Jahody – malé červené plody, které značí příchod léta. Sladké, voňavé, osvěžující. Každý rok se na ně těšíme, ale sezóna je krátká a někdy to s nadšením přeženeme. Domů si přineseme celou bedýnku nebo ještě víc, a než se nadějeme, některé kousky začnou měknout nebo pouštět šťávu.
Než je vyhodit, zkusme je využít do poslední kapky. I přezrálé nebo méně krásné jahody se dají proměnit na skvělé dobroty. Každopádně je potřeba si jejich chuť a vůni užít do posledního kousku.
Jahody – pár zajímavostí na začátek
- Původ: Zahradní jahody, které známe dnes, vznikly v 18. století křížením druhů z Ameriky. Do Evropy je přivezli mořeplavci.
- Sezóna: V Česku vrcholí od května do července. Nejlepší jsou ty čerstvé, ideálně z vlastního sběru.
- Výživové info: Obsahují přes 90 % vody, jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty. Jsou lehké, osvěžující a výborné i pro lehčí letní jídelníček.
- Věděli jste, že???? Jahoda není technicky plod – drobná semínka na povrchu jsou samostatné plody. Jahoda je tedy souplodí.
Přinášíme vám pár netradičních receptů, jak využít všechny jahody, ne jen ty „výstavní“ . Zkuste například:
1. Chia marmeláda - zdravě bez cukru
Přezrálé nebo lehce natlučené jahody se dají jednoduše zpracovat na marmeládu bez konzervantů a zbytečného cukru. Chia semínka zahustí, kardamom dodá vůni.
Ingredience
– 2 hrnky jahod
– 1 lžíce chia semínek
– 1 lžíce medu nebo sirupu
– špetka drceného nebo mletého kardamomu
Postup: Jahody rozmačkat nebo krátce povařit, přidat ostatní suroviny a nechat ztuhnout v lednici aspoň hodinu. Uchovat ve sklenici.
2. Zmrzlina nebo nanuky - na horké dny
Na vzhledu nezáleží, chuť zůstává. Jahody rozmixovat, dochutit citronem, mátou a zamrazit. Ideální letní mlsání bez výčitek.
Ingredience
– 3 hrnky jahod
– šťáva z 1 citronu
– 2 lžíce medu
– ½ lžičky sušené máty
Postup: Rozmixovat, nalít do formiček a zamrazit. Pro texturu můžete přidat i kousky jahod.
3. Jahody do salátu - sladko-slaná harmonie
Jahody nejsou jen na sladko. Skvěle ladí se sýry, ořechy, rukolou a bylinkami. Výborný tip na rychlý oběd nebo večeři.
Ingredience
– 2 hrnky jahod
– hrst rukoly
– 80 g kozího sýra
– bazalka (sušená nebo čerstvá)
– olivový olej a balzamikový ocet
Postup: Vše promíchat, dochutit olejem a octem. Podávat s pečivem. Pro zpestření nebo obměnu zkuste přidat směs koření na caprese, salát dostane "italský" šmrnc....
4. Jahodový sirup se skořicí - do limonády i na palačinky
Jahody, které už nejsou vhodné na ozdobu, se perfektně hodí na sirup – do limonád, na lívance nebo do jogurtu.
Ingredience
– 500 g jahod
– 150 g třtinového cukru
– šťáva z ½ citronu nebo citronové kůry
– 1 tyčinka skořice
Postup: Vařit 20–30 minut, přecedit, nalít do lahví. Uchovat v lednici.
5. Čaj ze slupek a stopek - i zbytek má sílu
Stopky a zbytky se nemusí vyhazovat – stačí je zalít horkou vodou s bylinkami a vznikne jemný čaj.
Ingredience
– zbytky z jahod
– hrst máty nebo meduňky
– pár plátků citronu
Postup: Zalít vroucí vodou, nechat 10 minut louhovat, přecedit. Může se podávat teplý i studený.
Co ještě s jahodami?
Když je jahod víc, než stačíme sníst, možností, jak je uchovat nebo kreativně využít, je opravdu hodně.
Nechce se vám zrovna vařit? Nakrájejte je na plátky a dejte zamrazit – v zimě je pak přidáte do smoothie, ovesné kaše nebo je jen tak rozmixujete s banánem a vytvoříte rychlou zmrzlinu.
Máte doma děti? Vyrobte ovocné špízy – kombinace jahod s melounem, banánem nebo hroznovým vínem je veselá, barevná a ideální i na dětské oslavy.
A pokud spěcháte, rozmačkejte je a přidejte do těsta na bábovku nebo rychlý koláč – dodají šťavnatost i přírodní sladkost.
Jahody taky krásně dochutí domácí smoothie, jogurty, kaše nebo lívance. Můžete je zavařit jako kompot nebo připravit jako pyré do dezertů. Možností je spousta – stačí se rozhlédnout po kuchyni a nechat se inspirovat barvou a vůní léta.
Jahody jsou zkrátka sezónní radost – krátká, ale intenzivní. Když se naučíme využít každou část, nejen že ušetříme, ale obohatíme si kuchyni o nové chutě a nápady. I méně dokonalé kousky mohou být základ skvělého receptu.
Tak si léto užijme naplno...