citronové trávy
- špetka sušeného zázvoru
- perlivá voda
Vše promixujte, nechte krátce louhovat a přeceďte. Ideální na odpoledne na balkoně s knihou a klidem.
Recept na opravdovou pecku: MELOUNOVÉ KARKADE:
- 2-3 hrnky vodního melounu bez peciček
- 1 lžička jemně mletého ibišku
- Šťáva z půlky citrónu
- Pár kostek ledu
Vše dohromady rozmixujte a ihned nalijte do sklenice na margaritu. Podávejte ozdobené plátkem citrónu a lístkem mátu. Případně dolijte perlivou vodou pro extra osvěžení.
3. Slaný salát s melounem? Opravdu? Ano, a je skvělý!
Tohle je kategorie, kde spousta lidí řekne: "Meloun se slaným? To ne." Ale zkuste to a budete mile překvapení. Kombinace melounu, balkánského sýra, rukoly, trochy červené cibule a olivového oleje je letní bomba. Sladké, slané, svěží – ideální jako příloha ke grilovanému masu nebo lehká večeře na terase. Když použijete trošku řeckého koření nebo sušeného oregana, chutě se krásně propojí.
Recept na salát s melounem, balkánem a tymiánem
- 2 hrnky melounu
- 100 g balkánu
- hrst rukoly
- pár koleček červené cibule
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- olivový olej, balzamikový ocet
Smíchejte všechny suroviny, zakápněte olejem, vychlaďte – a užívejte si kombinaci chutí, která potěší i ty, co obvykle dělají, že saláty jsou neviditelné.
4. Grilovaný meloun – ano, fakt!
Chce to trochu odvahy, ale výsledek stojí za to. Grilovaný meloun zintenzivní chuť, lehce zkaramelizuje a díky kapce medu a rozmarýnu voní jako letní sen. Podávejte ho ještě teplý s čerstvým sýrem, třeba fetou nebo kozím, a kapkou citronové šťávy. Návštěvy budou nadšené – a vy taky.
Recept na grilovaný meloun s rozmarýnem a chilli:
- silnější plátky melounu
- 1 lžíce medu
- špetka rozmarýnu
- špetka chilli (dle chuti)
Meloun namarinujte v koření a medu a ihned sázejte na gril. Grilujte z každé strany 1–2 minuty. Chilli krásně rozproudí krev a rozmarýn přidá letní eleganci.
5. I slupky mají co nabídnout
To nejlepší nakonec – slupky nevyhazujte! Dobře omyté zbytky dejte do hrnce s vodou, přidejte skořici, hřebíček, mátu a trochu zázvoru. Za pár minut vaření máte jemný letní čaj, který chutná teplý i studený. A hlavně – nic nepřijde nazmar.
Recept na čaj z melounových slupek:
- zbytky dobře omytých slupek
- 1 tyčinka skořice
- 3 hřebíčky
- špetka sušené máty
- litr vody
Vařte cca 10 minut, sceďte a podávejte – ideálně s medem a vychlazené s ledem a lístkem máty navrch.
A teď ruku na srdce:
Kolikrát jsme něco vyhodily jen proto, že jsme nevěděly, co s tím? Meloun nás učí, že s trochou nápadu se i zapomenutý kousek na dně lednice může proměnit v něco krásného – sladkého, slaného, nebo osvěžujícího.
Léto je tu od toho, abychom zpomalili a užili si každé chvíle – klidně s kouskem melounu v jedné ruce a sklenicí limonády v druhé.
Tak co, který z receptů vyzkoušíte jako první?