Kraftová limonáda ZDARMA k nákupu nad 550 Kč vč.DPH (bez ceny dopravy a dobírky, platí pro koncové zákazníky). Akce platí od 25. 6. do vyčerpání zásob, nejpozději však do 13.7.2025.

4,9

hvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdičkahvězdička 1494 recenzí

Česká republika

Oblíbené

Košík

Váš košík je prázdný

Ukázat košík

Meloun do poslední kostičky: 5 způsobů, jak ho zužitkovat

Prázdniny jsou tady! Děti pobíhají po zahradě, lednička je plná okurek, jahod, třešní… a melounu. Ten k létu prostě patří – osvěží, zasytí a chutná úplně všem. Ať už ho krájíme u bazénu, balíme na výlety nebo z něj děláme rychlou svačinu mezi koupáním a grilovačkou, je to nepostradatelný společník horkých dní.

Ale co když se nám ho doma trochu nahromadí? Známe to všichni – zbylá polovina velkého melounu, která se nevejde zpátky do lednice. Právě teď přichází čas na osvěžující dobroty, které voní létem a bylinkami z NaturWay.cz

Připravte si mixér, trochu času a otevřenou mysl. Tady je 5 způsobů, jak dát melounu druhý (a často ještě lepší) život:

1. Moc zralý? Udělejte si z něj zmrzlinu!

Kdo má děti, zná to – rozkrojíte obří meloun, půlka zmizí během dvou dnů, zbytek už nikdo nechce. Měkký a přezrálý kousek se ale přímo nabízí do domácí zmrzliny nebo ovocného sorbetu. Navíc víte přesně, co do něj dáváte.

Recept:

  • 3 hrnky melounu
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce medu
  • špetka sušené levandule Naturway
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • špetka vanilky

Rozmixujte meloun s kokosovým mlékem, trochou medu, špetkou vanilky a citronové kůry. Vlijte do formiček na nanuky, dejte do mrazáku a máte zdravé osvěžení, které děti (i manžel) budou zbožňovat.

2. Pitný režim

Melounová limonáda je jeden z těch receptů, který si jednou zkusíte a pak ho budete dělat celé léto. Stačí meloun rozmixovat a přecedit, přidat limetku, mátu, špetku zázvoru a dolít perlivou vodou. A je hotovo. Lahůdka pro každý letní den. Pro návštěvu přidejte pár ledových kostek s lístky máty nebo okvětními lístky levandule – a máte drink, který vypadá jako z letního bistra u moře.

Hydratace může být voňavá! Rozmixovaný meloun, limetka a sušená citronová tráva vytvoří tropické osvěžení, které nejen chutná, ale i chladí.

Recept na melounovou limonádu s citrónovou trávou:

  • 2 hrnky melounu
  • šťáva z 1 limetky
  • špetka sušené citronové trávy
  • špetka sušeného zázvoru
  • perlivá voda

Vše promixujte, nechte krátce louhovat a přeceďte. Ideální na odpoledne na balkoně s knihou a klidem.

Recept na opravdovou pecku: MELOUNOVÉ KARKADE:

  • 2-3 hrnky vodního melounu bez peciček
  • 1 lžička jemně mletého ibišku
  • Šťáva z půlky citrónu
  • Pár kostek ledu

Vše dohromady rozmixujte a ihned nalijte do sklenice na margaritu. Podávejte ozdobené plátkem citrónu a lístkem mátu. Případně dolijte perlivou vodou pro extra osvěžení.

 

3. Slaný salát s melounem? Opravdu? Ano, a je skvělý!

Tohle je kategorie, kde spousta lidí řekne: "Meloun se slaným? To ne." Ale zkuste to a budete mile překvapení. Kombinace melounu, balkánského sýra, rukoly, trochy červené cibule a olivového oleje je letní bomba. Sladké, slané, svěží – ideální jako příloha ke grilovanému masu nebo lehká večeře na terase. Když použijete trošku řeckého koření nebo sušeného oregana, chutě se krásně propojí.

Recept na salát s melounem, balkánem a tymiánem

  • 2 hrnky melounu
  • 100 g balkánu
  • hrst rukoly
  • pár koleček červené cibule
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • olivový olej, balzamikový ocet

Smíchejte všechny suroviny, zakápněte olejem, vychlaďte – a užívejte si kombinaci chutí, která potěší i ty, co obvykle dělají, že saláty jsou neviditelné.

4. Grilovaný meloun – ano, fakt!

Chce to trochu odvahy, ale výsledek stojí za to. Grilovaný meloun zintenzivní chuť, lehce zkaramelizuje a díky kapce medu a rozmarýnu voní jako letní sen. Podávejte ho ještě teplý s čerstvým sýrem, třeba fetou nebo kozím, a kapkou citronové šťávy. Návštěvy budou nadšené – a vy taky.

Recept na grilovaný meloun s rozmarýnem a chilli:

  • silnější plátky melounu
  • 1 lžíce medu
  • špetka rozmarýnu
  • špetka chilli (dle chuti)

Meloun namarinujte v koření a medu a ihned sázejte na gril. Grilujte z každé strany 1–2 minuty. Chilli krásně rozproudí krev a rozmarýn přidá letní eleganci.

 

5. I slupky mají co nabídnout

To nejlepší nakonec – slupky nevyhazujte! Dobře omyté zbytky dejte do hrnce s vodou, přidejte skořici, hřebíček, mátu a trochu zázvoru. Za pár minut vaření máte jemný letní čaj, který chutná teplý i studený. A hlavně – nic nepřijde nazmar.

Recept na čaj z melounových slupek:

  • zbytky dobře omytých slupek
  • 1 tyčinka skořice
  • 3 hřebíčky
  • špetka sušené máty
  • litr vody

Vařte cca 10 minut, sceďte a podávejte – ideálně s medem a vychlazené s ledem a lístkem máty navrch.

A teď ruku na srdce:

Kolikrát jsme něco vyhodily jen proto, že jsme nevěděly, co s tím? Meloun nás učí, že s trochou nápadu se i zapomenutý kousek na dně lednice může proměnit v něco krásného – sladkého, slaného, nebo osvěžujícího.

Léto je tu od toho, abychom zpomalili a užili si každé chvíle – klidně s kouskem melounu v jedné ruce a sklenicí limonády v druhé.

Tak co, který z receptů vyzkoušíte jako první?